STRAVIČAN POŽAR, GORI SKLADIŠTE NAFTE Eksplozija odjeknula kod Makijevke (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu u pravcu Bahmuta, Melitopolja i Berdjanska i ima uspeha, dok ruske snage pokušavaju da pruže otpor, čak su udvostručile granatiranje na istoku, tvrdi zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

I Volodimir Zelenski ocenjuje da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi.

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga bila je "posebno plodna" u proteklih nekoliko dana, tvrdi predsednik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov.

Danilov kaže da ukrajinske trupe ispunjavaju svoje glavne zadatke - maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mesta, artiljerije i snaga protivvazdušne odbrane ruske vojske.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Predsednik Poljske "Pojednostaviti proceduru za ulazak Ukrajine u NATO"

23.30 - Nadam se da će Ukrajina biti primljena u NATO po pojednostavljenoj proceduri, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda, prenose "RIA Novosti".


"Nadamo se da će biti doneta čvrsta saveznička odluka da Ukrajini nije potreban nikakav akcioni plan za članstvo, niti preliminarni put za ulazak u NATO u budućnosti, ali i da će joj taj put biti skraćen", kazao je Duda nakon sastanka sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

On je istakao da je veoma važno da se ponovo potvrdi savezničko jedinstvo prema Ukrajini u smislu solidarnosti i podrške toj zemlji, kao i da će NATO pomoći i podržati Kijev.

Usled granatiranja Makijevke gori skladište nafte (VIDEO)

22.41 - Eksplozija je odjeknula u Crvenogvardejskom okrugu, stanovnici sela Кrupskaja su delimično bez struje.

Ovo je saopštio šef administracije grada Makejevke.

 

 

"Neutralisane tri grupe ukrajinskih diverzanata"

22.36 - Tri grupe ukrajinskih diverzanata otkrivene su i neutralisane na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, naveo je lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

Napad na Makejevku

22.21 - Ukrajinska vojska izvela je još jedan napad na Makejevku, rekao je gradonačelnik grada Vladislav Ključarov.

Prema njegovim rečima, glavni udar je bio na području sela Krupsko.

Ključarov je dodao da informacija o žrtvama za sada nema.

Ukrajinske snage su, kako prenosi dopisnik Sputnjika, gađale naftnu bazu u Makejevki, a nakon napada izbio je jak požar.

GRANATIRAN DONJECK Napad raketama "Storm šedou"

21.32 Ukrajinska vojska granatirala je administraciju Volnovahe u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik tog grada Konstantin Zinčenko.

Snažna eksplozija i vatra kod Donjecka

21.05 -

 

 

Zaharova:Ukrajina planira napad na Zaporožje

20.31 - Ukrajina planira da izvede teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu (ZNPP), sa mogućim posledicama po ceo svet, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski će izvesti teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje", rekla je ona za radio Sputnjik, preneo je TASS.

Prema rečima Zaharove, ni SAD ni Velika Britanija to ne vide kao opasnost. 
"U međuvremenu, nijedan kutak planete neće ostati netaknut, jer postoje stvari kao što su atmosfera, svetski okean i poljoprivreda", naglasila je ona.
 

Ukrajinci poraženi u DNR-u?

20.05 - Prva etapa ukrajinske kontraofanzive nije pokazala praktično nikakve rezultate, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušičin.

"Famozna kontraofanziva, ili u krajnjoj meri, njena prva etapa nije pokazala nikakve rezultate, osim velike količine uništene tehnike NATO-a i gubitaka u ljudstvu“, rekao je Pušilin za televizijski kanal "Rusija 24“.

Kontraofanziva koju je Kijev dugo najavljivao počela je početkom juna u južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu. Glavni udar ukrajinskih snaga usredsređen je na zaporošku deonicu fronta.

 

ZA GENERACIJU ISRPED KONKURENATA Rusija gospodari nebom

19.42Rusija ima potpunu vazdušnu dominaciju, tvrdi vojni ekspert Andrej Klincevič.

Ukrajinska vojska granatirala je administraciju Volnovahe U DNR

19.08 - Ukrajinska vojska granatirala je administraciju Volnovahe u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik tog grada Konstantin Zinčenko.

Prema njegovim rečima, zdanje je oštećeno i u toku je procena štete. Žrtava nema.

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin je za televizijski kanal "Rusija 24“ rekao da je napad, verovatno, izveden uz pomoć raketa "Storm šedou“.

"Aligatori" uništavaju opremu NATO

helikopter

Foto: Printscreen

 

 

19.00 - Kontraofanziva slabi na Zaporoškom frontu

Ukrajinska vojska se povlači?

18.45 - Borbe su nastavljene na sektoru Svatovskog pre nekoliko dana - tada su borci ruske vojske počeli da jurišaju na neprijateljske položaje u Novoselovskom.

Prema poslednjim podacima, jurišni odredi Oružanih snaga RF su nastavili da se kreću, očistili depo i industrijsku zonu u blizini pruge i učvrstili se u dve ulice sela.

Kontrola nad deonicom železničke pruge olakšava kretanje u unutrašnjost, pošto se nalazi na brdu. U ovom trenutku jedinice Oružanih snaga RF istiskuju neprijatelja iz naselja.

U ovom slučaju zanimljivo je da li će komanda Oružanih snaga Ukrajine povući rezerve za stabilizaciju fronta. Za to će biti potrebno ili povlačenje jedinica iz pozadinskih područja, ili prebacivanje pojačanja iz drugih sektora, što će oslabiti borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine.

Kugla smrti dok proždire grad kao iz utrobe paкla da izranja! (VIDEO)

ukrajina

Foto: Printscreen

 

 

18.40 - Isplivali snimci, ali i prve teorije užasa u Makijevki.

Snažan vazdušni napad na Oružane snage Ukrajine u Hersonu (VIDEO)

18.12 -  Ruski izvori prenose:

 

 

Stanje kod Zaporožja (VIDEO)

17.59

 

 

SRBIN (28) POGINUO U UKRAJINI? 

17.36 - Snajperista se na mrežama oprostio od njega

 

KIJEV IZDAO APOKALIPTIČNO UPUTSTVO: U slučaju nuklearne katastrofe građani treba ovo da spakuju!

17.35 - U Ukrajini raste stragh među narodom, nakon upozorenja da će doći do napada na NE Zaporožje, a sada je stiglo i uputstvo kako se ponašati ako dođe do nuklearnog incidenta

Snimak vazdušnih udara na OSU u rejonu Antonovskog mosta (VIDEO)

17.12

 

 

Beloruska vojska održala vežbu u blizini granice sa Ukrajinom

16.53 - Oružane snage Belorusije održale su taktičko-specijalnu vežbu na poligonu u blizini granice sa Ukrajinom, oslanjajući se na iskustvo ruskih vojnika tokom specijalne vojne operacije, saopštila je pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane.

- Na poligonu Brestski održana je pokazna složena taktičko-specijalna vojna vežba sa jednom od jedinica 38. zasebne gardijske desantne jurišne brigade. Vežbe su organizovane na sedam mesta za obuku - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, vojnici su uvežbavali pravilno zauzimanje i opremanje područja gde su koncentrisane trupe oslanjajući se na iskustvo Rusije iz specijalne vojne operacije, obavili su trening vezan za predstojeće zadatke uz korišćenje laserskog oružja u uslovima približenim borbenim, a takođe je održano borbeno gađanje.

 

"PATRIOT" RAZNEO RUSKU AVIJACIJU Ukrajinci objavili snimak, suhoji i helikopteri u delovima padali na zemlju

16.39 - Ukrajinci u utorak, na svoj "Dan protivvazdušne obrane", objavili video koji otkriva da su uništili dva ruska borbena aviona i tri helikoptera iznad Brjanska.

Celu vest pročitajte OVDE.

Medvedev postavio uslove za završetak rata

16.23 - Predsednik Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je pod kojim uslovom se rat u Ukrajini može "odmah završiti".

- Ako SAD i vazali prestanu da dostavljaju oružje Kijevu, specijalna operacija bi se završila za nekoliko meseci. Ako bi prestali odmah, završila bi se za nekoliko dana - rekao je Medvedev.

Svaki rat se može završiti brzo: ili mirovnim sporazumom ili onako kako su postupile Sjedinjene Američke Države 1945. godine kada su upotrebile svoje nuklearno oružje protiv japanskih gradova i njihovih civila, izjavio je Medvedev.

ISPLIVALI ZASTRAŠUJUĆI PODACI BRITANSKOG ŠEFA ODBRANE "Rusija izgubila polovinu borbene sposobnosti"

16.01 - Šef britanske odbrane admiral Toni Radakin rekao je juče na skupštinskom saslušanju da je Rusija izgubila skoro polovinu svojih borbenih sposobnosti u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nove borbe kod Bahmuta

15.13 - Ruski mediji izveštavaju da je vojska uspešno potisnula ukrajinske snage oko grada Bahmuta.

Više ruskih izveštaja danas ukazuje na to da su se jedinice sukobile sa tri grupe ukrajinske.

U međuvremenu, Ukrajina tvrdi da su njene snage imale "delimičan uspeh" u selu Klišivka jugozapadno od grada.

 

Italija i Poljska traže ''stvarne'' bezbednosne garancije za Ukrajinu

14.50- Poljska i Italija veruju da Kijev mora da dobije stvarne bezbednosne garancije, saopštili su danas premijeri te dve zemlje, Mateuš Moravijecki i Đorđa Meloni.

''Savršeno smo saglasni sa Poljskom o potrebi stvarnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu, zato što je pružanje stvarnih bezbednosnih garancija Ukrajini ključni uslov za postizanje pravednog i dugotrajnog mira u budućnosti'', rekla je Meloni tokom posete Varšavi, i dodala da će Italjia nastaviti da pruža ''svestranu podršku'' Ukrajini, istakavši da ''to važi i za predstojeći samit u Viljnusu''.

Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom

13.24-  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom uoči samita Alijanse u Vilnjusu.

- Zahvaljujem na Vašim stalnim ličnim naporima u podršci evroatlantskih težnji Ukrajine. Koordinisali smo stavove uoči samita NATO-au Viljnusu. Sada je vreme za snažne odluke i konkretne korake u tom pravcu - rekao je Zelenski

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

13.07-  Ukrajinske vazduhoplovne snage su upozorile na opasnost od raketnih napada na jugu Ukrajine, navodeći da su Rusi najverovatnije "lansirali krstareće rakete Kalibr".

U većini južnih i istočnih regiona Ukrajine proglašena su vazdušna uzbuna.

Zaharova: Ukrajina planira teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje

12.25- "Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski će izvesti teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje", rekla je ona, preneo je TAS S.

Prema rečima Zaharove, ni SAD ni Velika Britanija to ne vide kao opasnost. "U međuvremenu, nijedan kutak planete neće ostati netaknut, jer postoje stvari kao što su atmosfera, svetski okean i poljoprivreda", naglasila je ona.

Britanac koji je ratovao za Ukrajinu osuđen je na vojni zatvor

11.40-  Britanski vojnik koji je dezertirao iz redova NATO trupa u Estoniji da bi se borio u Ukrajini je u zatvoru.

Aleksandar Garms-Rici osuđen je na 12 meseci vojnog zatvora jer je napustio svoju jedinicu i prešao estonsku granicu da bi služio u ukrajinskim snagama.

Vojni sud je zaključio da je 21-godišnjak prekršio naređenja i stvorio bezbednosni rizik.

Ljudi počeli da napuštaju Zaporožje

10.47- Nakon međusobnih optužbi Rusa i Ukrajinaca da će biti napadnuta nuklearna elektrana Zaporožje, ljudi su počeli masovno da napuštaju tu oblast i da se sele u Moldaviju.

Nakon međusobnih optužbi Rusa i Ukrajinaca da će biti napadnuta nuklearna elektrana Zaporožje, ljudi su počeli masovno da napuštaju tu oblast i da se sele u Moldaviju, prenosi "Sky News". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naveo da je na krovu nuklearne elektrane Zaporožje viđen eksploziv i rekao je da se napad očekuje u toku noći 5. jula.

 

Kimakovski: Počeo treći talas ukrajinske kontraofanzive

10.20- Oružane snage Ukrajine su po krenule u treći talas kontraofanzive uoči samita NATO, koji će biti održan u Viljnusu 11-12. jula, izjavio je Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

Juče je bilo moguće konstatovati činjenicu da su pre samita NATO-a u Viljnusu pokrenuli treći talas kontraofanzive i za cilj izabrali zaporoški pravac. Sada gori sve od Dnjepra skoro do Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike - rekao je on.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

09.26

 

 

Jurišni avioni Su-25 u parovima izveli  raketne napade na objekte i opremu Oružanih snaga Ukrajine

08.34-  

 

 

Kijev i Moskva razmenili optužbe za planiranje napada na Zaporožje

08.08- Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za planiranje napada na nuklearnu elektranu Zaporožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruske snage spremaju "opasne provokacije u Zaporožju“, nakon što je savetnik direktora ruske energetske kompanije Rosenergoatom Renat Karča, izneo tvrdnju da će ukrajinske snage napasti nuklearnu elektranu preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Zelenski je naveo da su se Makron i on saglasili da "situaciju drže pod maksimalnom kontrolom zajedno sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)“.

Ukrajinske oružane snaga navele su u saopštenju da postoje operativni podaci da su na krov trećeg i četvrtog reaktora nuklearke postavljene eksplozivne naprave i da je moguć napad "u bliskoj budućnosti". Dodaje se da eksplozije tih naprava ne bi oštetile reaktore, da bi se stvorila slika da je nuklearka granatirana sa ukrajinske strane.

Uništenje oklopnog vozila Oružanih snaga Ukrajine kod Artemovska

07.43- 

 

 

Čehov: Odbijeni ukrajinski napadi u pravcu Južnodonjecka

07.08-  Ruski vojnici odbili su napade ukrajinske armije u pravcu Južnodonjecka, izjavio je za RIA Novosti Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

On je rekao da su uništena dva vozila i ljudstvo.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading