UKRAJINCI NAPREDUJU, RUSI UZVRAĆAJU KONTRANAPADIMA Jedinice "Vagnera" se bez incidenata povlače iz Voronješke oblasti (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Raskol između ruskih vlasti i šefa paravojne grupe "Vagner" počeo je pošto je Jevgenij Prigožin na društvenim mrežama objavio da je ruska vojska napala pozadinske jedinice te privatne vojne kompanije, što je ruska Federalna služba bezbednosti demantovala.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju je istakao da je svako ko je podigao oružje protiv vojske izdajnik i da je čin Prigožina zabijanje noža u leđa narodu i potom potpisao Zakon o uvođenju vanrednog stanja.

Tokom popodneva juče trupe  paravojne privatne grupe Vagner viđene su u Voronježu i Lipeckoj oblasti, koja se nalazi na samo 400 kilometara od Moskve.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom redovnom video-obraćanju rekao je da je pobuna privatne vojske "Vagner“ u Rusiji "razotkrila potpuni haos u toj zemlji".

Nakon telefonskog razgovora Prigožina i Aleksandra Lukašenka, iz pres-službe beloruskog predsednika saopšteno je da je šef Vagnerovaca prihvatio da naredi trupama da se okrenu nazad i vrate u baze.

Prigožin je u audio-poruci rekao da su trupe bile na 200 kilometara od Moskve i da je naredio povlačenje kako se ne bi "prolivala ruska krv."

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će krivični postupak protiv šefa "Vagnera" biti obustavljen kao i da borci te privatne kompanije neće biti sankcionisani. Dodao je da će Prigožin otići u Belorusiju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

 

Ukrajinske snage granatirale Donjeck

20.37 - U granatiranju Kijevskog rejona Donjecka poginuo je jedan čovek, a dvoje je ranjeno.

Napad je izveden na naseljeni deo grada u blizini trgovačkog i poslovnog centra.

Rusi imaju jake linije obrane

19.50 - Komentarišući podatke o ukrajinskoj kontraofanzivi, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov je naveo da je reč o "pripremnoj operaciji“.

Alaudinov: Ahmat se vraća na front

18.34 - Vojnici specijalne jedinice Ahmat vraćaju se na front iz Rostova na Donu i Rostovske oblasti, gde su privremeno premešteni radi suzbijanja oružane pobune, rekao je za TASS Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat.

Snažna eksplozija u Lugansku

16:43- Snažna eksplozija odjeknula je danas u Lugansku, javljaju RIA Novosti.

Kako navode, eksplozija se čula u različitim delovima ovog grada u Luganskoj oblasti oko 16 časova.

Detalji za sada nisu poznati.

Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala ka istoku zemlje

15:40- Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene snage napredovale kod Bahmuta, jednog od žarišta sukoba na istočnom frontu, kao i u oblasti koja se nalazi južnije od tog grada.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar navela je na Telegramu da je pokrenuta ofanziva u blizini sela oko Bahmuta, grada koji su u maju zauzele ruske paravojne snage Vagner nakon višemesečnih borbi.

Počela obnova mosta Čongarski na granici Кrima i Hersonske oblasti

14:50 - 

 

Moskva: Odbijeni ukrajinski napadi na Donjecku i Zaporošku oblast

 

14:20 - Ruske snage su danas odbile ukrajinske napade na Donjecku i Zaporošku oblast, izjavio je portparol borbene grupe "Istok" Oleg Čehov. "Napad je odbijen u blizini sela Makarovka u južnom delu Donjecke Narodne Republike.

Uništeni su tenk, nekoliko oklopnih vozila i osoblje", rekao je Čehov, dodavši da su se ukrajinske trupe povukle nakon što su pretrpele te gubitke, prenosi RT.

Lavrov: Izjave Zelenskog i Bajdena turbulentni tok svesti, ne vrede komentara

13:55 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog o nuklearnoj pretnji koja navodno dolazi iz Rusije "turbulentnim tokom svesti", koje ne vredi komentarisati.

"Teško mi je da komentarišem ono što je predsednik SAD govorio u poslednje vreme, kao i drugim posmatračima koji se pitaju kako da sve to protumače. Ne bih davao preveliku težinu verbalnim eskapadama koje u suštini nemaju osnova", rekao je Lavrov u intervjuu za TV program "Moskva.Kremlj.Putin", prema odlomku objavljenom na Telegram kanalu novinara Pavla Zarubinsa.

Četiri ukrajinska drona oborila ruska PVO iznad Кurska

13:30

 

Borci Vagnera napustili i Lipecku oblast

12:45 - Jedinice privatne vojne kompanije "Vagner" napustile su danas region Lipecka, potvrdile su lokalne vlasti na svom zvaničnom Telegram kanalu.

U noći između 23. i 24. juna, snage "Vagnera" zauzele suštab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, ali su u međuvremenu napustile taj grad, prenosi RIA.

Jedinice "Vagnera" se bez incidenata povlače iz Voronješke oblasti

 

12:12 -  Jedinice privatne vojne kompanije "Vagner" normalno napuštaju teritoriju Voronješke oblasti, a sadašnja ograničenja i mere bezbednosti koje su na snazi biće ukinute nakon potpunog rešavanja situacije, rekao je danas regionalni guverner Aleksandar Gusev.

"Tranzit jedinica 'Vagnera' preko teritorije Voronješke oblasti se privodi kraju. Teče normalno i bez ikakvih incidenata. A nakon što se situacija konačno sredi, ukinućemo uvedena ograničenja", objavio je Gusev na svom Telegram kanalu.

Situacija oko Vagnera u ovom trenutku

11:48

 

Zapad gura Кijev u novi talas samoubilačke kontraofanzive

11:20

 

Oglasio se Apti Alaudinov

10:55 - Komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov opovrgao je informacije o povlačenju boraca njegove jedinice iz Belgoroda.

- Što se tiče jedinica Ahmata koje su povučene iz Belgoroda, to nije tačno. Odatle niko nije izveden, sve su to priče - rekao je Apti Alaudinov za TASS.

Ranije su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je jedinica Ahmat potpuno povučena iz Belgoroda.

Pakao na zemlji

10:20 - Snažna eksplozija zbrisala je stražu OSU u pravcu Кupjanska

 

 

Britanski obaveštajci: Ukrajinci postepeno napreduju

09:55 - Ukrajinske snage preduzimaju velike ofanzivne operacije na tri glavna pravca u južnoj i istočnoj Ukrajini u poslednjih nekoliko dana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Oni kažu da ukrajinske snage koriste lekcije naučene iz prve dve nedelje kontraofanzive da poboljšaju taktiku za napad na duboku, dobro pripremljenu odbranu Rusije.

Iz britanskog MO primećuju da ruske snage ulažu "značajne napore" da pokrenu napad na šumu Serebrjanka u blizini Kremine, verovatno odražavajući stalna naređenja ruskog višeg rukovodstva da pređu u ofanzivu kad god je to moguće. Rusija je ostvarila male uspehe, ali su ukrajinske snage sprečile prodor.

Ukrajinske snage u kontraofanzivi na jugu i istoku zemlje

 

09:15 - Ukrajinske snage preduzimaju velike ofanzivne operacije na tri glavna pravca u južnoj i istočnoj Ukrajini u poslednjih nekoliko dana.

S druge strane ruske snage uložile su značajne napore da pokrenu napad u blizini Kremine u istočnom regionu Luganska.

Normalizovan saobraćaj u Rostovu na Donu

08:50 - Saobraćajna ograničenja ostaju na snazi na glavnom auto-putu M-4 "Don“ u regionu Moskve i Tule, saopštila je Federalna agencija za puteve.

M4 povezuje Moskvu sa jugom zemlje, a vlasti su ga zatvorile u subotu dok su Vagnerovi borci krenuli iz Rostova.

Čehov: Grupa "Istok" odbila napade neprijatelja

08:10- Ruske snage grupe "Istok" odbile su napade neprijatelja na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu, izjavio je Oleg Čehov, porparol grupe "Istok".

- Na južnodonjeckom pravcu, jedinice grupe Istok odbile su napad neprijatelja u području Makarovke - rekao je Čehov.

Zibinski: Ruski helikopteri izveli 11 napada na ukrajinske položaje

07:50 - Posade jurišnih helikoptera avijacione grupe Zapad ruske vojske izvele su 11 raketnih napada na položaje dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.

- U toku borbenih dejstava u pravcu Kupjanska, posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28 i jurišnih aviona Su-25 vazduhoplovne grupe "Zapad" izvele su 11 raketnih napada na 9 područja koncentracije ljudstva, naoružanja, vojne i specijalne tehnike 14. posebne mehanizovane brigade i 103. posebne brigade teritorijalne odbrane - rekao je Zibinski.

Blinken razgovarao sa Kulebom o situaciji u Rusiji

07:14- Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom o situaciji u Rusiji, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi u saopštenju, Blinken je naveo da neće biti promene u podršci koju SAD pružaju Ukrajini.

"SAD će ostati u bliskoj koordinaciji sa Ukrajinom kako se situacija bude razvijala", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading