NOVI STRAŠNI DETALJI NAPADA U BELGORODSKOJ OBLASTI Rusi prijavljuju ranjene, ukrajinska strana posebno istakla jedan detalj (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Moskva zvanično objavila da je Bahmut u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga, Kijev to demantuje uz priznanje da ukrajinski vojnici drže samo "beznačajne" delove grada. 

Ruski predesednik Vladimir Putin čestitao je paravojnoj grupi "Vagner" i ruskoj armiji na "oslobađanju" Bahmuta. "Svima koji su se istakli biće uručena državna priznanja", navodi se u saopštenju Kremlja.

Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin rekao je da su njegovi borci ispunili zadatak zauzevši kompletnu teritoriju Bahmuta. On  je dodao, da će svoje pozicije predati ruskoj vojsci i otići iz zone sukoba do 25. maja.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirksi nešto je drugačije predstavio situaciju u tom strateškom gradu u Donjeckoj oblasti, objavivši na Telegramu da kijevske snage kontrolišu "beznačajan“ deo Bahmuta.

Američki predsednik Džozef Bajden je obećao Zelenskom i novi paket vojne pomoći u iznosu od 375 miliona dolara koji uključuje municiju, artiljeriju i oklopna vozila.

 

Kraj bloga za 453. dan rata u Ukrajini

Satelitski snimci otkrili Putov plan

23.05 - BBC je objavio satelitske snimke koji pokazuju 4 ključne tačke ruske odbrane

Celu vest pročitajte OVDE.

Bahmut i Marinka središte borbi

22.25 - Ukrajinski gradovi Bahmut i Marinka i dalje su epicentar borbi, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Dvadeset pet „borbenih okršaja” odigralo se oko Kupjanska, Limana, Bahmuta, Avdivke i Marinke, navodi se u dnevnom izveštaju.

"Borbe za grad Bahmut se nastavljaju. Okupatori su izveli vazdušne udare kod Bahmuta i Ivanivske. Ukrajinske odbrambene snage su odbile brojne neprijateljske napade u blizini grada Marinka. Osim toga, neprijatelj je granatirao selo Pobijeda u Donjeckoj oblasti“, rekao je general Saopšteno je osoblje.

Britanski obaveštajci: Ukrajinu će bombardovati nova elitna jedinica ruske jurišne avijacije

22.07 - Ruske snage formiraju elitnu jedinicu avijacije koja će biti zadužena za bombardovanje Ukrajine, pokazali su najnoviji obaveštajni podaci Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema tim navodima, ona će nositi naziv "Štorm" i sastojaće se od aviona "SU-24 fenser" iz sovjetske ere i ruskog borbenog bombardera "SU-34 fulbek", što su letelice koje Rusija već uveliko koristi tokom specijalne vojne operacije.

-Veoma je verovatno da Rusija stvara novu "elitnu" grupu jurišna avijacije kodnog naziva "Štorm" koja će delovati na nebu iznad Ukrajine. Jedinica će se verovatno sastojati od najmanje jedne eskadrile jurišnih bombardera "'SU-24 fenser" i "SU-34 fulbek" i eskadrile jurišnih helikoptera", navodi se u proceni objavljenoj na zvaničnom nalogu Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru.

Iako nije precizirano koji će jurišni helikopteri biti uključeni u jedinicu "Štorm", Rusija u napad na ukrajinske položaje uglavnom šalje svoje vojne helikoptere Ka-52, Mi-24 i Mi-28.

Bivši američki senator "Epska bitka za Bahmut"

21.48 - Ruske snage su zauzimanjem Artjomovska (Bahmuta) dobile najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata, rekao je za RIA bivši američki senator iz Virdžinije Ričard Blek.

-Rusija je dobila najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata. Zapadni mediji sporo priznaju ukrajinski poraz, ali izgleda da je Zelenski izgubio grad, trpeći razorne gubitke u ljudstvu i opremi, rekao je Blek, nazivajući bitku za Bahmut - "epskom" bitkom.

Ruske snage su zauzimanjem Artjomovska (Bahmuta) dobile najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata, rekao je za RIA bivši američki senator iz Virdžinije Ričard Blek.

-Rusija je dobila najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata. Zapadni mediji sporo priznaju ukrajinski poraz, ali izgleda da je Zelenski izgubio grad, trpeći razorne gubitke u ljudstvu i opremi, rekao je Blek, nazivajući bitku za Bahmut - "epskom" bitkom.

Stručnjaci ukazali na skriveni plan u borbi za Bahmut

21.05 - Neki analitičari veruju da je Ukrajina htela da uništi Vagner kao borbenu silu u Bahmutu.

Celu vest pročitajte OVDE.

ČEKA VAS KATASTROFA SLEDEĆE NEDELJE Američki general poslao poruku Prigožinu nakon pada Bahmuta

20.58 - On se oglasio na svom "Tviter" nalogu i direktno se obratio Jevgeniju Prigožinu

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski "Oborili smo ih"

20.27 -Volodomir Zelenski je saopštio da je između nedelje uveče i ponedeljka ujutru oboreno 25 od 25 iranskih dronova samoubica Shaded.

"To je odličan rezultat“, rekao je on. "A svako rušenje znači spasene živote, sačuvanu infrastrukturu. Hvala vam", dodao je on.

On je dodao da su neke ruske rakete probile i ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Gladkov "Osam osoba ranjeno je u Belgorodskoj oblasti"

20.02 -  Osam osoba ranjeno je u Belgorodskoj oblasti u napadu ukrajinske diverzantske grupe, nema poginulih, rekao je guverner Gladkov, prenosi Sputnjik

Većina stanovništva pograničnih sela i okružnog centra Grajvoronskog okruga, u koji je ušla diverzantska grupa, napustila je tu teritoriju, saopštio je on.

Može li F-16 da potpuno preokrene situaciju na frontu?

19.28 - Prebacivanje aviona F-16 u Ukrajinu od strane zapadnih zemalja je potencijalno veoma opasno i rizikuje dalju eskalaciju sukoba, piše Oružje online.

Celu vest pročitajte OVDE.

Civili napuštaju Belgorod?

19.00 - Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavio je snimak navodno snimljen danas u Belgorodu. Nakon napada grupe pod nazivom Sloboda Rusiji, Geraščenko piše da navodno mnogo civila napušta Belgorod.

Incident u Belgorodu. Ruski partizani zauzeli rusko selo?

18.39 - U ruskoj regiji Belgorod, koja se nalazi na samoj granici s Ukrajinom, došlo je do oružanog incidenta.

Kako piše Nexta, legija koja se naziva Sloboda Rusiji te Ruski dobrovoljački korpus (RVC) provode akciju u regiji Belgorod, javila je ukrajinska obavještajna služba.

Portparol ukrajinske Državne obaveštajne službe Andrej Jusov potvrdio je listu Suspilna da Legija slobode Rusije i RVC sprovode operaciju stvaranja "pojasa bezbednosti" za zaštitu ukrajinskih civila.

Zelenski se obratio svakom lideru G7

17.54 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovao je samitu G7 u Japanu gde je održao govor i zahvalio vodećim zemljama na podršci.

Celu vest pročitajte OVDE.

NATO: Za sada nema konsenzusa u vezi sa članstvom Ukrajine u Alijansi

17.35 - NATO će pre ili kasnije morati da razgovara o garancijama bezbednosti za Ukrajinu, ali za sada nije jasno kako i kada, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoane na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksmburgu, prenosi Sputnjik.

Napad na Belgorodsku oblast!

17.00 - Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske oružane snage granatirale Grajvoronski okrug i da je napad trajao nekoliko sati.

Granatiranje Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti od strane Ukrajine trajalo je nekoliko sati, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Od 9 sati ujutru, Gravoronski gradski okrug je pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine. Povređenih civila nije bilo. Naš PVO sistem je radio. Deo rakete je pao u baštu privatnog stambenog domaćinstva u selu Antonovka - rekao je Gladkov.

Stanje u elektrani u Zaporožju ''izuzetno ranjivo''

16:18- Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu bezbednost (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je nuklearna elektrana Zaporožje danas ostala bez eksternog napajanja električnom energijom, zbog čega je stanje nuklearne bezbednosti u tom objektu ''izuzetno ranjivo''.

''Ukrajinska ZNPP je jutros izgubila svu spoljnu struju po sedmi put tokom sukoba, što ju je primoralo da se oslanja na hitne dizel generatore, kako bi bila osgirana nuklearna sigurnost, i situacija u elektrani je izuzetno ranjiva. Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi'', napisao je na svom nalogu na Tviteru Grosi.

Dve osobe povređene u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

16:05- Dve osobe povređene su danas u granatiranju ruske Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane granice, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu precizirao da su granate pale na selo Glotovo u Grajvoronskom okrugu, a da su muškarac i žena sa povredama prevezeni u bolnicu.

UKRAJINA NAJAVILA NOVO ORUŽJE Toloka TLK-150- "ubica torpeda"

15:43- Ukrajinci će uskoro u borbi početi da koriste stelt eksplozivnu robotsku podmornicu u borbi protiv ruske mornarice.

Ceo tekst pročitajte OVDE

VAGNER NAPUŠTA BAHMUT DO 1. JUNA Položaje preuzima redovna ruska vojska

14:40 - Paravojna grupa Vagner saopštila je da će se njene snage povući iz Bahmuta od 25. maja do 1. juna i tada će ustupiti svoje položaje redovnoj ruskoj vojsci. U ovom gradu obe strane su pretrpele teške gubitke.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

14:05 - Oružane snage Rusije su udarom visokopreciznog oružja pogodile hangare sa naoružanjem i municijom i avionsku tehniku na aerodromu „Dnjepar“;

- Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage ubile su tokom proteklog dana više od 150 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruske snage uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Orehov u Zaporoškoj oblasti;
- U donjeckom pravcu ubijeno je do 270 ukrajinskih vojnika;
- U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 123. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske;
- U protekla 24 časa ruski PVO sistemi oborili su u DNR ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su pet raketa ispaljenih iz raketnih sistema „hajmars“ i uništili 17 dronova;
- Oružane snage Rusije uništile su 98 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;
- U Harkovskoj oblasti ruske snage presekle su dejstva tri ukrjainske diverzantske grupe.
 

SAD kao garant bezbednosti 

13:40 - Učesnici sporazuma o bezbednosti Ukrajine mogli bi da budu SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, piše „Volstrit džurnal“.

SAD bi mogle da budu glavni garant bezbednosti u sporazumu o bezbednosti Ukrajine, uz učešće članica NATO-a i Evropske unije, navodi list.

Litvanci pozvali EU da Ukrajini pošalju ranije obećano naoružanje

13:10 - Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis pozvao je zemlje EU da Ukrajini ne šalju samo američke lovce F-16, već i ranije isporučene vrste naoružanja – prenosni protivvazdušni sistem „stinger“ i raketni sistem „hajmars“.

- Ukrajini nisu potrebni samo F-16, već i naoružanje koje joj je isporučivano cele godine. Pošto je neko od njih uništeno, potrebno ih je remontovati i zameniti - objasnio je ministar.

Ukrajinski diverzanti ušli u Belgorodsku oblast

12:54 - Na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti ušla je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa.

Ruska vojska i snage bezbednosti preduzimaju sve mere da je likvidiraju, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Danska želi da bude domaćin mirovnog samita

12:23 - Ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen rekao je da bi želeo da bude domaćin mirovnog samita za Ukrajinu u julu.

Zaporožje ponovo na mreži

11:58 - Ukrajinski nacionalni operater električnom energijom, Ukrenergo saopštio je u da je eksterno napajanje vraćeno u nuklearnu centralu Zaporožje.

"Ukrenergo" je popravio dalekovod koji napaja Zaporožje.  Nuklearka prelazi na napajanje iz ukrajinskog  elektroenergetskog sistema“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kijev ponavlja da ukrajinske trupe u Bahmutu napreduju po bokovima

11:22 - Kijev tvrdi da ukrajinske trupe i dalje napreduju na bokovima razorenog istočnog grada Bahmuta, iako je, kako se kaže, "intenzitet“ njihovog kretanja opao i Rusija dovodi nove snage.

Vladimor Putin objavio je u nedelju "oslobođenje"  Bahumata, dok su ukrajinski zvaničnici uzvratili da kijevske snage i dalje kontrolišu mali deo grada.

 

Energoatom: Nuklearka Zaporožije bez struje zbog ruskog granatiranja

10:50 - Ukrajinska državna kompanija za proizvodnju električne energije Energoatom tvrdi da je prekid snabdevanja strujom u nuklearnoj elektrani Zaporožje posledica ruskog granatiranja spoljnog dalekovoda.

Eksplozije u Dnjepru, Zaporožju i Harkovu

10:20 - Eksplozije su se tokom noći čule širom Ukrajine, u gradu Dnjepru, kao i u Zaporožju i Harkovu, navodi Kijev Independent. Ruske borbene bespilotne letelice su takođe pogodile grad Odesu kasno juče.

Guverner Dnjepra Sergej Lisak je na Telegramu napisao: "Zahvaljujući odbrambenim snagama izdržali smo napad".

Bahmut ostaje epicentar borbi

09:56 - Bahmut ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama, saopštile su ukrajinske oružane snage, nakon što je Rusija tokom vikenda tvrdila da su ruske snage zauzele taj grad na istoku Ukrajine.

Borbe se nastavljaju u Bahmutu, a ruske snage nastavljaju da vode ofanzivne akcije, navele su ukrajinske snage, prenosi Gardijan.

 

Japan će poslati pomoć Ukrajini

09:15 - Japanski premijer Fumio Kišida obećao je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da će Tokio pružiti Ukrajini sveobuhvatnu pomoć, uključujući prijem ranjenih ukrajinskih vojnika na lečenje.

Japan će Ukrajini predati i sto vojnih kamiona i drugih vozila, kao i oko 30 hiljada kompleta vojnih obroka koje koriste pripadnici Snaga samoodbrane Japana.

Krim: Putovanja Zelenskog u inostranstvo najskuplja predstava

08:49 - Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov nazvao je putovanja Vladimira Zelenskog u inostranstvo najskupljom predstavom u istoriji planete.

Zelenski je poslednjih nedelja posetio niz zapadnih zemalja, Saudijsku Arabiju, kao i Japan, gde je održan samit G7.

- Njegova turneja po zapadnim zemljama je najskuplja predstava u istoriji planete, pozorište za jednog čoveka koje prima rekordne honorare - rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski se obogaćuje na ukrajinskom sukobu.

Ukrajinci iz Bahmuta prešli u Košarkov i Slavjansk

08:13 - Deo jedinica ukrajinskih trupa koje su napustile Artjomovsk raspoređeno je u kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Posle povlačenja preživelih jedinica oružanih formacija Ukrajine iz Artjomovska, neki bataljoni su, nakon što su bili popunjeni, preusmereni u naselja Košarovka i Slavjansk (kupjanski i krasnolimanski pravac) - objasnio je Maročko.

Zaporoška nuklearka prebačena na dizel-generatore

07:50 - Sopstveno napajanje Zaporoške nuklearne elektrane prebačeno je na dizel-generatore zbog isključivanja poslednjeg visokonaponskog voda naponske klase 750 kilovolti, saopšteno je na Telegramu stanice.

- Usled gašenja visokonaponskog voda od 750 kW, Dnjeparska i Zaporoška nuklearna elektrana izgubile su spoljno napajanje. Napajanje za sopstvene potrebe obezbeđuju generatori na dizel - navodi se u saopštenju.

Oružane snage Rusije uništile osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska

07:12 - Ruski minobacači, posade tenkova i posade protivtenkovskih raketnih sistema uništile su pet ukrajinskih osmatračnica u pravcu Kupjanska, izjavio je za RIA Novosti Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe „Zapad“.

- U toku borbenih dejstava na pravcu Kupjanska, posade samohodnih minobacača velike snage 2S4 Tjulpan, u saradnji sa tenkovskim posadama i posadama protivtenkovskih raketnih sistema, uništile su pet neprijateljskih osmatračnica u zoni odbrane 11. korpusa - ​​primetio je Zibinski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading