ISPRAVKA: U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

 

15.05.2023. naš portal objavio je tekst sa naslovom da je "RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE! Rusi raketirali Hmeljnicki, zabeležen visok nivo gama zračenja!" što je dezinformacija, stoga ispravljamo tekst i izvinjavamo se čitaocima na zabuni.

U zvaničnim izjavama nakon napada 13. maja 2023. godine ni ruski ni ukrajinski izvori nisu ni spomenuli osiromašeni uranijum i na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi. 

Jedino što je precizirano u vezi s napadom jeste da je izvršen dronovima, o čemu Business Insider navodi:

(...) Prema izveštajima, na grad je ispaljen val od 21 drona. 
“Nažalost, nisu svi dronovi uništeni te noći – 17 od 21 bespilotne letelice. Postoje četiri pogotka u oblasti Hmeljnicki”, rekao je Jurij Ihnat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine za Mail Online. (...)

Je li u Ukrajini povećan nivo radijacije nakon napada na Hmeljnicki?

Tvrdnje o tome da je zabežen porast nivoa radijacije nakon ruskog napada demantovane su upravo na Twitter nalogu portala, koji je naveden kao izvor tih tvrdnji. U tweetu profila SaveEcoBot, objavljenom 15.5.2023. godine, navodi se da su tvrdnje o povećanju zračenja lažna vest te da su vrednosti radijacije u normalnim okvirima.

Juče uveče ruska propaganda počela je da širi lažne vesti o porastu nivoa radijacije na senzoru u Hmeljnickom. Proverili smo ova merenja i na obližnjim senzorima – sve vrednosti ne prelaze prirodne nivoe. Radijacijska situacija u Ukrajini je normalna.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading