UKRAJINCI KREĆU U OFANZIVU U TRI PRAVCA! Pentagon šalje moćnu vojnu pomoć (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

I tokom jučerašnjeg dana, nizale su reakcije na burna dešavanja tokom vikenda u Rusiji. Prvi put su se, posle pokušaja pobune "Vagnera", javnosti obratili ruski predsednik Vladimir Putin i osnivač te privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin. 

Putin je istakao da su većina boraca "Vagner" patriote, da je izbegnuto prolivanje ruske krvi, ali da bi u svakom slučaju oružana pobuna bila ugušena. Ruski predsednik je, istovremeno, istakao da će održati obećanje dato borcima te grupe, oni koji žele, mogu u Belorusiju.

Prigožin, koji se obratio preko Telegram kanala, objasnio je da namera marša "Vagnerovca" u Rusiji nije bila da se zbaci rusko rukovodstvo, već da se spreči uništenje te pravojne grupe, ali i da ukaže na bezbednosne probleme na teritoriji cele zemlje.

Za to vreme, Bela kuća saopštila je da Vašington nema nikakve veze sa pobunom, potvrđujući da su tokom vikenda kontaktirali diplomatskim putem Rusiju, kako bi joj prenela tu poruku. Nije navedeno, ipak, da li je i kakav odgovor stigao iz Moskve.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, u međuvremenu, izjavio je da se pogled Brisela na budućnost Rusije promenio, ističući da "politička nestabilnost i unutrašnja krhkost" te nuklearne sile povećava vojnu opasnost Moskve.

Brisel je odobrio pomoć od 3,5 milijardi evra Kijevu, SAD su najavile novi vojni paket od 500 miliona dolara, a Australija pomoć od 73,5 miliona dolara.

Ukrajinska vojska saopštila je da je napredovala na južnim i severnim obodima Bahmuta, dok je Moskva potvrdila da je ukinula pojačane mere bezbednosti u tri ruske oblasti, koje su uvedene tokom pokušaja pobune paravojne grupe "Vagner".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

Kraj bloga za 488. dan rata u Ukrajini

Oboren ukrajinski Su-25 kod Hersona

23.40 - Pripadnici grupe Dnjepar nastavljaju da sprovode vatrene zadatke za razbijanje jedinica i diverzantsko-izviđačkih grupa ukrajinskih militanata u pravcu Hersona. Tako je protivvazdušni nišandžija, koristeći prenosni protivvazdušni raketni sistem Verba, uništio neprijateljski Su-25, koji je prikrivao pokušaj desant nacionalista.

Rusi hapse Vagnerovce!

23.02 - Ruske vlasti zasad nisu komentarisale ove navode

Holandija i Danska planiraju da obučavaju ukrajinske pilote

22.38 - Holandija i Danska planiraju da obučavaju ukrajinske pilote na avionima F-16, ali je za sada rano da se govori o isporukama ovih lovaca, saopštili su u Pentagonu.

 

"Kaskad“ odbija napade kod Novodonjecka uz podršku avijacije (VIDEO)

21.21 - Neprekidno, na spoju Zaporoškog fronta i DPR, vode se borbene borbe i artiljerija radi.

 

 

Čečeni sprečili proboj ukrajinskih diverzanata

20.48 - Čečenske jedinice sprečile su pokušaj ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe da se probije u pravcu dva sela u Belgorodskoj oblasti, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Ruski avion leti ka SAD

20.15Hitno se oglasila Marija Zaharova

VAGNER JE POSTAO MOĆAN IGRAČ

20.00Plate plaćeničke grupe dramatično veće u odnosu na zarade regularne vojske, a ovo se dešava ako poginu

Pentagon: SAD šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 500 miliona dolara

19.18 - Sjedinjene Američke Države obezbediće Kijevu novi vojni paket vredan do 500 miliona dolara, u znak podrške borbi Ukrajine protiv Rusije, saopštio je danas Pentagon.

Paket će podrazumevati oklopna vozila, uključujući borbena vozila ''Bredli'' i oklopne transportere ''Strajker'', kao i municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, preneo je Rojters.

Navodi se da paket podrazumeva i ključna sredstva za podršku ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama, jačanje njene protivvazdušne odbrane i drugu oprema koja će pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Sve to se finansira korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA), koje omogućuje američkom predsedniku da prenosi sredstva i usluge tokom vanrednog stanja bez odobrenja Kongresa.
Materijal će doći iz viška zaliha u SAD.

Ovo je 41. američki paket bezbednosne pomoći Ukrajini od početka rata sa Rusijom u februaru 2022, što ukupno iznosi više od 40 milijardi dolara.

Pokušavaju ofanzivu u tri pravca

18.35 - Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oružane snage RF su u toku dana odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine tokom aktivne odbrane u pravcu Donjecka, navode Rusi.

Fotografija Antonovskog mosta nakon udara na OSU u ovoj oblasti (FOTO)

17.22 

 

 

Borbe kod Donjecka: Dejstvo tenkista 1. slovenske brigade (VIDEO)

17.00

 

 

Lukašenko potvrdio da je šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin stigao u Belorusiju

16.25 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin stigao u Belorusiju, nakon prekinute pobune u Rusiji, preneo je AP.

Beloruski predsednik je takođe potvrdio da je Belorusija bila spremna da pošalje svoju vojnu brigadu u Rusiju, u slučaju da je postojala potreba da se to učini.

"Bilo je potrebno samo pola dana da se beloruska vojska, sve oružane snage, uključujući policiju i specijalne jedinice, dovedu u punu borbenu gotovost. Vojna brigada je bila spremna da bude raspoređena u Rusiji ako bude potrebno", naveo je Lukašenko, komentarišući pokušaj oružane pobune u Rusiji prošle nedelje, prenosi TAS S.

Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije

17.38 - Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu;

- Oružane snage RF su u toku dana odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine tokom aktivne odbrane u pravcu Donjecka;

- Oružane snage Rusije u rejonu Avdejevke, DNR, uništile su centar veze 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine; - Oružane snage Rusije na orehovskom taktičkom pravcu odbile su napad voda motorizovane pešadije Oružanih snaga Ukrajine; - Ruske trupe su za dan likvidirale oko 325 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Ogurcova u Harkovskoj oblasti;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu dnevno iznosili su 115 vojnika i borbeno vozilo Bredli;

- Ruske oružane snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod sela Avdejevka u DNR;

- Oružane snage RF su pogodile komandno mesto 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Vjemka DNR;

- Ruske trupe su za dan likvidirale više od 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i dva samohodna topa "Gvozdika" u Krasnolimanskom pravu.

Putin saopštio gubitke VSU od početka kontraofanzive

14:55 - Oružane snage Ukrajine su od početka kontraofanzive izgubile 259 tenkova i preko 700 oklopnih vozila, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Sada su mi dali precizne informacije. Od 4. juna, odnosno od početka takozvane kontraofanzive, protivnik je izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila - precizirao je ruski lider.

Samo u Orehovskom pravcu, koji Kijev smatra glavnim, protivnik je za sedam dana izgubio 280 komada vojne tehnike, uključujući 41 tenk, precizirao je Putin.

Privođenje

14:10 - FSB je priveo stanovnika Naljčika koji je pokušao da ode u Ukrajinu i pridruži se Oružanim snagama Ukrajine

 

 

Putin: Vojska i narod nisu bili na strani pobunjenika

13:40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin Rusije izjavio je da su narod i oružane snage te zemlje tokom vikenda bili protiv pobunjenika.

Putin je na trgu u Kremlju, pred 2.500 pripadnika ruskih bezbednosnih snaga, Nacionalne garde i vojnih jedinica, zatražio minut ćutanja u znak počasti pilotima koji su stradali tokom pobune

VSU pokušava ofanzivu u tri pravca

13:10 - Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oružane snage RF su u toku dana odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine tokom aktivne odbrane u pravcu Donjecka, navode Rusi.

Tri faktora ometaju ukrajinsku ofanzivu

12:40 - Napadi ruske avijacije, minska polja i loše vreme ometaju napredovanje Oružanih snaga Ukrajine, piše Politiko.

Kijevske vlasti priznaju da bi volele da se kontraofanziva odvija brže.

SAD i Evropa pozivaju Ukrajinu da se kreće brže i aktivnije na liniji fronta, ali ruske trupe su podigle nekoliko linija odbrane kroz koje ukrajinske oružane snage ne mogu da probiju.

Putin: Vojska i narod nisu bili na strani pobunjenika

Predsednik Rusije Vladimir Putin Rusije izjavio je da su narod i oružane snage te zemlje tokom vikenda bili protiv pobunjenika.

FSB odustao od postupka protiv "Vagnera"

10:55 - Federalna služba bezbednosti (FSB) odustala je od krivičnog postupka protiv paravojne grupe "Vagneer" zbog pobune tokom vikenda u Rusiji.

Prema novinskoj agenciji RIA, slučaj je obustavljen jer su "učesnici prekinuli radnje direktno usmerene na izvršenje krivičnog dela"

Rusko ministarstvo: "Vagner" se sprema da preda opremu

10:20 - Paravojna grupa "Vagner" sprema se da preda tešku vojnu opremu Ministarstvu odbrane Rusije, prenela je novinska agencija RIA Novosti navode Ministarstva.

Napad hemijskom municijom

09:55 - Oružane snage Ukrajine napale su hemijskom municijom položaje ruske vojske kod Soledara.

 

 

Vojnici Zapadnog vojnog okruga Rusije oborili dva ukrajinska lovca

09:15

 

SAD ne vide nikakve dokaze

08:50 - SAD ne vide nikakve dokaze da postoji pretnja da ruske snage potkopaju nuklearnu elektranu Zaporožje, tvrde predstavnici Кijeva.

 

 

Kijevu potreban preokret na bojnom polju

08:20 - Ukrajina neće moći da povrati teritorije, ako oružane snage u narednih nekoliko nedelja ne preokrenu tok događaja na bojnom polju, piše Grejem Alison, kolumnista "Vašington posta".

Ako ukrajinske snage ne naprave velike korake u narednim nedeljama, Ukrajina neće povratiti svoju teritoriju u narednih 16 godina... Ako ukrajinske snage ostanu u ćorsokaku tokom leta, onda će politički aspekti odrediti tok događaja ovog sukoba. Mnoge pristalice Ukrajine u Evropi, pa čak i u Sjedinjenim Državama, pridružiće se globalnom Jugu, koji poziva na početak ozbiljnih pregovora - smatra kolumnista, piše Sputnjik.

Rusija: Ukrajinske snage izvršile napad hemijskom municijom kod Soledara

07:55 -  Ukrajinske snage su zabranjenom hemijskom municijom napale ruske položaje u blizini grada Soledara, u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici na istoku Ukrajine, tvrde proruske vlasti.

"Ukrajinske oružane formacije su gađale hemijskom municijom naše položaje kod Soledara. Kada detoniraju, emituju irtirajući dim koji izaziva peckanje kože, a ljudi gube svest kada ga udišu“, rekao je za TASS Andrej Maročko, potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, pozivajući se na izvore na prvoj liniji fronta. 

Rusija sprovodi vojne vežbe iznad Baltičkog mora

07:10 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sprovodi taktičke vojne vežbe iznad Baltičkog mora, da bi proverilo spremnost borbenih aviona, kao i pilota za izvođenje specijalnih zadataka.

"Posade Su-27 (borbenih aviona) Baltičke flote pucale su iz vazdušnog oružja na krstareće rakete i lažne neprijateljske avione", saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Ministarstvo je saopštilo i da su, osim usavršavanja veština, posade borbenih aviona na "danonoćnom borbenom dežurstvu", čuvajući vazdušni prostor ruske eksklave Kalinjingrad.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading