Rat u Ukrajini
Foto: AP/Libkos (STR)

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev je optužio Moskvu za raketni napad na stambeni blok u Lavovu, u kom je poginulo najmanje šest osoba, a više od 30 povređeno. Najavljuje odgovor. Tvrdi da Moskva iranskim dronovima napada ukrajinske gradove. 

Rusija, sa druge strane, odbacuje te tvrdnje. Kaže da Zapad nije izneo nijedan neoborivi dokaz da Rusija navodno koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini. Poručuje da će oštro odgovoriti na svaki napad.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je želeo da kontraofanziva počne ranije, ali da je za to nedostajala brža isporuka oružja.

Rusija i Ukrajina izvršile su razmenu ratnih zarobljenika koja uključuje povratak 45 vojnika sa svake strane. To su potvrdili rusko ministarstvo odbrane i Andrij Jermak iz štaba ukrajinskog predsednika.

BLOG UŽIVO

Još 800 miliona dolara pomoći za Ukrajinu

22:55 - SAD su zvanično objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 800 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.

On, između ostalog, uključuje:

▪32 borbena vozila Bredli i 32 oklopna transportera Strajker;
▪ municija za sisteme PVO Patriot i hajmers;
▪ rakete protivvazdušne odbrane AIM-7;
▪ protivvazdušni kompleksi Stinger, Džavelin;
▪31 haubica 155 mm;
▪ Artiljerijske granate 105 mm i 155 mm;
▪10 taktičkih vozila za vuču i transport opreme.
 

Borbe kod Antonovskog mosta

22:38 - „Dežurno“ testiranje od strane FAB-a na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine u zoni Antonovskog mosta

Ukrajinski položaji se računaju obaveštajnim podacima, a zatim otvaraju avijacijom.

Sa terena saopštavaju da „neprijatelj još uvek sedi u dačama kod Antonovskog mosta, njihova vatrena podrška aktivno deluje sa desne obale“.

 

 

Ovo je prekretnica?

21:23 - Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost.

Zelenski stigao u Tursku da razgovara sa Ergdoganom

20:01 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u Tursku na razgovor sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom. "Završavamo naporan dan u Turskoj. Pregovori sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom", napisao je ukrajinski predsednik na svom Telegram kanalu.

Masivni napadi VSU, ruske snage drže odbranu

19:17 - Duž linije fronta od Svatova do Belogorovke, Oružane snage Ukrajine izvele su više napada u pokušaju da probiju odbranu Oružanih snaga RF. Za razliku od drugih oblasti, u šumama LNR ukrajinske formacije su napredovale u velikim grupama pod okriljem nekoliko borbenih oklopnih vozila.

Putin zagrmeo: Nećete uspeti

17:55 - Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je danas da države koje prave probleme za Rusiju neće uspeti u svojim namerama.

Zelenski priznao: Rusija je u prednosti – ima oružje dugog dometa

17:27 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na brifingu u Pragu rekao da je oružanim snagama zemlje potrebno oružje dugog dometa, ne samo za ofanzivu, već i za odbranu. Prema njegovim rečima, Rusija sada ima prednost u ovoj vrsti naoružanja.

"Bez oružja dugog dometa, teško je izvoditi, ne samo ofanzivnu misiju. Teško je, da budem iskren, izvoditi i odbrambenu operaciju. To je veoma teško. Činjenica da branite svoju zemlju i da ne možete da doprete i porazite neprijatelja", rekao je predsednik Ukrajine.

Britanski analitičar: Ukrajina mora da bude svesna rizika kasetne municije

14.32- Ukrajina mora da bude „svesna rizika“ korišćenja kasetne municije na sopstvenoj teritoriji, smatra vojni analitičar Šon Bel.

Municija, koja je zabranjena u 120 zemalja, verovatno će biti uključena u najnoviji paket pomoći SAD, za koji se očekuje da će biti objavljen kasnije danas, prenosi Skaj njuz. Kasetne bombe su napunjene manjim "bombetama" koje se mogu raspršiti po velikoj površini, što ih čini efikasnim za napad na rovove i oklopne jedinice.

U SAD smatraju da je isporuka kasetne municije Kijevu privremena mera

13.59-  Američki zvaničnici smatraju da će moguće slanje Ukrajini kasetne municije biti privremena mera, objavilo je izdanje „Njujork tajms”, pozivajući se na intervjuu sa tim zvaničnicima.

Prema pisanju izdanja, isporukom kasetne municije Kijevu trebalo bi da se „kupi vreme” dok SAD ne povećaju proizvodnju konvencionalnog artiljerijskih granata, što bi moglo da se dogodi do proleća 2024. godine.

Na osnovu pisanja agencije Asošijeted pres, Bela kuća bi danas mogla da izvesti o predaji Ukrajini „hiljade” kasetne municije u okviru novog paketa vojne pomoći u vrednosti od oko 800 miliona dolara.

Peskov: Moskva još ne vidi izglede za pregovore Rusije i Ukrajine

12.47- Moskva još ne vidi izglede za pregovore između Rusije i Ukrajine, ali ne zatvara vrata ovoj mogućnosti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovarali smo na različitim nivoima, uključujući i najviši nivo, da ruska strana nikada nije zatvorila vrata pregovaračkom procesu. Ali mi ne vidimo nikakve izglede za ovaj pregovarački proces za sada", rekao je portparol ruskog predsednika, komentarišući saopštenje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da bi mirovni pregovori o Ukrajini mogli da počnu do jeseni.

Bitka za Zaporožje: Kozački vazdušno-desantni puk lovi militante OSU koristeći dronove Mavik

12.33

 

 

Premijer Češke Fijala sa Zelenskim: Budućnost Ukrajine je u EU i NATO-u

11.15- Budućnost Ukrajine je u EU i NATO-u, izjavio je danas češki premijer Petr Fijala posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Pragu. Fijala je obećao veću podršku Češke Ukrajini, uključujući i donaciju više vojnih helikoptera, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno oružje dugog dometa za borbu protiv ruskih snaga.

Dve trećine Mađara protiv dodatnih izdvajanja EU za Ukrajinu

10.46- Oko 64 odsto Mađara je protiv predloga Evropske komisije da zemlje članice EU izdvoje novac kako bi se dalo dodatnih 50 milijardi evra podrške Ukrajini u naredne četiri godine, objavio je danas mađarski dnevnik "Mađar nemzet" pozivajući se na istraživanje Instituta Nezopont.

Istraživanje je pokazalo da samo 28 odsto smatra predlog prihvatljivim, navodi list, preneo je MTI. Istovremeno, oko 13 odsto onih koji podržavaju briselski plan reklo je da ga neće prihvatiti ako Mađarska zbog toga ne dobije sredstva EU koja su dodeljena toj zemlji.

Čerevatij: Ukrajinske trupe napredovale za više od kilometra u blizini Bahmuta

09.56- Ukrajinske trupe napredovale su tokom proteklog dana protiv ruskih snaga u blizini Bahmuta, rekao je danas portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji i dodao da ukrajinske snage i dalje imaju inicijativu u blizini Bahmuta, da izvode jurišne operacije i napreduju duž severnog i južnog krila.

On je za ukrajinsku televiziju izjavio da su snage imale "delimičan uspeh" u blizini sela Kliščivka, jugozapadno od Bakhmuta, preneo je Rojters. Ukrajinski vojni analitičari su rekli da bi zauzimanje Kliščivke pomoglo Ukrajini da povrati Bahmut koji su ruske snage zauzele u maju posle 10 meseci teških borbi.

Ukrajinski pilot optužen za sabotažu prebačen u zatvor u Moskvi

09.30- Ukrajinski pilot Aleksandar Morozov, priveden pošto je njegov avion sleteo u Brjanskoj oblasti u zapadnoj Rusiji, prebačen je u moskovski zatvor Lefortovo nakon što je njegov slučaj prosleđen moskovskim pravosudnim organima, rekao je izvor iz službi za sprovođenje zakona.

"Aleksandar Morozov, optužen za nezakonit prelazak ruske granice, krijumčarenje vatrenog oružja i municije preko državne granice i akt sabotaže, priveden je na dalju istragu u zatvor Lefortovo", naveo je izvor za TASS. Sud u Moskvi saopštio je da su istražitelji zatražili produženje pritvora osumnjičenom i da je taj zahtev odobren.

Zelenski zamerio Radevu što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga

08.42- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskoristio je sastanak u Sofiji da bi bugarskom kolegi Rumenu Radevu zamerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, objavio je Politiko. Bugarski predsednik, koga je zbunila zamerka Zelenskog, zamolio je kamere koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsedničkoj palati.

Zelenski je posetio Bugarsku da bi se pre svega sastao sa prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu na Lavov popeo se na 9

07.50- Potvrđeno je da je devet osoba poginulo, a najmanje 42 su povređene u jučerašnjem ruskom raketnom napadu na grad Lavov u zapadnoj Ukrajini, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je u Telegramu saopštilo da su u toku operacije potrage i spasavanja.

Finska najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 114 miliona dolara

07.15- Finska će Ukrajini pružiti još jedan paket vojne pomoći u vrednosti od oko 105 miliona evra (114 miliona dolara), saopštilo je danas finsko Ministarstvo odbrane.

Paket između ostalog uključuje protivvazdušno oružje i municiju, navodi se u saopštenju, bez otkrivanja više detalja o sadržaju i isporuci paketa iz bezbednosnih razloga. "Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu zajedno sa našim saveznicima.

Ishod rata će decenijama odrediti bezbednosni poredak Evrope i Finske, zbog čega je podrška Ukrajini suštinski deo bezbednosti Finske", rekao je finski ministar odbrane Anti Hakanen, prenosi Kijev independent.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading