UKRAJINSKA KOMANDA POPUSTILA KLJUČNU ŠANSU Linije fronta ostale sumnjivo mirne u presudnom momentu
Foto: Printscreen/Youtube

Marš Vagnerove privatne vojske počeo je i završio se tako naglo da je malo ljudi bilo u stanju da u potpunosti proceni takav pokušaj oružanog puča u Rusiji.

Privukao je pažnju ne samo svih globalnih medija; ali izgledalo je da je čak i ukrajinska vojska zaboravila na svoju kontraofanzivu i da čeka da ruska privatna vojska obave započet posao.

Zaista, postojao je rizik od kolapsa ruskog fronta ako bi jedinice ruske vojske sledile Prigožinove pozive. Iznenađujuće, ukrajinska vojna komanda nije mogla da iskoristi situaciju. 24. juna linije fronta su ostale sumnjivo mirne.

Tek do subote uveče, ukrajinske snage su nastavile pokušaje da probiju rusku odbranu u različitim regionima.

Iskoristivši ruske unutrašnje probleme, ukrajinska vojska je krenula u ofanzivu u oblasti Soledara. Nekoliko napada je odbijeno u oblastima Veseloe i Sako i Vanceti.

U noći 26. juna ukrajinske snage su ponovo napale položaje ruskih snaga u toj oblasti, ali su kao rezultat toga izgubile samo 4 borbena vozila pešadije.

U pravcu južnog Donjecka, ukrajinski napadi su odbijeni u oblastima Makarovka, Novodonjecki i Neskučnoje. Snage koje su napredovale izgubile su više tenkova, borbenih oklopnih vozila i ljudstva, bez ikakvih dobitaka.

U pravcu Zaporožja, ukrajinska vojska je pokušala da napadne u manjim grupama na području Rovnopolja i Novodanilovke, ali nije uspela.

Selo Pjatihatki ostaje u „sivoj zoni“, pošto ukrajinska vojska ne uspeva da koncentriše snage pod čvrstom kontrolom ruske artiljerije.

Nakon što je brana Kahovka dignuta u vazduh i poplavljene obalne teritorije Dnjepra, obe strane su napustile svoje položaje, ali je, kako se očekivalo, kada je voda počela da otiče, ukrajinska vojska je uspela da zauzme mostobran na istočnoj obali.

Koristeći porušeni Antonovski most kao uporište i zaklon od ruske artiljerije i vazdušnih udara, ukrajinska grupa od oko 50 vojnika pokrivenih ukrajinskom artiljerijom uspela je da pređe reku.

Uprkos gubicima, Ukrajinci nastavljaju pokušaje da prebace dodatne snage preko Dnjepra. Međutim, bez mogućnosti transporta teške tehnike, ukrajinska grupacija još nije uspela da napreduje i proširi svoju zonu kontrole.

Ove vojne operacije su preduzete usred pokušaja oružane pobune u Rusiji, bilo u cilju preuzimanja vlasti, bilo da bi se na neobjašnjivo radikalan način prenele informacije o problemima, piše Oružke online.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading