PREOKRET PRED VRATIMA MOSKVE U POSLEDNJI ČAS Evo kakva sudbina čeka "Vagnerovce" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Prigožin se trenutno nalazi u Rostovu-na-Donu i poručuje da ministar Sergej Šojgu treba da dođu kod njega na razgovor.

Ukrajinske vlasti saopštile su da eksplozije odjekuju u Kijevu i Harkovu, kao i da je zemlja u stanju pripravnosti zbog novih ruskih raketnih udara.

Sve informacije koje su objavljene na društvenim mrežama u ime osnivača "Vagner" grupe Jevgenija Prigožina o napadima koje je rusko Ministarstvo odbrane navodno izvršilo na pozadinske jedinice te privatne vojne kompanije nisu tačne, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin danonoćno dobija informacije od svih relevantnih državnih bezbednosnih službi o merama koje se preduzimaju da bi se sprečio pokušaj oružane pobune.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da se pojačavaju "antiterorističke" mere bezbednosti u ruskoj prestonici.Sobjanin je rekao da grad, takođe, uvodi dodatne provere na putevima, prenosi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 486. dan rata u Ukrajini

Blinken razgovarao sa Kulebom o situaciji u Rusiji

00.07- Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom o situaciji u Rusiji, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi u saopštenju, Blinken je naveo da neće biti promene u podršci koju SAD pružaju Ukrajini.

"SAD će ostati u bliskoj koordinaciji sa Ukrajinom kako se situacija bude razvijala", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

"Momci, pakujte se, idemo kući!" (VIDEO)

23.12 - Odredi PMC "Vagner" se sprema da napusti Rostov, sakupe stvari i uđu u vozila.

 

 

Američki obaveštajci o pobuni u Rusiji: Tvrdnje o nedostatku municije su prevara

22.44 -  Američki obaveštajni zvaničnici rekli su za CNN da je šef Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin već neko vreme planirao da ozbiljno izazove rusko vojno rukovodstvo.

Kada on progovori, Putin sluša 

22.18 Nikolaj, siva eminencija Kremlja, od kojeg Zapad drhti

Borci "Vagnera" povlače se iz štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu (VIDEO)

21.47 - Kako navodi ruska ahencija, do sada su četiri kamioneta, koja pripadaju "Vagneru", napustila prostorije Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. 

Tenkovi i teška vojna oprava za sada ostaju na tom mestu, dodaje TASS. 

U blizini zgrade štaba pojavila su se vozila vojne policije, dodaju RIA Novosti. 

Lider ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin ranije danas objavio je da su njegove snage stavile pod kontrolu vojne objekte u gradovima Rostov na Donu i Voronježu i uputile se ka Moskvi.  

 

 

On je potom, nakon razgovora sa beloruskim prdsednikom Aleksandrom Lukašenkom, saopštio da je naredio svojim borcima koji su u konvoju napredovali ka Moskvi da se okrenu i vrate u svoje baze kako bi se izbeglo krvoproliće. 

 

 

Zelenski: Pobuna "Vagnera" razotkrila potpuni haos u Rusiji

20.44 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je pobuna paravojne grupe "Vagner" u Rusiji razotkrila potpuni haos u zemlji.

"Danas svet može da vidi da gospodari Rusije ne kontrolišu ništa", istakao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći da to znači odsustvo bilo kakve predvidljivosti. Zelenski je rekao da Ukrajinci neće ćutati i da neće ostati neaktivni, jer, kako je naveo, bezbednost istočne Evrope zavisi isključivo od ukrajinske odbrane. Zelenski je zatim u obraćanju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao na ruskom jeziku da što duže ostaju ruske trupe na ukrajinskoj zemlji, to će veću pustoš doneti Rusiji.

NEĆEMO PROLIVATI RUSKU KRV! Prigožin otkrio detalje dogovora sa Moskvom

20.06Šef grupe "Vagner". Jevgenij Prigožin, oglasio se nakon što je prihvatio plan beloruskog predsednika i zaustavio napredovanje ka Moskvi

PRIGOŽIN PRIHVATIO PREDLOG LUKAŠENKA

20.00Vagnerovci stali pred Moskvom, Putin odobrio plan beloruskog predsednika

"PRIGOŽIN JE IZDAJNIK NAŠE OTADŽBINE" Ruski dobrovoljac o pobuni vođe "Vagnera" - Ugrozio je svoje saborce na frontu

18.46Svojim postupkom vođa "Vagnera" Jevgenij Prigožin ugrozio je svoje saborce na frontu, izdajući njih i njihovu otadzbinu rekao je ruski dobrovoljac Jaroslav Mancevič.

Veliki konvoj vojne tehnike kreće se ka Moskvi preko Кolomne (VIDEO)

18.30

U Moskvi proglašena specijalna operacija!

18.15Gradonačelnik Sergej Sobjanin izdao važno saopštenje za narod

Konvoj vojne opreme krenuo je ka Moskvi u okrugu Ramenski

17.55

 

 

PRIGOŽIN HOĆE RUSKE NUKLEARKE?

17.51Medved upozorio: Ceo svet će biti na ivici katastrofe!

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije

17.35 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvršile su tokom noći grupni napad na centre radiotehničke obaveštajne i avijacione tehnike Oružanih snaga Ukrajine na aerodromima Kanatovo i Dnjepar;

- Kao odgovor na napad na most preko Čongarskog moreuza, Oružane snage Rusije uništile su skladište sa raketama "storm šedou" u Hmeljnickoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su u toku proteklog dana odbile devet napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, a u toku borbi likvidirano je više od 250 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Ukrajine nastavljaju pokušaje napada u južnodonjeckom, zaporoškom, donjeckom i krasnolimanskom pravcu;

- Ruska vojska odbila je tri napada Oružanih snaga Ukrajine na području Vremjovska;

- Ruske snage uništile su ljudstvo i vojnu tehniku dve brigade morske pešadije Oružanih snaga Ukrajine u bahmutskom taktičkom pravcu;

- PVO sredstva Rusije su tokom prethodnog dana uništila 24 ukrajinska drona;

- Vojska Rusije likvidirala je tokom prethodnog dana više od 100 neprijateljskih vojnika i jedan samohodni top "akacija" Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana.

- Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta oružja Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Seversk i Suha balka u DNR;

- Oružane snage Rusije odbile su u zaporoškom pravcu napad jedinica 47. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su u Zaporoškoj oblasti skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta goriva ukrajinske vojske na području Dnjepropetrovska.

ZELENSKI SVIM SRCEM UZ PRIGOŽINA

17.28Ukrajina podržala pobunu u Rusiji

Poslednji trenutak pred pobunu?

17.10 - BBC potvrdio: Prigožin snimljen na sastanku sa zamenikom ruskog ministra

Ulazi u Lipeck blokirani u dva pravca

17.09 - Ulazi u Lipeck su blokirani u dva pravca, saopštila je danas gradska uprava, nakon što je prethodno guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov izvestio o kretanju opreme paravojne grupe "Vagner" širom regiona. 

Prema njegovim rečima, preduzimaju se mere da se osigura bezbednost stanovništva, a situacija je pod kontrolom. 

„Ulazi u Lipeck su blokirani u sledećim pravcima: Čapligin i Lebedjanski. Izaberite alternativne opcije obilaska... Situacija je pod kontrolom, ali zahteva razumevanje od strane svakog stanovnika regiona“, navodi se u poruci gradonačelnika objavljenoj na Telegram kanalu.

U petak je ruska paravojna grupa Vagner zauzela štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Gradom se kreću grupe naoružanih ljudi, a postavljeni su punktovi na ulazima i izlazima. To se dogodilo nakon izjava osnivača grupe Jevgenija Prigožina o navodnom raketnim i bombaškim napadima Oružanih snaga Rusije na kampove Vagnera. Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.
 

Uništavanje puteva u Lipackoj oblasti

17.07

 

 


Vlasti ruske oblasti Lipeck koja se nalazi 420 kilometara južno od Moskve i u kojoj se nalazi regionalna komanda, pozvali su stanovnike da ostanu u svojim domovima, a zbog oružane pobune koju je pokrenula paravojna grupa Vagner.

 

Snimak izgorelog automobila na autoputu u blizini sela Bugaevka u Voronješkom regionu (VIDEO)

16.35 - Pretpostavlja se da je automobil pripadao PMC "Vagner" i uništen je u vazdušnom napadu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

 

 

Danilov: Rat je počeo i završiće se unutar Rusije

15:17- ekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) Aleksij Danilov izjavio je danas da će se rat završiti kao što je i počeo, unutar Rusije. „Kako je rat počeo, tako će se i završiti – unutar Rusije. Proces je počeo...“, napisao je Danilov na Fejsbuku.

Kako je naveo, ukrajinska formula za održivi mir predviđa povratak na granice iz 1991. godine i početak procesa samouništenja Rusije.

U blizini sedišta Južnog vojnog okruga u Rostovu odjeknula eksplozija

14:37-  

 

Snimak vazdušnog udara na konvoj Vagner na autoputu

14:10-  

 

 

Vojnici Vagner grupe u centru Rostova

13:50

 

Medvedev upozorio na globalnu katastrofu

13:25

 

Vagnerovci idu ka Moskvi

12:56 - Na društvenim mrežama objavljeni su snimci kolone tenkova, oklopnih vozila i PVO sistema, koji navodno pripadaju Vagneru, a koji se kreću ka Moskvi.

Oni bi do ruske prestonice trebalo da stignu do večeras.

Međutim, za sada nije jasno šta je tačno Prigožinov cilj, s obzirom na to da je teško očekivati da kolona vozila stigne do Moskve i zauzme grad.

Kadirov: Pobuna se mora ugušiti, spremni smo

12:15 - Čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući situaciju u zemlji izjavio je da se "pobuna mora ugušiti".

- Ako je za to potrebno preduzeti oštre mere, mi smo spremni - poručio je Kadirov.

On je naglasio da su borci Ministarstva odbrane i Rosgvardije Čečenske republike već stigli u zonu napetosti.

OBOREN RUSKI AVION KOD VORONJEŽA? Jeziv snimak pada letelice, reporteri tvrde da je odgovoran Vagner (VIDEO)

11:20 - Ruski ratni dopisnici tvrde da je avion transporter An-26 ruske vojske danas oboren u Voronješkoj oblasti.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Zaharova: Sada je vreme da se ujedinimo

10:50 . Sada je najvažnije da se ujedinimo, napisala je zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom nalogu na Telegram kanalu.

- Imamo jednog glavnokomandujućeg. Ne dva, ne tri. Jednog. I pozvao je sve na ujedinjenje. I to je sada najvažnije - napisala je ona, prenosi RIA.

Prigožin tvrdi da drži vojne objekte u Rostovu

10:10 - Šef ruske privatne paravojne formacije "Vagner" Jevgenije Prigožin izjavio je jutros da njegove snage imaju pod kontrolom vojne objekte u Rostovu na Donu, uključujući i aerodrom, javlja AP.

On je, takođe, pozvao rusku vojsku da mu ne pruža otpor jer, kako je rekao, "ovo nije vojni udar, već marš pravde".

Rusko MO poručilo "Vagnerovcima": Zavedeni ste u zločinačku avanturu Prigožina

09:50 - Ministarstvo odbrane (MO) Ruske Federacije saopštilo je da su borci "Vagnera" zavedeni u zločinačku avanturu i pozvalo ih da odbiju da učestvuju u oružanoj pobuni.

- Apelujemo na borce jurišnih odreda Vagnera. Zavedeni ste u Prigožinovu zločinačku avanturu i učešće u oružanoj pobuni. Mnogi vaši drugovi iz nekoliko odreda već su shvatili svoju grešku tražeći pomoć u obezbeđivanju mogućnosti da se bezbedno vrate na svoja stalna mesta razmeštaja.

Obraćanje Vladimira Putina

09:10 - Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da ova opasnost mora biti uklonjena, i da je pobuna pokušaj uništiti Rusiju iznutra.

- Ovo je izdaja svih koji se bore na frontu, ovo je nož u leđa našim trupama i građanima Rusije. Intrige su dovodile i u Prvom svetskom ratu do velikih prevrata, i to je rezultiralo tragedijom u kojoj su Rusi bili žrtve - rekao je Putin.

On kaže da neće dozvoliti ponavljanje grešaka iz prošlosti, i da će braniti otadžbinu.

Kijev: Troje stradalo u ruskim raketnim napadima

08:50 - Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su raketni napadi zabeleženi u najmanje pet regiona širom zemlje, pri čemu su tri osobe poginule, a osam je povređeno u višespratnici u Kijevu.

Osam osoba je povređeno i u regionu Dnjepropetrovska, od kojih dvoje dece, saopštavaju tamošnji zvaničnici. Nekoliko zgrada je, prema njihovim navodima, uništeno.

Peskov: Putin se uskoro obraća javnosti

08:10 - Savetnik ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da će se Vladimir Putin uskoro obratiti javnosti.

Prigožin: Oborili smo ruski helikopter

07:40 - Jevgenij Prigožin objavio je kasno sinoć audio poruku na Telegramu i tvrdi da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

 Kada je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Vagnerove jedinice - rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gde se to navodno dogodilo.

Za sada nema nikakvih potvrda njegovih reči.

Vlasti ruske oblasti Lipeck koja se nalazi 420 kilometara južno od Moskve i u kojoj se nalazi regionalna komanda, pozvali su stanovnike da ostanu u svojim domovima, a zbog oružane pobune koju je pokrenula paravojna grupa Vagner.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading