ZVANIČNI PREGOVORI O KRAJU SUKOBA  MOGLI BI DA SE ODRŽE VEĆ U JULU Ruska duma sprema zakon o privatnim vojnim kompanijama (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ukrajinske snage su u velikoj kontraoofanzivi na istoku i jugu zemlje, dok rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su odbijeni napadi u oblastima Zaporožja i Donjecka.

Borci "Vagnera", u međuvremenu, napustili su oblasti Voronježa i Lipecka, dok su u Moskvi još danas na snazi pojačane mere bezbednosti. 

Šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov rekao je i da Duma sprema zakona kojim bi bilo regulisano delovanje privatnih vojnih kompanija.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i tokom jučerašnjeg dana razgovarao je telefonom sa Vladimirom Putinom, ali javnosti nisu saopšteni detalji razgovora. 

Za to vreme, oglasio se i sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov koji je naveo da Ukrajina ne isključuje učešće Lukašenka u mirovnim pregovorima Kijeva i Moskve.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je o situaciji o Rusiji sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ali i o planovima za kontraofanzivu Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, takođe, naveo je da možda još nismo videli poslednji čin previranja u Rusiji, kao i da je prerano govoriti kakva sudbina čeka borce "Vagnera".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Izrael saopštio da podržava Ukrajinu, reagujući na kritike ukrajinske ambasade

16:59- Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da njegova zemlja podržava Ukrajinu, reagujući na kritike ukrajinske ambasade u Tel Avivu da Izrael ne pruža pomoć Kijevu i da blisko sarađuje sa Rusijom. Koen je rekao za izraelski vojni radio da je Izrael ranije saopštio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da je pružio humanitarnu pomoć Ukrajini.

"Izrael je na pravoj strani istorije", istakao je Koen reagujući na navode ukrajinske ambasade da Izrael treba da stane na pravu stranu istorije uz Ukrajinu, preneo je TAS S. Ukrajinska ambasada u Tel Avivu prethodno je saopštila da je Izrael izabrao blisku saradnju sa Rusijom umesto podrške Ukrajini.

Otrežnjujući rezultati ukrajinske ofanzive

16:38- Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena rezultate prvih nedelja ukrajinske ofanzive smatra „otrežnjujućim“, piše Njujork tajms.

Prema pisanju lista, Bela kuća je napomenula da Kijev kasni. On je potvrdio velike gubitke zapadne tehnike u Oružanim snagama Ukrajine.

Кijev i Unesko se dogovorili

14:40 -  Mošti iz Кijevske lavre biće poslate u Vatikan.

 

 

EU odobrila izdvajanje 3,5 milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini

15:31- Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, odobrili su danas izdvajanje 3,5 milijardi evra za fond iz kojeg Brisel dodeljuje novac za snabdevanje Ukrajine oružjem.

"Savet (EU) je danas usvojio odluku o povećanju ukupne finansijske granice Evropskog mirovnog fonda EPF za 3,5 milijardi, na osnovu ranijeg sporazuma od 20. marta 2023.

Ova odluka ima za cilj da obezbedi finansijsku održivost EPF-a na duži rok, i očuva obim i sposobnost EU da spreči krize i sukobe i brzo reaguje na njih'', navodi se u saopštenju.

Novi paket vojne pomoći Kijevu

14:20 - Australijska vlada obezbediće novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 73,5 miliona dolara, uključujući 70 vojnih vozila, saopštio je premijer Australije Entoni Albaneze.

Albaneze je na brifingu za novinare u Kanberi rekao da najnoviji paket pomoći Ukrajini nije podstaknut događajima u Rusiji tokom vikenda.    

U cilju podrške ekonomiji i trgovini Ukrajine, Australija će produžiti bescarinski režim za uvezenu robu iz Ukrajine za još 12 meseci, rekao je Albaneze. 

Nemačka se protivi nameri EU da zapleni rusku imovinu u korist Ukrajine

13:50 - Nemačka se protivi nameri EU da zapleni zamrznutu imovinu ruske centralne banke (CBRF) u inostranstvu i iskoristi je za obnovu Ukrajine.

Prema danas objavljenom članku lista Fajnenšl tajms (FT), Nemačka i neke druge evropske zemlje smatraju da je predlog Evropske komisije (EK), koji predviđa ovaj korak, pravno sumnjiv i da predstavlja rizik za budućnost.

 

Uništeno tursko oklopno vozilo

13:20

 

Uništen još jedan ukrajinski oklopni Humvee američke proizvodnje 

12:50

 

Borelj: Pobuna Vagnera pokazuje pukotine u vojnoj moći Rusije

12:20 -  Neuspela pobuna privatne vojne grupe Vagner u Rusiji pokazala je pukotine u vojnoj moći Moskve izazvane ratom u Ukrajinim, kaže visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Čudovište koje je Vladimir Putin stvorio sa Vagnerom, to čudovište ga sada grize i radi protiv svog tvorca", rekao je Borelj novinarima u Luksemburgu pred početak sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Maljar: Ukrajina povratila dodatnu teritoriju duž južne linije fronta

11:50 - Ukrajina je povratila dodatnu teritoriju duž južne linije fronta, a situacija se na ratištu malo promenila tokom protekle sedmice, tvrdi zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar. 

Ona je navela da su ukrajinske snage oslobodile oko 130 kvadratnih kilometara na jugu Ukrajine od početka ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinska vojska je ranije danas saopštila da je napredovala između 600 i 1.000 metara na južnim i severnim obodima Bahmuta, grada koji su snage grupe "Vagner" zauzele u maju.

Kraj rata?

11:10 - Zvanični pregovori za rešavanje sukoba u Ukrajini mogli bi da se održe već u julu, javlja nemačka televizija ARD, pozivajući se na neimenovane izvore.

ARD navodi da je u subotu u Kopenhagenu održan međunarodni sastanak o Ukrajini "u najstrožoj tajnosti" uz učešće diplomata zapadnih zemalja, kao i predstavnika Brazila, Indije, Kine i Južnoafriče Republike. Razgovori su vođeni na inicijativu Kijeva.

New York Times: Ukrajina nije uspela da iskoristi Prigožinovu pobunu na bojnom polju

09:50 - Prema rečima američkih zvaničnika, Ruska Federacija „nije imala nijednu rupu u odbrani koja bi se mogla iskoristiti“.

 

 

„Кalibar“ i „Šahid“ gađali objekte u Odeskoj oblasti

09:20 - 

 

Ukinut režim kontra-terorističke operacije

08:50 - U Moskvi i Moskovskoj oblasti je ukinut režim kontra-terorističke operacije, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet (NAК).

 

 

Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala na obodima Bahmuta

08:20 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da je napredovala između 600 i 1.000 metara na južnim i severnim obodima Bahmuta, grada koji su Vagnerove snage zauzele u maju.

Ukrajinska vojska je izvestila o napredovanju i u subotu, u vreme dok su snage ruske privatne vojne kompanije, tokom pobune, marširale prema Moskvi, prenosi Gardijan. Nije bilo moguće potvrditi te izveštaje.

Burna noć za VSU

07:40 - Tokom noći eksplozije su odjeknule u Poltavskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Odeskoj i Sumskoj oblasti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading