Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Iako je izgledalo da je ukrajinska obrana Bahmuta, najvećeg žarišta, nemoguća, dogodilo se upravo to. Da, linije su se dosta promenile. Ruske snage danas kontrolišu veći deo strateškog važnog grada nego na početku zime. Ali kako to da ukrajinske snage izdržavaju toliko dugo? Jedna od glavnih motivacija im je verovanje da velika kontraofanziva stiže. Kad? Niko od njih ne zna, ali znaju da dolazi.

Ali, pitanje je koliko će njih uopšte doživeti istu. Jer gubici na istočnom frontu su poprilično enigmatični. Nemoguće je verovati ni ruskim ni ukrajinskim brojkama, ali bez obzira na to koliko su oni nastojali da gubitke učine većima, a svojim manjim, jedini je zaključak da se na istoku Ukrajine itekako gine.

U razrušenim gradovima i artiljerijom izbušenim poljima svuda su "ničije zemlje". Ruske snage, među kojima se od jačanja borbi na istoku posebno istaknula Vagner privatna, zapravo plaćenička vojska, gotovo su stalno u napadu, barem ako je reč o žarištima (na drugim mestima i oni drže odbrambene položaje). Ukrajinci se brane iznad skoro svih očekivanja te teško prepuštaju svaki metar teritorije Rusima. Uz to ukrajinske snage provele su zimu tako što su vežbale korišćenje zapadne vojne opreme..

Svakog dana i ruska snaga se smanjuje, ali se mrvi i ukrajinski kontraofanzivni potencijal. Pronaći dovoljno vojnika postaje sve kompleksnija misija. U isto vreme priče iz Bahmuta, opisuju brutalne borbe. Jedan ukrajinski vojnik piše: "Udarali su nas artiljerijom, tenkovima i avionima. Dronovi su bacali bombe. Morao sam da evakuišem teško ranjenog druga i jedno mrtvo telo iz rovova. Od našeg voda od 21 vojnika u 24 sata izgubili smo 18 ljudi".

Naravno, u Bahmutu stalno stiže "sveža krv", s jedne i druge strane. Da su Rusi uspeli da zatvore obruč bitka bi verovatno trajala vrlo kratko, ali prostor je i dalje otvoren tako da dva suparnika zapravo stalno dovode još i još, a gine se u nekim zastrašujućim brojkama.

Statične linije na karti zapravo su velika iluzija jer se čini da se „ništa naročito ne događa“, a ono što se stvarno događa je zaista strašno. Ukrajinski izvori spominju Vagnerove napade u talasima. Polja između rovova su puna ljudskih tela i da se povremeno na nebu ne pojavi neki dron zaista bi se moglo pomisliti da je ovo iscrpljujuća surova bitka od pre stotinjak godina.

Treba pritom spomenuti kako je Bahmut, iako najveće žarište, zapravo relativno "nova" bitka koja za grad traje od 8. meseca prošle godine. Jer na istočnom frontu u isto vreme traju i bitke za gradove kao što su Marinka i Avdijevka – a za njih borbe traju doslovno još od 2014. godine.

I sve te ukrajinske borce, koji znaju da je život na frontu kratak, drži priča o velikoj kontraofanzivi. Ali što ako je ona već i počela? Šta ako je ovo zadržavanje ruskih udara zapravo ukrajinska kontraofanziva koja neprestano upumpava nove snage ne bi li zadržali pozicije?

Dobro, neki će reći da je i to sasvim pohvalan vojni rezultat, ali postoji problem. Niko u Ukrajini, naročito ne na frontu, ne sanja o obrani i malim gubicima - kontraofanziva se najavljuje kao silovit udar koji će promeniti pravila, koji će preokrenuti tok rata. To će biti nezaustavljiv proboj na leđima moderne zapadne tehnike, naročito nemačkim tenkovima Leopard 2 i američkim Abramsom.

I tu leži veliki izazov, možda i sudbonosni po Ukrajinu i ovaj rat. Ako kontraofanziva zakaže, ili ako se ne manifestuje u opisanom izdanju, možda je i rat izgubljen.

Jer dani prolaze, relativno brzo. Po svemu sudeći veliki preokret neće biti spreman u ovom mesecu koji već izmiče. U petom? Početkom šestog? Letnja ofanziva? Ne daju se dovoljno jaki argumenti za kašnjenje. Neki poput onih kako su američki procurili dokumenti pokvarili element iznenađenja, ipak to i nije neki razlog jer teško da bi Rusi te dokumente, koji su možda autentični, možda nisu, smatrali definitivnim vojnim tajnama prema kojima bi se trebali da se orijentišu.

Povrh toga počelo je da se priča da se Bajdenova administracija "tiho" sprema za mogućnost da ukrajinska prolećna kontraofanziva propadne. Jasno, ako se to dogodi taj poraz će direktno biti i američki. Jer i ovo zadržavanje silnih ruskih napada na istoku je isto tako američki uspeh.

UKRAJINCI STEŽU OBRUČ, RUSI KORISTE DRUGU TAKTIKU Otkriveni detalji žestokih borbi u Bahmutu

Ako kontarofanziva propadne na meti kritike naći će se i sam Džozef Bajden koji upravo priprema da potvrdi kandidaturu za drugi mandat, odnosno za izbore 2024. godine, piše Advance.hr.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading