rat u ukrajini
Foto: EPA/EPA/GAVRIIL GRIGOROV - UKRAINIAN PPS- STRINGER- SERGEI ILNITSKY

Rusija je izvršila napad dronom glavni grad Ukrajine Kijev, saopštili zvaničnici ukrajinske prestonice.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je strah od gubitka dvopartijske podrške SAD, nakon "opasnih poruka koje dolaze od nekih republikanaca“.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zelenski: Ukrajina nema dovoljan broj sistema protivvazdušne odbrane

22.36- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina još nema dovoljan broj sistema protivvazdušne odbrane da zaštiti celu svoju teritoriju i obori sve neprijateljske ciljeve, a neprijatelj to koristi.

„Naša država, nažalost, još nema dovoljno kvalitetnih sistema PVO da zaštiti celu teritoriju i obori sve neprijateljske ciljeve. Neprijatelj to koristi, kao i danas kada je izvršio još jedan teroristički napad na grad Sumi iranskim dronom, pogađajući stambene zgrade i zgradu Službe bezbednosti Ukrajine", rekao je Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform.

Bobrovnički: Mađarska posvećena članica NATO-a, ali podržava prekid vatre u Ukrajini

21.40- Mađarska je posvećena članica NATO-a, ali i dalje se, za razliku od većine zemalja u Alijansi koje pozivaju na vojno rešenje rusko-ukrajinskog sukoba, zalaže za mir, podržavajući prekid vatre i mirovne pregovore, izjavio je danas ministar odbrane te zemlje Kristof Šalaj-Bobrovnički.

On je pandemiju korona virusa, rusko-ukrajinski rat, obnavljanje tenzija na Balkanu i migracije naveo kao bezbednosne faktore koji utiču na Mađare.

Međutim, sa stanovišta mađarske nacionalne bezbednosti, pored rusko-ukrajinskog rata, istakao je da "poseban značaj" ima sukob Beograda i Prištine, prenosi MTI. Šalaj-Bobrovnički je dodao da oružani sukobi na Bliskom istoku i u Africi takođe predstavljaju pretnju po Evropu jer dovode do aktiviranja islamskih džihadističkih pokreta čiji bi teroristi mogli da budu deo talasa migracija.

Zelenski: Putin gubi kontrolu nad narodom, cilj Kijeva je oslobađanje Krima

20.29- Volodimir Zelenski ocenio je da je odgovor Vladimira Putina na oružanu pobunu "Vagnera" bio slab i da predsednik Rusije gubi kontrolu nad sopstvenim narodom. "Sva ta vertikala moći, koju je nekada imao, sada se samo urušava", rekao je Zelenski u intervjuu za CNN.

On je naveo da izveštaji ukrajinske obaveštajne službe pokazuju da Kremlj meri podršku koju ima šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin, dodavši da polovina Rusije podržava pobunu te privatne vojne grupe. Kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu, Zelenski je istakao da je krajnji cilj Kijeva oslobađanje Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Bitka u Zaporožju

19.16-  Na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, u blizini sela Dorožnjanka, likvidirani su ukrajinski diverzanti, saopštio je Sputnjiku Vladimir Rogov, predsednik zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

-Ukrajinska diverzantnska grupa uništena je u blizini sela Dorožnjanka, koje se nalazi između gradova Guljajpolje i Pologi, rekao je Rogov.

Sijarto: Rat se može rešiti samo diplomatskim putem

18.44- I Mađarska i Kuvajt zalažu se za hitne mirovne pregovore u Ukrajini, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle razgovora sa kuvajtskim kolegom Salemom Abdulahom Al-Džaberom Al-Sabahomu Budimpešti, napominjući da se sukob može rešiti samo diplomatskim putem.

"S obzirom na našu sopstvenu istoriju, mi smo, naravno, posvećeni zaštiti i poštovanju suvereniteta i principa teritorijalnog integriteta. Međutim, obe zemlje veruju u mirno rešenje", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeikom, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pistorijus: Uslovi za članstvo Ukrajine u NATO tek nakon završetka rata

18.07- Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da bi preduslovi za ulazak Ukrajine u NATO mogli da budu definisani tek nakon završetka rata. "Za Ukrajinu je najvažnije da pobedi. Uslove za okončanje agresorskog rata, koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mogu da odrede samo Ukrajinci.

Podržavaćemo Ukrajinu sve dok bude bilo potrebno da se brani od brutalnog ruskog napada", rekao je Pistorijus u intervjuu za poljski list "Rečpospolita". Na pitanje zbog čega je Berlin oprezniji po pitanju članstva Ukrajine od većine članica NATO, nemački ministar je rekao da će predstavnici Kijeva na predstojećem samitu u Vilnjusu dobiti ravnopravno mesto za stolom.

Zelenski: Slab odgovor Putina na pobunu, gubi kontrolu nad sopstvenim narodom

17.47- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je odgovor Vladimira Putina na oružanu pobunu "Vagnera" bio slab i da predsednik Rusije gubi kontrolu nad sopstvenim narodom. "Sva ta vertikala moći, koju je nekada imao, sada se samo urušava", rekao je Zelenski u intervjuu za CNN. On je naveo da izveštaji ukrajinske obaveštajne službe pokazuju da Kremlj meri podršku koju ima šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin, dodavši da polovina Rusije podržava pobunu te privatne vojne grupe.

Kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu, Zelenski je istakao da je krajnji cilj Kijeva oslobađanje Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine. "Ne možemo da zamislimo Ukrajinu bez Krima. I dok je Krim pod ruskom okupacijom, to znači samo jedno: rat još nije završen", poručio je on.

Poljska: Pistorijus se založio za hitno osnivanje centra za popravku "leoparda"

16.22- Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus založio se danas da pregovori o osnivanju u Poljskoj centra za održavanje i popravku oštećenih tenkova "leopard", koji su isporučeni Ukrajini, budu završeni u narednih 10 dana.

U izjavi za javnost nakon razgovora sa poljskim ministrom odbrane Marijušom Blaščakom u poljskom gradu Zamošću, Pistorijus nije odgovorio na zahtev Poljske za produženje do kraja godine raspoređivanja tri nemačke "patriot" vazdušne odbrambene jedinice u gradu, koje su raspoređene u januaru na period od šest meseci.

Sporazum o produženju razmeštanja tri nemačke jedinice PVO u Poljskoj koče odvojeni pregovori o uspostavljanje centra za održavanje u Poljskoj za tenkove "leopard" oštećene u Ukrajini, preneo je Rojters. U pregovore o centru za održavanje uključene su nemačke i poljske kompanije, kao i vlade dve zemlje, a glavni problemi u pregovorima su na strani kompanija.

Putin ipak ne da ministra odbrane?

14.17 - Šojgu se obratio ruskim oficirima

NATO: Ne potcenjujte ranjenu rusku vojsku

13.35 - Ne potcenjujte sposobnost Rusije da prevaziđe nedaće, upozorio je visoki oficir NATO-a. "Nikada ne treba da potcenjujemo Ruse i njihovu sposobnost da se oporave", rekao je admiral Rob Bauer, predsednik vojnog odbora NATO-a.

SAD razmatraju dosta očekivanu isporuku kasetne municije Ukrajini

13.15 - Američka vlada aktivno vaga da li da pošalje kontroverznu kasetnu municiju u Ukrajinu kako bi pomogla u borbi protiv invazije ruskih snaga, otkrio je visoki američki vojni zvaničnik.

Predsednik Združenog generalštaba Mark Mili rekao je da bi zemlja mogla da pošalje poboljšanu konvencionalnu municiju dvostruke namene (DPICM) sposobnu da eksplodira i rasprši manju municiju na širem području.

Taj potez dolazi nekoliko meseci nakon što su ukrajinski zvaničnici zatražili oružje za suprotstavljanje moskovskoj tenkovskoj floti.

Međutim, vlasti su bile zabrinute za bezbednost municije, plašeći se da bi civili mogli poginuti ili biti povređeni ako naiđu na neeksplodirane bombe.

Ovaj rizik, zajedno sa nepovoljnim reakcijama saveznika, sprečio je SAD da isporuče oružje Kijevu.

Prema izveštajima, administracija predsednika Džoa Bajdena tek treba da donese konačnu odluku u vezi sa zahtevom Ukrajine.

PUTIN IPAK NE DA MINISTRA ODBRANE? Šojgu se obratio ruskim oficirima

12.56 Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, danas je prikazan na video snimku njegovog ministarstva kako se obraća oficirima.

Eksplozije u severoistočnom regionu Sumi

12.51 - Brojni mediji preneli su zvuke eksplozija i sirena za vazdušni napad u severoistočnom gradu Sumi. Aktivirana je protivvazdušna odbrana, citira Suspilne vesti gradonačelnika Suma Aleksandra Lisenka.

On prenosi i da je u eksploziji pogođena i oštećena stambena zgrada u centru grada.

Ogromna kolona od 13 km za automobile koji pokušavaju da pređu most na Krim

12.15 -  Na mostu koji povezuje Krim sa južnim ruskim regionom Kubanj, kolona duga 13 kilometara nastavlja da raste, prenose ruski državni mediji. Među čekanjima podeljeno je pet tona vode za piće.

Veruje se da je do sukoba došlo nakon sudara na ulazu i pojačanog obezbeđenja.

PORUKA IZ RUSIJE Nema osnova za održavanje ugovora o bezbednom izvozu žitarica

11.42- Izaslanik Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov izjavio je da nema osnova da se održava status quo ugovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka koji ističe 18. jula.

Ruski FPV dron uništava NATO oklopno vozilo MaxxPro

11.02

 

 

FSB OBJAVIO: Sprečen je atentat na Krimu!

10.26 - Snage bezbednosti sprečile su atentat na šefa Krima Sergeja Aksjonova, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Oglasio se Kadirov: Želimo da živimo malo, ali dostojanstveno

10.23 - Čečenski lider Ramzan Kadirov demantovao je izveštaje ukrajinskih medija i tvrdi da je teško bolestan.

"Živi smo, ne želimo da živimo dugo. Želimo da živimo malo, ali dostojanstveno", rekao je Kadirov na snimku.

Kadirov je tokom dana takođe na svom Telegram kanalu tvrdio da su ruske snage eliminisale grupu ukrajinskih diverzanata i izviđača kod Kremine, u oblasti Luganska.

Zarobljeno je pet vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

U Hagu otvoren Međunarodni centar za istraživanje rata u Ukrajini

10.05 - Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu danas će biti otvorena u Hagu, kao prvi korak ka mogućem osnivanju tribunala za krivičnu odgovornost zvaničnika Kremlja.

Londonski Gardijan prenosi da će Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu (ICPA) imati tužioce iz Kijeva, EU, SAD i Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji će istraživati sukob u Ukrajini i prikupljati relevantne dokaze pre osnivanja specijalnog tribunala koji bi zvaničnicima Kremlja mogao da sudi zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Visoki zvaničnici ICPA održaće danas konferenciju za novinare u sedištu pravosudne agencije EU, Evrodžasta, navodi se u saopštenju Evrodžasta. Izmedu ostalih konferenciji za novinare će prisustvovati ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, pomoćnik državnog tužioca SAD Kenet Polit i evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu

09.38 - Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu u pravcu Bahmut, Melitopolja i Berdjanska i ima uspeha, dok ruske snage pokušavaju da pruže otpor, čak su udvostručile granatiranje na istoku, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Malar.

Ona je na Telegramu napisala da se na istoku se nastavljaju i ofanzivne i odbrambene operacije.

"Krećemo se u pravcu Bahmuta, a neprijatelj nastavlja ofanzivu u pravcu Limana, Avdejevke i Marinke. Neprijatelj pokušava da istera naše trupe sa položaja, ali pružamo dostojan otpor", navela je Malar, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ona je istakla da se tamo sada vode teške borbe i dodala da su ruske snage udvostručile granatiranje tokom nedelje protekle nedelje.

Malar je rekla da na jugu zemlje ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije u pravcu Melitopolja i Berdjanska i da beleži uspehe.

Ukrajinsko skladište municije dignuto u vazduh (VIDEO)

09.00 - Ukrajinsko skladište municije u pravcu Avdejevke dignuto je u vazduh posle preciznog gađanja ruske haubice.

Vazdušna opasnost u nekoliko regiona na jugu i istoku Ukrajine

08.23 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u nekoliko regiona na jugu i istoku Ukrajine, uključujući Dnjepropetrovsk, Herson, Harkov i Sumi.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata:

07.55 - Ukrajinske snage ne napuštaju pokušaje kontraofanzive

- Ukrajinske snage izvele su protivofanzivne operacije na 6 sektora fronta.

- Ruske trupe izvele su još jednu seriju dronova i raketnih napada na jug Ukrajine i Кijev.

- Ruske i ukrajinske trupe nastavile su da vode pozicione borbe duž linije fronta Кupjansk-Svatovo-Кremennaja.

- Ukrajinske i ruske snage nastavile su da vrše kopnene napade u oblasti Artemovsk i duž gradske linije Avdijevka-Donjeck.

- Ukrajinske snage izvele su ofanzivne operacije u zapadnom delu Donjecke oblasti.

- Ruske i ukrajinske snage izvele su ograničene ofanzivne operacije u pograničnoj oblasti zapadnog Donjecka i istočnog Zaporožja.
Portparol Кremlja je rekao da Rusija planira da stvori regionalne centre za razvoj bespilotnih letelica u Nižnjem Novgorodu, kao i u Sevastopolju i Mariupolju.

 

 

Nova taktika

07.50 - Ruski tenkisti primenili su novu taktiku protiv Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, taktika podrazumeva upotrebu različitih vrsta municije u kratkom vremenskom periodu, piše B92.

Vlasti Krasnodara ispituju navode o eksploziji

07.35 - Vlasti južne Krasnodarske oblasti u Rusiji ispituju navode na društvenim mrežama o eksploziji u gradu Primorsko-Ahtarsk, izjavio je danas gubernator regiona Venijamin Kondratjev. Nekoliko društvenih mreža objavilo je snimak iz Primorsko-Ahtarska za koji se pretpostavlja da prikazuje eksploziju i oblak dima, preneo je Tass.

Kondratjev je napisao na Telegramu da povredjenih nema i da nije prijavljena šteta.

Grad Primorsko-Ahtarsk sa više od 32.000 stanovnika nalazi se u severozapadnom delu Krasnodarske oblasti na obali Azovskog mora.

Vojni aerodrom se nalazi u severoistočnom predgradju grada, a prema objavama na društvenim mrežama, eksplozija se dogodila u blizini.

Eksplozije u Zaporožju, Кirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Hersonskoj oblasti (VIDEO)

07.02 - Bespilotna letelica-kamikaza „Geran“ napala je neprijateljske ciljeve. U istočnim regionima Ukrajine sirene ne prestaju.

Кijev očekuje ratne brodove i jurišne helikoptere (FOTO)

07.01 - Кijev očekuje da dobije ratne brodove i jurišne helikoptere za marince sa Zapada - komanda ukrajinske mornarice

🇺🇸 Na slici je prikazana struktura formiranja prednjeg udarnog korpusa američkih marinaca, kao primer onoga što Кijev želi da dobije

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading