UKRAJINA KRENULA U NOĆNI JURIŠ! Satelitski snimci pokazali razmere katastrofe u mestu Kahovka (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Portparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljov kaže da se teške borbe vode u Donjeckoj oblasti, tvrdeći da sprečavaju napredovanje ruske vojske na istoku zemlje.

Predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je napredak kontraofanzive protiv ruskih snaga "sporiji nego što se priželjkivalo".

Sa druge strane, ruski ministar odbrane ponavlja da Zapad vodi pravi rat protiv Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je važnost ruske ''trijade'' nuklearnih snaga koje se mogu lansirati sa kopna, mora ili vazduha. Najavio je da će uskoro biti raspoređena nova generacija interkontinentalnih balističkih raketa "sarmat" koje mogu da nose 10 i više nuklearnih bojevih glava.

U Londonu se održava dvodnevna Konferencija za obnovu Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je pomoć za oporavak i remont elektroenergetske mreže, vrednu više od 1,3 milijarde dolara dodatne pomoći.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 484. dan rata u Ukrjaini

291. puk drži svoje položaje kod Orehova

23.18 - Čim je pao mrak, Oružane snage Ukrajine su u pravcu Zaporožja krenule u treći juriš kod Orehova. 

 

 

Vlasti u Danskoj traže pomoć

23.00 -Vlasti u Danskoj mole SAD da im pomognu u obuci ukrajinskih pilota na američkim lovcima-bombarderima F-16, izjavio je pres sekretar Pentagona, general Patrik Rajder.


Istakao je da se zahtev Danske nalazi u fazi razmatranja.

Rajder je podsetio da se Danska i Holandija nalaze na čelu evropske koalicije za koordinaciju obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16.

"Očekujemo da će do kraja godine, najverovatnije, negde u Evropi početi obuka ukrajinskih pilota za letove na avionima F-16 i Sjedinjene Američke Države će blisko sarađivati sa svojim saveznicima po pitanju sprovođenja obuke", zaključio je Rajder.

"MONSTRUOZNO!" Rogov žustro reagovao na izjavu Zelenskog o Zaporožju

22.20Rogov je izjavu Zelenskog o NE Zaporožje nazvao monstruoznom

"Кonjica" je pojurila da pomogne ruskim borcima kod Orehova

22.12 - Jurišni helikopteri nanose snažne udarce neprijateljskim snagama koje su napredovale, javlja ruski izvor i i dodaje:

- Aligatori Кa-52 podržavaju pešadiju i artiljeriju, odbijajući ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine duž linije Novodanilovka-Rabotino.

- Žestoka bitka ne prestaje skoro 3,5 sata, na prvoj liniji se čuju snažne eksplozije.

 

 

 

21.48

Чим је пао мрак, Оружане снаге Украјине су у правцу Запорожја кренуле у трећи јуриш код Орехова. 

291. пук држи своје положаје

Ukrajina želi još ofanziva!

21.31 Kuleba očekuje da Amerika ispuni obećanje

Situacija u oblasti Pjatihatok u 20:00 po moskovskom vremenu (VIDEO)

21.05 -  Ruski izvori javljaju:

- Oružane snage Ukrajine nastavljaju da koncentrišu opremu u šumskim plantažama u blizini Pjatihatkija. U samo naselje stalno pristižu pešadijske rezerve Ukrajinaca.

- Na video snimku se prikazuje još jedna isporuka neprijateljskog ljudstva.

- Ruske trupe nastavljaju da zauzimaju visove oko sela. Vazduhoplovstvo i artiljerija su aktivni.

 

 

Opšta mobilizacija u Kijevu

20.42U Kijevu je počela opšta mobilizacija, javljaju ukrajinski mediji

ZELENSKI BRANI KOMERCIJALNI UVOZ KNJIGA IZ RUSIJE "Verujem da je zakon ispravan"

20.06Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani komercijalnog uvoza knjiga iz Rusije.

Kijev očekuje pomoć Vašingtona

19.30 -  Kijev bi mogao da dobije od Vašingtona obećane tenkove "abrams" za sledeću kontraofanzivu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, napominjući da sadašnja kontraofanziva oružanih snaga zemlje nije psolednja.

U intervjuu ukrajinskim medijima, Kuleba je rekao da će „u Ukrajini biti kontraofanziva koliko bude bilo potrebno“.

Prema rečima ministra, Vašington već isporučuje Kijevu oklopna vozila Bredli, a pitanje donošenja odluke o nabavci tenkova "abrams" je „u procesu“.

- Tenkovi, oklopni transporteri i druga oprema će nam biti potrebni i za eventualne buduće ofanzive - rekao je Kuleba i dodao da je, prema njegovom mišljenju, potrebno razmišljati u „dva-tri koraka napred”.

Istovremeno, odgovarajući na pitanje da li tenkovi "abrams" mogu biti isporučeni Ukrajini za upotrebu u aktuelnoj ofanzivi, ministar je odgovorio: „Nada postoji“.

 

Putin: Rakete Sarmat uskoro će biti spremne za raspoređivanje (VIDEO)

19.12 - Sarmat ICBM je težak 100 tona (za poređenje, LGM-30 Minuteman američke proizvodnje je 35 tona) sa dometom od 18.000 km.

Ovo mu omogućava da nosi oko 15 bojevih glava, do 750kt. (Bomba koju su SAD bacile na Hirošimu bila je 15 kt.) Ovo bi bilo dovoljno da zbriše zemlju veličine Francuske. Takođe može da nosi hipersonične rakete, čineći većinu odbrambenih raketnih sistema neefikasnim.

Žestoko dejstvo "Aligatora" na frontu (VIDEO)

18.24

 

 

Rusija upozorila SAD

17.40 - Rusija poziva Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Ako to urade, to će biti ogromna, istorijska greška. Zato snažno upozoravamo SAD, koje kontrolišu NATO. Bez obzira ko govori u ime ovih zemalja, bivši ili sadašnji zvaničnici, sve se odlučuje u Vašingtonu. Zato snažno upozoravamo Vašington na dalje neuspehe, na dalje greške koje bi mogle imati opasne posledice. Ne sme biti NATO trupa u Ukrajini", rekao je Rjabkov.
 

Satelitski snimci pokazali su razmere suše u mestu Кahovka (VIDEO)

17.00 - Mnogi zapadni i ruski analitičari smatraju da Oružane snage Ukrajine mogu pokrenuti ofanzivu po njenom dnu.

 

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

16.20 - Oružane snage Rusije izvele su grupni napad visokopreciznim oružjem na skladište stranog oružja i vojne tehnike isporučene Ukrajini, objekat je uništen;

Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubile više od 110 vojnika;

Oružane snage Ukrajine nastavljaju aktivna ofanzivna dejstva u južnodonjeckom, zaporoškom, donjeckom i krasnolimanskom pravcu;

Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila četiri napada u donjeckom pravcu, likvidirano je više od 185 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na području Vremjovska;

Ruska vojska odbila je pet neprijateljskih napada na području naselja Kuzmino i Serebrjanskog Lesničestva;

Ruski vojnici tokom prethodnog dana uništili su dve dioverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;

Ruske snage su u toku proteklog dana likvidirale više od 135 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;

Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinske vojske na području Severska i Avdejevke u DNR;

PVO sredstva Rusije presrele su 5 raketa „storm šedou“, 2 granate raketnog sistema „hajmars“ i uništile 15 ukrajinskih dronova;

Ruska vojska sprečila je aktivnost tri diverzantske grupe u Jampolovki, Červonoj Dibrovi i Serebrjanskom Lesničestvu;

Ruska avijacija je u južnodonjeckom pravcu uništila borbeno vozilo pešadije i 3 borbena oklopna vozila jedinica 31. mehanizovane brigade, 110. i 128. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu gotovo 45 ukrajinskih vojnika i haubicu D-30.

Šmigal: Za kontraofanzivu je potrebno vreme  

15.56 - Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da će za ukrajinsku kontraofanzivu biti "potrebno vreme", ali da je optimističan u vezi sa njenim uspehom, prenosi AFP.

"Nažalost, tokom naših priprema za kontraofanzivu i Rusi su se pripremali. Ima mnogo minskih polja, što zaista usporava kretanje", ukazao je Šmigal.

Njegovi komentari su usledili nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, priznao u intervjuu za Bi-Bi-Si da je napredak na bojnom polju "sporiji od željenog".

Rusija upozorava SAD: Slanje NATO trupa u Ukrajinu bila bi ogromna greška

15.12 - Rusija poziva Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Ako to urade, to će biti ogromna, istorijska greška. Zato snažno upozoravamo SAD, koje kontrolišu NATO. Bez obzira ko govori u ime ovih zemalja, bivši ili sadašnji zvaničnici, sve se odlučuje u Vašingtonu. Zato snažno upozoravamo Vašington na dalje neuspehe, na dalje greške koje bi mogle imati opasne posledice. Ne sme biti NATO trupa u Ukrajini - rekao je Rjabkov.

Kremlj: Tvrdnja da se Rusija sprema za napad na nuklearnu elektranu je još jedna laž

14:55 - Tvrdnja predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se Rusija sprema da izvede "teroristički napad" na nuklearnu elektranu u Zaporožju je "još jedna laž", tvrdi Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ističe da su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) upravo posetili elektranu i ocenili da je sve u redu.

Zelenski je ranije danas rekao da su ukrajinske obaveštajne službe dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Rjabkov: Slanje NATO trupa u Ukrajinu bila bi ogromna greška

14:20 - Rusija poziva Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

''Ako to urade, to će biti ogromna, istorijska greška. Bez obzira ko govori u ime ovih zemalja, bivši ili sadašnji zvaničnici, sve se odlučuje u Vašingtonu. Zato snažno upozoravamo Vašington na dalje neuspehe, na dalje greške koje bi mogle imati opasne posledice. Ne sme biti NATO trupa u Ukrajini'', rekao je Rjabkov.

Putin: Zapad zaista spreman da ratuje do poslednjeg Ukrajinca

13:57 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na sednici Saveta bezbednosti Rusije da gubici na strani Kijeva pokazuju da je Zapad zaista spreman da ratuje do poslednjeg Ukrajinca. Takođe je skrenuo pažnju da ofanzivni potencijal protivnika nije iscrpljen i da se to mora uzeti u obzir.

- Tehnika može da bude i dodatno isporučena. Ali mobilizacione rezerve nisu bezgranične. Izgleda da su zapadni saveznici Ukrajine zaista odlučili da ratuju do poslednjeg Ukrajinca. Treba poći od toga da ofanzivni potencijal protivnika nije iscrpljen i da čitav niz strateških rezervi nije još angažovan. Molim vas da to imate u vidu prilikom organizacije, rekao je Putin.

Snimak udara Oružanih snaga Ukrajine na most Čongar 

13:25 - Za obnovu mosta biće potrebno nekoliko nedelja

 

 

Šojgu: Ukrajinske snage pretrpele ogromne gubitke, u toku pregrupisavanje

12:51 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu podneo je raport ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o aktivnosti ukrajinskih snaga.

Šojgu je rekao da su ukrajinske jedinice smanjile obim aktivnosti i da se sada bave pregrupisavanjem.


"Ukrajinske snage pretrpele su ogromne gubitke. Uprkos tome, ukrajinska vojska i dalje raspolaže snagama za ofanzivu", rekao je Šojgu.

Ruska vojska sprovodi pripreme za reagovanje na nova ofanzivna dejstva snaga Kijeva, istakao je ruski ministar odbrane.

Potpisani ugovori sa Ministarstvom odbrane Rusije

12:20

 

Zelenski: Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearku u Zaporožju

11:51- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da su ukrajinske obaveštajne službe dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju, ali nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.

- Nažalost, više puta sam morao da podsećam da radijacija nema državne granice, a koga će pogoditi određuje samo smer vetra - ističe Zelenski.

Grosi sutra u Rusiji

11:20 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posetiće u petak Rusiju, javila je agencija Interfaks.

Grosi će sa ruskim zvaničnicima razgovarati o nuklearnoj elektrani Zaporožja na jugu Ukrajine koju kontrolišu ruske snage, prenosi Gardijan.

Dejstvo artiljerije 10. tenkovskog puka na pravcu Avdijevke 

10:50

 

Snimci mosta Čongar odmah posle pogotka projektila

10:20 - 

 

 

UKRAJINCI POGODILI "VRATA KRIMA" Hitno se oglasili ruski zvaničnici

09:55 - Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluostrvo i kontinent.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Ukrajinski udari bez efekta

09:10 - Savetnik lidera Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov rekao je da ukrajinski udari na Čongarski most između Krima i Hersonske oblasti ne mogu dramatično da ugroze logistiku tog saobraćajnog koridora.

Prema njegovim rečima, Krim i Hersonsku oblast povezuju tri punkta i prekid u radu jednog ne utiče na funkcionisanje čitavog koridora.

Ruski ambasador u Vašingtonu: Amerika odgovorna za sukob u Ukrajini, neka ona i plati obnovu

08:42- SAD su same podstakle sukob u Ukrajini i same moraju da plate za obnovu te zemlje, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Američka administracija je u potpunosti odgovorna za ono što se događa u Ukrajini. Zbog toga upravo SAD treba da obnavljaju Ukrajinu - naveo je on.

Nemačka uručila još jedan paket vojne pomoći Ukrajini

08:17

 

Rusija: Ukrajina napala mostove na granici Hersonske oblasti i Krima

07:52 - Ukrajinske trupe napale su mostove kod Čongara, na administrativnoj granici između ukrajinske Hersonske oblasti i Krima, koji su pod kontrolom Moskve, saopštile su proruske vlasti.

Prema preliminarnoj proceni, tokom napada korišćene su britanske rakete Storm šedou, prenosi agencija RIA Novosti. Na mostovima je oštećena kolovozna podloga, a povređenih nije bilo.

Stoltenberg obećao Ukrajini višegodišnji paket pomoći koji će je dovesti do standarda NATO-a

07:20 - 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading