RUSI AKTIVIRALI PAKLENO ORUŽJE! Ukrajina izvela žestok udar na položaje grupe "Odvažnih" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Vlasti u Kijevu tvrde da su dve rakete ruskih snaga pale na urbani deo Kramatorska u Donjeckoj oblasti. Nacionalna policija saopštila je da su u napadu na deo Kramatorska sa restoranima poginule najmanje četiri, a da su 42 osobe povređene.

Obraćajući se gardistima, vojnicima, policajcima, bezbednjacima na Sabornom trgu u Kremlju, Vladimir Putin je naglasio da su "pravi branioci u teškim vremenima stali na put nemirima, čiji bi rezultat bio haos", dodavši da su narod i oružane snage te zemlje tokom vikenda bili protiv pobunjenika.

"Vagner" je u potpunosti finansirala ruska država. Na privatnu paravojsku, država je od maja prošle godine do ove potrošila milijardu dolara. Skoro isto toliko, Jevgenij Prigožin je zaradio od svog posla sa hranom i ugostiteljstvom", naglasio je Putin.

Avion, registrovan u Rusiji, koji je prema američkim dokumentima u vlasništvu Prigožina, sleteo je na vojni aerodrom dvadesetak kilometara od Minska.

Zbog pokušaja oružane pobune u Rusiji, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izdao je naređenje da se vojska stavi u punu borbenu gotovost. Kaže - bilo je "bolno gledati događaje na jugu Rusije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je apelovao da Kijev dobije "politički poziv" da se pridruži NATO-u na samitu Alijanse sledećeg meseca u Litvaniji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 489. dan rata u Ukrajini

"GENERAL SUROVKIN JE UHAPŠEN!" Ruski mediji bruje o sudbini ruskog komadanta

23.00Ruski mediji prenose vest da je jedan od najviših ruskih vojnih komandanata, general Sergej Surovikin

Tek sledi velika ofanziva?

22.30 - Oslobađanje više sela pod ruskom okupacijom poslednjih nedelja "nije glavni događaj" u planiranoj kontraofanzivi Kijeva, saopštio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Prema njegovim rečima, glavne rezerve ukrajinskih trupa, uključujući većinu brigada nedavno obučenih na Zapadu i opremljenih modernim NATO tenkovima i oklopnim vozilima, tek će biti upotrebljene u operacijima na frontu, prenosi Rojters.

On je odbacio medijske izveštaje o sporijem ukrajinskom napredovanju protiv dobro utvrđenih ruskih položaja.

Selfi sa nasmejanim Putinom

22.05 - Кadirov je istakao da ga je Vladimir Putin tokom jučerašnjeg sastanka u Moskvi zamolio da vojnicima i građanima muslimanske veroispovesti čestita Кurban-bajram. 

- Naš predsednik Vladimir Vladimirovič Putin gaji veliko poštovanje prema muslimanima naše velike i prijateljske zemlje. Izvestio sam ga o društveno-ekonomskoj situaciji u Čečeniji i razgovarali smo o dugoročnim planovima i dostignućima regiona. Na kraju sastanka Vladimir Vladimirovič me je zamolio da svim muslimanima prenesem iskrene čestitke povodom Кurban-bajrama i njegove želje za sreću, dobrotu, mir i prosperitet - navodi Ramzan Кadirov na svom kanalu na telegramu.

 

 

Ruska zaplenjena imovina u EU ostaje ruska?

21.15 - Pitanje korišćenja ruskih suverenih aktiva, koje je zamrznula Evropska unija, kao i ranije izaziva kontradiktornosti među članovima Evropske unije, uključujući zbog mogućih „neželjenih efekata“, rekao je visoki evropski izvor novinarima u Briselu.

On je istakao da će se tema korišćenja ruske imovine naći na dnevnom redu samita zemalja EU, koji će se održati u Briselu 29. juna.

 

ZAPAD ĆE TRAŽITI "KOREJSKI SCENARIO" ZA UKRAJINU? Pobeda uvek ima mnogo očeva, a poraz je siroče

20.36Što se više približavamo 1. septembru, to ćemo češće na Zapadu čuti da govore o primirju u Ukrajini, „korejskom scenariju“ i zamrzavanju sukoba, kaže vojni ekspert Aleksej Anpilogov.

Aktiviran TOS-1A na položaje Oružanih snaga Ukrajine

19.20 - Oružane snage Ukrajine nastavljaju da drže mostobran na ostrvima u delti Dnjepra kod Antonovskog mosta.

Ruske trupe su izvršile masovni udar iz teških sistema za bacanje plamena (TOS-1A) na položaje VSU, međutim, deo neprijateljskih snaga je i dalje ostao ispod mosta. A kasnije su na mesto prebačena dodatna ukrajinska pojačanja.

Pokušaji VSU da se učvrste primećeni su u oblasti nekoliko ostrva južno od Hersona. Ne postoji sigurna kontrola ruske strane nad sivom zonom u regionu ostrva.

Na skretanju Železna luka- Lazurnoje, diverzantska grupa Oružanih snaga Ukrajine pokušala je iskrcavanje sa manjim čamcima. Prema nepotvrđenim izveštajima, kao rezultat bitke koja je usledila, ukrajinska jedinica je isterana iz tog područja.

Uprkos paničnim porukama sa prve linije, neprijateljske grupe i dalje zauzimaju relativno male površine terena. Glavni zadatak Oružanih snaga Ukrajine je da skrene pažnju na sebe i primora Oružane snage Ruske Federacije da troše energiju na uspostavljanje reda u određenoj oblasti, prenosi B92.

Lavrov: "Nema ozbiljnih predloga"

18.48 -  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da nema ozbiljnih predloga Zapada za rešavanje sukoba u Ukrajini. "Uopšte nije bilo ozbiljnih predloga ni od koga. Mislim na Zapad", rekao je Lavrov u intervjuu čiji su delovi objavljeni na zvaničnom sajtu ministarstva.

Prema Lavrovu, što duže Ukrajina i Zapad budu odlagali mirno rešenje, to će biti „teško pregovarati“. Prošle godine, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je liderima G20 mirovni plan od 10 tačaka za okončanje ruske invazije na Ukrajinu, koji je uključivao put ka nuklearnoj bezbednosti, bezbednost hrane, specijalni sud za navodne ruske ratne zločine i eventualni mir sa Moskvom.

Ukrajina napada položaje grupe "Odvažnih" na frontu kod Кremene

18.10 - Ruski izvor prenosi:

- U rejonu sela Červonaja Dibrova, Oružane snage Ukrajine izvele su 4 pešadijska napada uz podršku borbenih vozila pešadije 67. brigade i 100. brigade Teroborona. Tokom streljačke borbe i artiljerijske vatre, neprijatelj je odbačen. Održane pozicije.

- U zoni Šumarije Serebrjanski, ruski specijalci su otkrili i uništili ukrajinski DRG.

- a području Torskoje, otkriveno je napredovanje rezervi 42. i 63. ombr Oružanih snaga Ukrajine.

- Glavni deo kolone je uništen udarima TOS-1A „Solncepjok”.

- U oblastima Posade Su-34 Nevski i Novoljubovka bombardovale su 3 tačke razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Ukrajinci zaizeli uporište zapadno od Bahmuta

17.05 - Ukrajinska vojska iz 28. specijalizovane brigade im. Vitezovi zimske kampanje zauzeli su uporište na brani Кurdjumovski, koja se nalazi jugozapadno od Bahmuta. ㅤ

OSU su postavile snimak zastave na jednu od brana, koju je ranije kontrolisale ruske snage.

"Vagner" je krajem novembra - početkom decembra zauzeo selo Кurdjumovka.

 

 

Zaharova: Pokušaji da se reši sukob u Ukrajini bez učešća Rusije osuđeni na propast

16.30 - Pokušaji utvrđivanja ishoda ukrajinskog sukoba na tzv. mirovnom samitu bez učešća Rusije osuđeni su na propast, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruskinja Marija Zaharova, komentarišući pokušaje Zapada da ubedi zemlje globalnog juga da učestvuju na tzv. mirovnom samitu o Ukrajini. Ona je dodala da se ne može verovati rečima koje će tamo biti izgovorene.

"Pozivamo odgovorne države koje istinski teže miru i iskazuju spremnost da igraju konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog i diplomatskog rešenja sukoba, da ne učestvuju u ovom poduhvatu, koji predstavlja provokaciju. Vaše prisustvo na samitu je neophodno Zapadu samo da bi se stvorio privid široke podrške njegovom ishodu, a to će samo odložiti izglede za mirno rešenje", primetila je Zaharova.

Zaharova iznela podatke, u kontraofanzivi poginulo desetine hiljada Ukrajinaca

15.55 -Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom besmislene i samoubilačke kontraofanzive već iznose desetine hiljada ljudi, rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Artiljerija 150. divizije Oružanih snaga Rusije uništila je privremeni punkt neprijatelja kod Mariinke (VIDEO)

15.15 - 

 

 

Predsednici Litvanije i Poljske u Kijevu

14:47 - Predsednici Litvanije i Poljske doputovali su u Kijev, kako bi se sastali sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i pokazali podršku nastojanjima Ukrajine za pridruživanje NATO-u i EU, uoči oba samita.

Razgovaraće se o "agendi samita NATO-a", pregovorima Ukrajine o članstvu u EU i evropskoj podršci Ukrajini, saopštila je kancelarija Litvanije Gitanasa Nausede.

Zelenski se opet oglasio

14:13 - Zelenski kaže da Ukrajina neće prihvatiti nijednu mirovnu varijantu koja omogućava da "rat Rusije protiv njegove zemlje postane zamrznuti sukob".

Zelenski je sastavio mirovnu "formulu" od 10 tačaka koja uključuje obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i obnavljanje ukrajinske državne granice.

Novi bilans žrtava u Kramatorsku 

13:40 - Bilans poginulih porastao je na deset u ruskom raketnom udaru na Kramatorsk na istoku Ukrajine, pri čemu su još dva tela, uključujući i četvrto dete, izvučena iz ruševina.

Policija je saopštila da je najmanje 61 osoba ranjena u raketnom napadu, koji je restoran pretvorio u gomilu iskrivljenih greda.

Snimak dejstva ruske artilerije

13:15 - Ruska artiljerija uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja

 

 

„Postoji direktna linija, idemo na drugu“

 

12:55 - Ruski helikopteri uništili ukrajinsku kolonu u pravcu Južno-Donjecka

 

 

Lukašenko: Ubedio sam Putina da ne "zbriše" Prigožina

12:20 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da je ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne "zbriše" osnivača privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina

Lukašenko je, nakon ceremonije uručenja epoleta visokim oficirima, ispričao detalje o tome kako su tekli pregovori 24. juna u pozadini pokušaja oružane pobune privatne vojne kompanije "Vagner", a takođe je izneo motive svog postupka i poziciju.

Zelenski zahvalio Hrvatskom saboru zbog proglašenja Golodomora za genocid

11:45 - Volodimir Zelenski zahvalio je hrvatskom parlamentu što je priznao Golodomor kao genocid.

"Sabor Republike Hrvatske usvojio je Deklaraciju o priznanju Golodomora 1932-1933 kao genocida nad ukrajinskim narodom. Zahvalan sam Republici Hrvatskoj na ovom istorijskom glasanju. Svet se nikada neće pomiriti sa zločinima Kremlja – ni prošlosti ni sadašnjosti", naveo je Zelenski u svojoj objavi na Tviteru.

Litvanija za Ukrajinu kupuje od Norveške PVO sisteme NASAMS

11:10 - Litvanija kupuje dva norveška NASAMS PVO lansera za Ukrajinu, ukupne vrednosti 9,8 miliona evra, i isporučiće ih u roku od tri meseca, saopšteno je danas iz litvanskog Ministarstva odbrane.

Litvanija je reagovala na hitan ukrajinski zahtev da se zbog ruskih vazdušnih udara na vojne i civilne ciljeve obezbedi pomoć u jačanju protivvazdušne odbrane, saopštava litvansko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters. 

Broj poginulih u Kramatorsku porastao na devet

10:25 - Telo dečaka izvučeno je u sredu iz ruševina zgrade u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine, čime je broj poginulih u ruskom raketnom udaru porastao na devet, rekao je tamošnji gradonačelnik.

Državni tužilac je rekao da je 60 ljudi  ranjeno u napadu u utorak uveče, kada je raketa pogodila restoran, a zvaničnici su rekli da su među mrtvima i dve devojčice od 14 i devojčica od 17 godina.

Ofanziva na levom boku Zaporoškog fronta

09:55 - Tenkovi i pešadija Oružanih snaga Ukrajine ponovo su krenuli u ofanzivu na levi bok Zaporoškog fronta

 

 

RIA Novosti: I dalje velika verovatnoća da Rusija napusti sporazum o žitu

09:25 - Verovatnoća da će se Rusija povući iz sporazuma o crnomorskom žitu u julu i dalje je velika, iako se razgovori nastavljaju, rekla je u sredu ruska novinska agencija RIA Novosti, citirajući anonimni izvor, prenosi Rojters.

Moskva se više puta žalila da nije dobila ono što je želela sporazumom koji je omogućio izvoz žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru koji ističe 18. jula.

Od 30. juna život u Ukrajini postaje nepodnošljiv

08:50 - Granične cene struje za preduzeća će porasti

 

 

 

Loše vesti za VSU

08:20 - Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih trupa u zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik Oleg Čehov, portparol grupe Istok.

- Na zaporoškom pravcu, isturene jedinice grupe Istok, uz podršku artiljerije, odbile su neprijateljski napad u području Male Tokmačke. Uništeno je borbeno vozilo i naneti su gubici u ljudstvu. Iz haubičke artiljerije neprijatelju su naneti gubici u ljudstvu, uništena je automobilska tehnika nacionalista koji su pokušali da izvedu napad snagama do jednog voda u pravcu Novodanilovke i Lugova - rekao je on.

Ukrajina izgubila više od jednog voda na kupjanskom pravcu

07:50 - Artiljerci grupe „Zapad“ osujetili su tri pokušaja rotacije Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je portparol centra grupe Sergej Zibinski.

- Artiljerija grupe osujetila je tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Kislovka, Olšani i Novoselovsko - rekao je Zibinski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je izgubila više od jednog voda vojnika i jedan kamionet.

Glavne rezerve ukrajinske vojske još nisu upotrebljene u kontraofanzivi

07:10 - Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov kaže da oslobađanje grupe sela od ruskih snaga poslednjih nedelja "nije glavni događaj" u planiranom kontraofanzivi Kijeva.

"Kada se to dogodi, svi ćete to videti, svi će videti sve“, rekao je Reznjikov za Fajnenešel tajms, odbacujući medijsko izveštavanje o sporom napretku protiv dobro utvrđenih ruskih pozicija.

"Glavne rezerve ukrajinskih trupa, uključujući većinu brigada koje su nedavno obučene na Zapadu i opremljene savremenim tenkovima i oklopnim vozilima NATO-a, tek treba da se koriste u operaciji", istakao je Reznjikov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading