BERLIN SE PLAŠI RATA? Stigla loša vest za Kijev
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Britanski list Telegraf , pozivajući se na izvore u NATO-u, prenosi da Nemačka okleva da na samitu alijanse u Viljnusu 11.-12. jula namerava da insistira na odlaganju ulaska Ukrajine u NATO zbog straha da bi ovaj korak mogao da dovede do rata sa Rusijom.

„Berlin okleva da ponudi trenutno članstvo...“, rekao je njihov izvor.

On je dodao da „Berlin ne želi da Vladimir Putin potencijalno testira član 5“, prema kojem svaka država članica NATO koja je napadnuta ima pravo da zahteva vojnu intervenciju od ostalih saveznika.

Izvor je napomenuo da će Nemačka iskoristiti samit u Viljnusu da podstakne druge članice alijanse da se fokusiraju na obezbeđivanje bezbednosnih garancija Ukrajini, a ne na predloge za ulazak u NATO.

Volodimir Zelenski je ranije priznao da Ukrajina neće postati članica NATO-a do kraja sukoba, rekavši da bi danas želeo podršku partnera u vidu poziva u alijansu.

Кrajem septembra 2022. godine, Zelenski je objavio da se Ukrajina ubrzano prijavljuje za ulazak u NATO. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven nazvao je takav postupak neblagovremenim. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je stav bloka o "politici otvorenih vrata", ali je naglasio da će alijansa koncentrisati napore na vojnu pomoć Кijevu. Prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe , Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu, osim pozivom da se pridruži alijansi.

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Кremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega. Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i podseća da je upravo orijentacija Kijeva ka alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini, piše Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading