ZELENSKI PRENEO VESTI SA PRVE LINIJE FRONTA! Čečeni obavljaju važan zadatak (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira te tvrdnje. Iz NATO-a saopštavaju da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi i da se ne zna da li će ukrajinski kontranapad biti prekretnica u ratu. Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima.

Ukrajina je saopštila da njene snage napreduju u kontraofanzivi protiv ruske vojske, navodeći da su tokom jučerašnjeg dana vođene "izuzetno žestoke" borbe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 476. dan rata u Ukrajini

Zelenski preneo vesti sa prve linije fronta

23.00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je intervju za NBC Nevs. On je rekao da su vesti sa prvih linija uglavnom pozitivne, ali da je situacija teška. Kontraofanziva je veoma važna za Ukrajinu, ne samo u smislu povratka teritorije, već i u dokazivanju da milijarde funti zapadne podrške nisu bačene.

"Naš herojski narod, naše trupe koje su sada na prvoj liniji fronta suočavaju se sa veoma teškim otporom i razumemo zašto... Ako je Rusija sada poražena, to zapravo znači da je izgubila rat“, rekao je Zelenski.

"Tajms": SAD neće odgovoriti ako Rusija pokrene raketne udare na Evropu

22.34 - Britanski list piše da bi, prema Putinovoj izjavi, nastavak isporuke zapadnog oružja Кijevu mogao da izazove nuklearni sukob sa Sjedinjenim Državama, ali pošto Bela kuća ne želi da rizikuje da sopstveni gradovi budu uništeni u nuklearnom ratu, čak i udar na objekte u Evropi neće naterati SAD da se osvete.

 

 

Napadnuta misija IAEA

21.55 -  Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) predvođenu generalnim direktorom Rafaelom Grosijem, dok se vraćala u Ukrajinu, došlo je do okršaja, izjavio je savetnik generalnog direktora koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karčaa. Prema njegovim rečima, Grosi je već stigao u grad Zaporožje, sačekali su da se borba završi, nema žrtava.

Gutereš: Nadam se pozitivnom ishodu razgovora

21.17 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da se nada pozitivnom ishodu planiranih razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i afričkih lidera o budućnosti sporazuma koji omogućava bezbedan izvoz žita iz Ukrajine u Crno more.

"Ruske rakete pogodile dva industrijska objekta"

20.56 -  Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Кrivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vilkul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi.

Vilkul je rekao da su tri rakete pogodile dva industrijska preduzeća "koja nemaju nikakve veze sa vojskom", pri čemu je povređen jedan 38-godišnji muškarac, prenosi Rojters.

U južnom lučkom gradu Odesi, vlasti su saopštile da je protivvazdušna odbrana danas oborila svih 18 ruskih dronova koji su se približili regionu, prenosi Tanjug.

UKRAJINCI POKUŠALI DESANT NA ISTOČNU OBALU DNJEPRA

20.30 Ruske snage hitno reagovale

Gutereš: Nadam se pozitivnom ishodu razgovora

20.22 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da se nada pozitivnom ishodu planiranih razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i afričkih lidera o budućnosti sporazuma koji omogućava bezbedan izvoz žita iz Ukrajine u Crno more.

EU obučila 24 hiljade ukrajinskih vojnika

19.55 - Zemlje Evropske unije već su obučile 24 hiljade ukrajinskih vojnika i ta cifra će se povećavati, izjavio je vrhovni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je na dvodnevnom sastanku šefova Ministara odbrane članica NATO-a dodao da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu.

Ukrajinski saveznici obučili su gotovo 60 hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine, a još 6 hiljada trenutno se obučava uz učešće 33 zemlje na tri kontinenta, saopštio je na brifingu načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD, general Mark Mili.

On je istakao da su SAD obučile više od 11 hiljada pripadnika ukrajinskih snaga.

Kadirov: "Ahmat"  je počeo da čuva rusku granicu (VIDEO)

19.21 - Bataljon Zapad-Ahmat Ministarstva odbrane RF već je ove nedelje započeo službu zaštite državne granice i suprotstavljanja ukrajinskim diverzantskim grupama, kao i sprečavanje njihovog prodora na teritoriju Belgorodske oblasti.

- „Na području  kontrolnog punkta jačaju borci Nehotejevke. Sada je granica zatvorena za bandite. Naše jedinice stupile su na dužnost na punkt kod sela Кazinka Graivoronskog okruga. Prethodno je ovaj punkt napao takozvani Ruski dobrovoljački korpus, koji nema nikakve veze sa istinskim ruskim patriotama Rusije. To su odmetnici i izdajnici Otadžbine, koji moraju biti kažnjeni u najvećoj meri zakona. Uložićemo sve napore za to“, rekao je šef Čečenije.

 

 

NATO SPREMA POKLON ZA ZELENSKOG Evo šta se očekuje u julu

18.52 - Najviša predstavnica Vašingtona u NATO-u Džulijana Smit rekla je u sredu da alijansa podržava težnje Ukrajine da se pridruži toj grupi, dodajući da Rusija nema uticaj na politiku otvorenih vrata NATO-a.

General Mili "Ukrajina stabilno napreduje, ali će cena verovatno biti visoka!"

18.41 - "Ukrajina stabilno napreduje u svojoj još uvek novoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, ali će cena verovatno biti visoka u nečemu što će se pokazati kao teška bitka", rekao je najviši američki general.

"Ukrajina je počela svoj napad i stabilno napreduje. Borbe su veoma teške", rekao je danas general Mark Mili, načelnik Združenog generalštaba američkih snaga na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a u Briselu.

"Borbe su izuzetno nasilne i verovatno će trajati dugo, a cena će biti visoka", dodao je on.

Počela isporuka vojne opreme

17.57 - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Holandija i Danska najavile su partnerstvo za slanje odbrambene opreme u Ukrajinu, uključujući "stotine projektila“, prenosi Gardijan.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali predstavnici ove četiri zemlje, navodi se da je isporuka vojne opreme i naoružanja "već počela” i da će biti završena „u roku od nekoliko nedelja”.

Oštećeni "Bredli": Američki oklopnjak pogođen prilikom pokušaja ukrajinske ofanzive na zaporoškom pravcu

17.02 -

 

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

16.37 - Oružane snage Rusije u području Kamiševahe DNR pogodils u komandni centar 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Tokom borbi na donjeckom pravcu likvidiramo je oko 340 ukrajinskih vojnika;

- Ruske trupe su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu;

- Ruske trupe su uništile skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

- Oružane snage Rusije uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novomihajlovke, Novgorodskog i Slavnog u DNR;

- Oružane snage Rusije uništile su dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska;

- Oružane snage Rusije oborile su dva ukrajinska aviona Su-27 u DNR.

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna

15.55 - Dolasci projektila ili bespilotnih letelica još nisu prijavljeni.

OBOREN UKRAJINSKI DRON Incident se desio u Gomeljskoj oblasti (VIDEO)

14.50 - Beloruski graničari oborili su ukrajinski udarni dron.

Incident se desio u Gomeljskoj oblasti .

Celu vest pročitajte OVDE.

 

 

NATO TRUPE ULAZE U UKRAJINU? Oglasio se načelnik štaba EU i poslao jasnu poruku

14.30 - Uvođenje NATO trupa na teritoriju Ukrajine nije moguće – to nije i neće biti u planovima alijanse, izjavio je načelnik Vojnog štaba EU Erve Bležon, komandant misije EU za obuku ukrajinske vojske.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šef IAEA stigao u Zaporošku oblast

13.11 - Šef IAEA Rafael Grosi stigao je na teritoriju Zaporoške oblasti, koju kontroliše Rusija. On će danas posetiti Zaporošku nuklearku.

Ukrajinski piloti započeli obuku na lovcima F-16

13.10 - Ukrajinski piloti započeli su obuku na lovcima F-16, rekao je glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je to potvrdio na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu.

Odbijena ukrajinska ofanziva u Zaporožju

13.09 - Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njegove snage odbile ukrajinske ofanzivne operacije u regionu Zaporožja.

- U smeru Južno-Donjeck jedinice grupe trupa Vostok uz potporu artiljerije i avijacije nanele su štetu neprijatelju koji pokušava da izvede ofanzivne operacije - rekao je Oleg Čehov, voditelj press-centra za grupu Vostok.

Čehov je rekao da su motorizovane jedinice grupe odbile neprijateljske napade u blizini Novoselke, Novodarivke i Levadne, tri područja u kojima su se vodile teške borbe u poslednjih nekoliko dana.

Rekao je da su neprijateljski napadi odbijeni i na području oko Makarivke.

Herson: Dete poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Dnjeprjani

12.03 - Jedno dete je poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Dnjeprjani u Hersonskoj oblasti, saopštila je danas uprava gradskog okruga Novokahovka.

U saopštenju se navodi da je poginulo dete imalo godinu i četiri meseca i da se u vreme granatiranja nalazilo u dvorištu kuće. Administracija je prethodno saopštila da je Dnjeprjani pod artiljerijskom vatrom i da ima ranjenih i poginulih, prenele su RIA Novosti.

Kadirov demantovao da je Delimhanov ranjen

11.08 - Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je jedan od njegovih visokih komandanata Adam Delimhanov živ, demantujući na taj način izveštaje da je ubijen ili ranjen u Ukrajini. 

Delimhanov je na čelu čečenske divizije ruske nacionalne garde i takođe je član ruske skupštine.

Kadirov je napisao na Telegramu u sredu da je Delimhanov živ i zdrav i da nije čak ni ranjen.

Kadirov je naveo da je od početka znao da je Delimhanov nepovređen, ali da je ćutao da bi, kako je rekao, "osramotio ukrajinske medije" koji su izveštavali o navodnoj povredi komandanta, preneo je Rojters. 

Ukrajinski dron oboren u Belorusiji

09.29 - Beloruski graničari oborili su ukrajinski udarni dron u Gomeljskoj oblasti, saopštio je pogranični komitet Belorusije.

ULTIMATUM RUSIJE Lavrov odredio rok do 17. jula

08.32 - Ako ruski deo istanbulskog paketa (prehrambenog sporazuma) ne proradi do 17. jula, neće biti ni govora o njegovom produženju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kijev: Pogođena dva industrijska civilna objekta u Krivom Rogu, značajna šteta

08.16 - Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vilkul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi. Vilku je rekao da su tri rakete pogodile dva industrijska preduzeća "koja nemaju nikakve veze sa vojskom", pri čemu je povređen jedan 38-godišnji muškarac, prenosi Rojters. Jedan automobil je oštećen delovima rakete koje je oborila protivvazdušna odbrana.

- Šteta je značajna - napisao je Vilkul na Telegramu.

Eksplozije u Odeskoj oblasti i Harkovu

07.24 - Prema vlastima i lokalnim telegramskim kanalima, rusi su napali "šahidima", ukrajinska strana tvrdi da je većinu oborila.

Novi napad na Krivi Rog

07.20 - Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vilkul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi.

U Krivom Rogu je jedan 38-godišnji muškarac povređen, a jedan automobil je oštećen delovima rakete koju je oborila protivvazdušna odbrana.

Šteta je značajna, napisao je Vilkul na Telegramu. 

Masovni napad dronovima na Krim

07.15 - Tokom noći nad Krimom je oboreno šest bespilotnih letelica, još tri su utopljena i onesposobljena elektronskim ratovanjem, jedna bespilotna letelica je detonirana, nije bilo žrtava, rekao je šef regiona Sergej Aksjonov na svom Telegram kanalu.

Celu vest pročitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading