UKRAJINSKA VOJSKA PROMENILA TAKTIKU NAPADA! Medvedev: Bajden planira da organizuje nuklearni rat (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je proverio organizaciju borbene obuke vojnih lica po ugovoru novoformiranih formacija i vojnih jedinica na poligonima Južnog vojnog okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kraj bloga za 500. dan rat u Ukrajini

Ukrajinski ministar: Ruska invazija nanela 56 milijardi dolara ekološke štete

23.00 -  Ukrajinska državna inspekcija za životnu sredinu saopštila je da je ruska invazija u punom obimu izazvala ekološku štetu od 55,9 milijardi dolara, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilets.

Prema njegovim rečima, jedan dan rata uzrokuje 111 miliona dolara ekološke štete, prenosi Kijev independent.

Strilets je dodao da taj iznos ne uključuje štetu izazvanu eksplozijom brane Kahovka 6. juna.

„Rusija će platiti svaki dan ovog rata. Za svako izgorelo drvo. Za svako oskvrnjeno parče ukrajinske zemlje. Zato se ujedinjujemo sa celim civilizovanim svetom i radimo na priznavanju ekocida u međunarodnom pravu“, rekao je Strilets.

Ruska agresija zagađuje zemlju Ukrajine, izaziva šumske požare, stvara opasan otpad, zagađuje vodu, krči šume i narušava ekosisteme, navodi kijevski portal.

Do kraja juna, kako se dodaje, kao posledica rata stvoreno je više od 200.000 tona opasnog otpada i metalnog otpada, dok svaka uništena kuća predstavlja 50 kubnih metara otpada, piše Tanjug.

Kijev i Ankara potpisali važan memorandum

22.29 - Kijev i Ankara potpisali su memorandum o proizvodnji bespilotnih letelica u Ukrajini, napisao je ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin na svom Telegram kanalu.

"Potpisao sam memorandum sa turskim Ministarstvom industrije i tehnologije o razvoju proizvodnje bespilotnih letelica u Ukrajini“, istakao je on.

Volodimir Zelenski je u petak doputovao u Tursku, gde je razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Кadirov podelio snimak: Borci Ahmata uništili su skladište municije i skladište goriva OSU (VIDEO)

22.05

 

 

ERDOGAN OSLOBODIO ČELNIKE AZOVA (FOTO)

21.45 - Turski "šamar" Rusiji izazvao burnu reakciju Moskve

Borba očima borca kod Кremene (VIDEO)

21.12

 

 

Medvedev: Bajden planira da organizuje nuklearni rat

20.30 -  Američke isporuke kasetne municije Ukrajini znače da američki predsednik Džo Bajden planira da započne nuklearni rat. Ovo je izjavio zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Možda je umirući deda, opsednut nezdravim fantazijama, jednostavno odlučio da graciozno ode, izazvavši nuklearni Armagedon i ponevši sa sobom na onaj svet pola čovečanstva?“ napisao je Dmitrij Medvedev.

 

 

Kadirov: Uništeno skladište OSU

20.18 - Ruska vojska uništila je skladište municije i gorica Oružanih snaga Ukrajine u selu Odnoborovka, u Harkovskoj oblasti, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

"Na teritoriji naselja Odnorobovka u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije, kao i skladište goriva i maziva Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je rezultat rada jedinica drage braće, starešina odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije u Kurčalojskom i Šatojskom okrugu, Rustama Agujeva i Gairbeka Delimhanova, zajedno sa vojnim licima bataljona Zapad-Ahmat", napisao je Kadirov.

On je dodao da je u trenutku udara na teritoriji skladišta možda bilo vojno osoblje ukrajinskih formacija.

DNR: Ispalili su 101 granatu 

19.56 - Za 2 sata i 30 minuta Oružane snage Ukrajine ispalile su 101 granatu na Donjeck i Jasinovatu, saopštile su vlasti DNR.

Generalštab Ukrajine: Više od 25 borbenih okršaja

19.39 - Tokom dana došlo je do više od 25 borbenih okršaja na Limanskom, Bahmutskom, Avdijevskom i Marinskom pravcu, objavio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

“Neprijatelj koncentriše svoje glavne napore na Limanskom, Bahmutskom, Avdijevskom i Marinskom pravcu – tokom dana se odigralo više od 25 borbenih okršaja“, navodi se u poruci.

Kako je saopštio Generalštab, ruska vojska je tokom dana izvela još jedan vazdušno-raketni napad na teritoriju Ukrajine, koristeći protivvazdušne navođene rakete iz PVO sistema S-300 i iranske bespilotne letelice Šahed.

Kako se navodi, ukrajinske jedinice PVO uništile su pet jurišnih bespilotnih letelica tipa Šahed.

Prema navodima ujrajinskog Generalštaba, neke od udarnih bespilotnih letelica pogodile su industrijske objekte i infrastrukturne objekte u Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Generalštab Ukrajine navodi i da su ruske snage izvele 34 vazdušna udara i 42 napada iz raketnih sistema. Ubijeno je, kako se ističe u saopštenju, osam civila, a 13 ranjeno u granatiranju grada Limana.

Vagnerovcima je bio postavljen jasan ultimatum

19.30Novi detalji pobune u Rusiji.

UKRAJINA MOŽE U NATO, ALI... Erdogan poslao poruku Zelenskom uoči 500 dana rata

19.17 - Zelenski je zahvalio Erdoganu na podršci

Moćana raketa pala u ruske ruke 

18.45 -  Specijalisti ruske odbrambene industrije počeli su da proučavaju oborenu raketu Storm šedou, prenose ruski izvori.

Specijalisti vojno-industrijskog kompleksa počeli su da proučavaju raketu Storm Shadow koju su oborile ruske snage, a koja je u Moskvu dopremljena iz oblasti Zaporožja.

Inženjerska analiza ove elektronike će otkriti potencijalne ranjivosti, uključujući i one za suzbijanje pomoću elektronskog ratovanja.

 

 

Gusev: Oborena su dva drona

18.12 - Ruska PVO je u regionu Voronježa oborila dva drona, saopštio je guverner te oblasti Aleksandar Gusev. On dodaje da nije bilo žrtava niti materijalne štete.

Ranije u petak, oko 23.30 po moskovskom vremenu, čuli su se zvuci eksplozija u Sovjetskom okrugu Voronježa.

Bajden se pravda! 

17.47 -  Bela kuća obrazložila razloge slanja kasetne municije Ukrajini

Vođe Azova se vratile u Ukrajinu (VIDEO)

17.35 -  Petorica vođa Nacionalističkog puka Azov vratila su se iz Turske u Ukrajinu, tvrdi Volodimir Zelenski.

Kako navodi Komersant, reč je o Denisu Prokopenku, Svjatoslavu Palamaru, Sergeju Volinskom, Olegu Homenku i Denisu Šlegu.

 

 

Snimak uništene kolone ukrajinske tehnike u pravcu Zaporožja (VIDEO)

17.18

 

 

"Lancet" uništio radar AN/TPК-49 u pravcu Kupjanska (VIDEO)

17.00

 

 

Zelenski: Petorica vojnika koja su učestvovala u borbama oko "Azovstala" vraćaju se kući

16:40 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da se vraća iz Turske sa petoricom vojnika koji su učestvovali u borbama oko “Azovstala“, koji su u toj zemlji od septembra 2022. godine.

“Vraćamo se kući iz Turske i vraćamo kući naše heroje“, napisao je Zelenski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, petorica ukrajinskih vojnika konačno će biti sa svojim bližnjima.

 

Osam mrtvih u napadu na Liman

 

16:15 - Najmanje osam osoba je ubijeno u napadu na stambenu oblast u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, saopštile su vlasti zemlje.

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je još 13 osoba ranjeno u ruskom granatiranju grada Limana. Napad je izazvao požare u kući, štampariji i tri automobila, koje su spasioci sada ugasili, saopštilo je ministarstvo.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

15:30

 

Rusija traži novu sednicu Saveta bezbednosti o Severnom toku

15:10 - Rusija novu sednicu Saveta bezbednosti traži kako bi iznela nova saznanja o diverziji na gasovodu "Severni tok", navode ruski diplomatski izvori.

Rusija je bezuspešno tražila pristup istragama Švedske i drugih zemalja o eksplozijama, koje su ozbiljno oštetile gasovode koji povezuju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora.

"Zatražili smo novi otvoreni sastanak Saveta bezbednosti UN o eksplozijama na Severnom toku za 11. Jul“, napisao je na Telegram kanalu zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

Ukrajinska vojska promenila taktiku napada u zaporoškom pravcu

Ukrajinska vojska je promenila taktiku borbenih dejstava na zaporoškoj liniji fronta i sada pokušava da napada u manjim grupama, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

"U poslednje vreme ukrajinski borci su promenili taktiku borbenih dejstava na liniji fronta. Prešli su na napade u manjim grupama, najčešće pešadiskim, na širokoj deonici fronta, sa ciljem da osvoje naše prednje položaje i da se tamo učvrste“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, komanda Oružanih snaga Ukrajine je shvatila da je prvobitna strategija napada „na juriš“ ovela do velikih gubitaka u ljudstvu i borbenoj tehnici.
 

Ruska vojska sprečila napad ukrajinskih snaga u Zaporoškom pravcu

Odredi Oružanih snaga Rusije sprečili su napad ukrajinskih snaga u Zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik ruski komandir.

„Prilikom pokušaja juriša na naše pozicije sredstva za vazdušno izviđanje su otkrila poziciju protivničkog minobacača, koji je pokrivao svoje odrede. Posle predavanja koordinata naša artiljerija je precizno pogodila cilj i minobacač je utihnuo, a ofanziva je zaustavljena“, rekao je komandir.

 

Zelenski posetio Zmijsko ostrvo

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

"Želim da se zahvalim odavde, sa ovog mesta pobede, svakom našem vojniku za ovih 500 dana", poručio je Zelenski.

 

 

U snimku bez datuma Zelenski je prikazan kako dolazi na ostrvo čamcem i polaže cveće na spomen obeležje.

Moskva je Zmijsko ostrvo zauzela na početku specijalne vojne operacije. Ukrajinske snage ponovo su zauzele ostrvo u junu prošle godine.

Grosi: Položaj Zaporoške nuklearne elektrane krajnje osetljiv

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na liniji fronta, i u situaciji u kojoj ukrajinska vojska vodi kontraofanzivu, položaj centrale je krajnje osetljiv, izjavio je generani direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi u intervjuu za japanski televizijski kanal NHK.

"Na licu mesta rade naši eksperti i to što je Međunarodna agencija za atomsku energiju stalno prisutna tamo važno je dostignuće svetske zajednice. Eksperti rade tamo danonoćno. MOgu da dobiju informacije u režimu realnog vremena“, rekao je Grosi.

 

Intezivirane borbe oko Artjomovska

Borbe u Artjomovsku tokom poslednjih sedam dana bile su neke od najintenzivnijih na frontu, dok Ukrajina nastavlja svoju kontraofanzivu.

Šojgu u akciji

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je proverio organizaciju borbene obuke vojnih lica po ugovoru novoformiranih formacija i vojnih jedinica na poligonima Južnog vojnog okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Ministar odbrane Ruske Federacije je lično proverio razvoj veština vojnika po ugovoru u vođenju borbenih dejstava u različitim uslovima situacije i terena, uključujući i gradsku borbu. Takođe, proverio je pripremu i izvođenje časova vožnje i borbenog gađanja posade tenkova T-90 'proboj'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se obuka posade odvija i na savremenim interaktivnim simulatorima koji omogućavaju uvežbavanje svih elemenata borbene obuke.

Kako se navodi, ruski vojnici su istakli visoke performanse borbenih vozila, preciznost pucanja i lakoću rada.

Načelnik Glavne uprave za borbenu obuku Oružanih snaga RF, general-pukovnik Ivan Buvalcev, izvestio je ministra da se tokom obuke posebna pažnja posvećuje teorijskom znanju vojnika o poražavanju neprijateljske vojne opreme na osnovu aktuelnih obrazovno-metodoloških dokumenata.

"Materijal za obuku je pripremljen uzimajući u obzir iskustvo izvođenja Specijalne vojne operacije (SVO)", kazao je Buvalcev.

Predstavnici komande Južnog vojnog okruga izvestili su ministra da vežbe na poligonima vode oficiri koji imaju borbeno iskustvo stečeno tokom SVO. Na poligonu se istovremeno obučavaju motorizovane, tenkovske i artiljerijske jedinice.

Zelenski veruje da će Ukrajina povratiti kontrolu nad Krimom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da veruje da će njegova zemlja povratiti kontrolu nad Krimom i zahvalio Turskoj što "podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading