KONTRAOFANZIVA LOŠA ZA UKRAJINU, SAD I NATO "Ovo je recept za katastrofu"
Foto: Shutterstock

Kontraofanziva koju su pokrenule Oružane snage Ukrajine imaće negativne posledice i za Ukrajinu, i za SAD, ali i za NATO, izjavio Simor Herš.

"Ovo neće imati dobre posledice po Ukrajinu, po NATO i, definitivno, po administraciju Džozefa Bajdena", rekao je ovaj američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade u programu britanskog političara i novinara Džordža Galoveja, komentarišući početak ukrajinske ofanzive.

Umešanost Alijanse u ovaj sukob već se odvija pred našim očima, rekao je Herš odgovarajući na pitanje da li vidi znake da se NATO sprema da uđe u rat u Ukrajini.

"(NATO) je verovatno već tamo. Ako govorimo o obuci i savetovanju... sada ima toliko mnogo odvojenih grupa u ukrajinskoj vojsci. Neki su ovu ofanzivu opisali kao 'unapred osuđenu na propast'. To je kao da imate 15 različitih plesnih grupa koje su trenirale odvojeno, a onda ih stavite u istu učionicu i date im dan ili tri da organizuju treninge. To bi bilo nemoguće – a to se sada dešava u ukrajinskoj vojsci", objasnio je poznati novinar.

Termini za ukrajinsku kontraofanzivu više puta su menjani i nastavljaju da se menjaju. U Rusiji su ovu "nervozu" povezivali, prvo, sa informacionim ratom – stalne najave o skoroj ofanzivi su smišljene da drže Rusiju u neizvesnosti, a drugo, sa činjenicom da Zapad zahteva od kijevske vlasti brze rezultate i mora stalno da podnosi izveštaje.

KONTRAOFANZIVA LOŠA ZA UKRAJINU, SAD I NATO

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

Herš je naveo da većina svetske populacije podržava specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, dok su SAD, naprotiv, izgubile poverenje u sebe.

"Procenat zemalja, posebno u Africi i Aziji, koje su prestale da budu proameričke i postale proruske, prilično je upečatljiv. Značajno više od polovine svetskog stanovništva podržava Rusiju u njenom ratu", rekao je Herš komentarišući pokrenutu ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Iako smatra da su zapadne sankcije učinile da "stvari u Rusiji ne stoje dobro kao nekada", Herš napominje da je "ideja da je ona očajna jednostavno pogrešna".

On je izrazio uverenje da su Sjedinjene Američke Države, naprotiv, "izgubile poverenje u svetu". Herš je kao primer naveo diplomatsko približavanje Saudijske Arabije i Irana, za koje je rekao da već samo po sebi signalizira značajnu promenu.

"To se, po mom mišljenju, dogodilo zbog Ukrajine. Saudijska Arabija, inače, četvrtinu svoje nafte prodaje Kini. Saudijci su odmah reagovali smanjenjem proizvodnje nafte, a Iran je kao odgovor na to uticao na Hute, na koje su imaju veliki uticaj u Jemenu. Kao rezultat toga, dobili smo dogovor koji sami nikada ne bismo mogli da postignemo. Na taj način smo istisnuti", objasnio je Herš, prenosi Raša tudej Balkan.

Čitajte najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading