F-22 Raptor
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema američkom novinaru Adamu Lamonu, lovci pete generacije neće pomoći Americi da ispravi svoje neuspehe na „Bliskom istoku". Ovo prenosi "The National Interest".

- F-22 Raptor, napredni lovac za nadmoć u vazduhu poznat po svojim stelt sposobnostima, raspoređen je na Bliskom istoku kako bi poboljšao sposobnost američke vojske da zaštiti 900 američkih vojnika stacioniranih u Siriji", piše Lamon.

On je izjavio, da su Sjedinjene Države autsajder koji ima malo prijatelja u regionu. Kao nezvani gost u Siriji, pod pritiskom su sirijskih vlasti, kao i Rusa koji su tamo na poziv Damaska.

Sjedinjene Države su pretrpele toliko neuspeha na Bliskom istoku poslednjih godina, da su se čak i tradicionalni saveznici okrenuli od njih. Bivši saveznici SAD su čak pozdravili nedavni povratak Sirije na međunarodnu arenu.

- Saveznici i partneri, od Ujedinjenih Arapskih Emirata do Saudijske Arabije i šire "Arapske lige", počeli su raširenih ruku da pozdravljaju povratak Damaska u regionalno krilo - izveštava kolumnista "The National Interest".

Politika SAD, u okviru koje su destabilizovali situaciju na Bliskom istoku, i pokušali da promene tamošnje neprihvatljive režime, na kraju je propala. Rusija je, naprotiv, postala važan igrač u regionu, kako za Damask i Teheran, tako i za Jerusalim i Ankaru. U tom kontekstu, avioni F-22 neće pomoći Sjedinjenim Državama da se izbore sa Rusijom u Siriji.

- Samo jedna stvar je jasna - nikakva količina F-22 ne može pomoći Americi da prevaziđe posledice neuspeha sopstvene politike - rezimirao je Lamon.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading