ZELENSKI NAPUSTIO TERITORIJU UKRAJINE Bivši analitičar CIA saopštio užasnu prognozu za Kijev! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Ukrajinske i ruske snage nastavljaju žestoke borbe. Iz Kijeva stižu tvrdnje da ostvaruju napredak u kontraofanzivi, kao i da stežu obruč oko ruskih trupa koje su zauzele grad Bahmut. Iz Moskve pak navode da udvostručuju proizvodnju borbenih aviona.

Uoči današnjeg samita NATO-a, američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Riši Sunak u Londonu još jednom su juče potvrdili snažnu podršku Ukrajini suočenoj sa, kako su istakli, ruskom agresijom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je i da su svi saveznici Alijanse saglasni da će Kijev postati članica NATO-a, ali da prvo mora da izvojuje pobedu nad Moskvom. 

Za to vreme, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ukazao je da je ta zemlja defakto članica Alijanse, kao i da u prilog tome ide i činjenica da je oružje koje ukrajinske snage koriste u ratu zapravo oružje koje su dobili iz NATO-a.

Premijer Australije Entoni Albanez, u međuvremenu, saopštio je da će ta zemlja rasporediti osmatračke avione svojih vazduhoplovnih snaga u Nemačkoj da bi podržala Ukrajinu. 

Sa druge strane, potparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da Rusija smatra da će članstvo Kijeva u NATO imati negativne posledice po bezbednost Evrope, ocenjujući da Ukrajina pokušava da izvrši pritisak na zemlje Alijanse da bi dobila poziv za pridruženje.

Kremlj, takođe, potvrdio je informaciju da su se ruski predsednik Vladimir Putin i osnivač vojne kompanije "Vagner" sastali pet dana posle pokušaja pobune u Rusiji, ali nije izneo detalje razgovore.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO: 

Bivši analitičar CIA: SAD neće zadovoljiti potrebe Кijeva u municiji – Ukrajinu čeka poraz

16.00 - SAD neće uspeti da povećaju tempo proizvodnje municije u količini koja je potrebna Кijevu – zbog toga Ukrajinu na zimu čeka poraz, izjavio je bivši analitičar CIA Lari Džonson u potkastu „Džadžing fridom“.

Džonson je istakao da se ukrajinska kontraofanziva pretvorila u katastrofu.

„Mnogo opreme je uništeno, to je katastrofalno za Ukrajinu. I ono što je još gore su gubici u ljudstvu. Ogroman je broj ubijenih i ranjenih. I oni ne ostvaruju neki značajan napredak na ruskoj teritoriji. Par kilometara tamo, par kilometara ovamo, ali oni još nisu stigli do prve linije odbrane Rusije“, rekao je on, prenosi Sputnjik.

Sijarto: Ulazak Ukrajine u NATO predstavljao bi ratnu pretnju

15.34 Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da bi integracija Ukrajine u NATO značila neposrednu ratnu ratnu pretnju celoj Alijansi.

Posada Ka-52 uništila borbeno oklopno vozilo (VIDEO)

14.52 - Smer južno-Donjeck:Posada izviđačko-jurišnog helikoptera Кa-52 uništila je vođenom raketom borbeno oklopno vozilo Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Zelenski doputovao u Viljnus

14.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Vilnjus prvi put od početka rata u Ukrajini.


On je u glavni grad Litvanije, gde se održava samit NATO stigao poljskim državnim avionom oko 15.45 časova.

U Viljnus je došla i prva dama Ukrajine Olena Zelenski.

Zelenski potpuno pogubio živce!

13.39Lider Ukrajine pred NATO samit žustro poručio saveznicima: Ovo je neviđeno je i apsurdno!

Ruski vojnici grupe snaga „Jug“ uništili utvrđenje i dva automobila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka (VIDEO)

13.00

 

 

Duda predlaže slanje mirovnih trupa u Ukrajinu

12.25 -  Predsednik Poljske Andžej Duda smatra da bi NATO mogao da pošalje svoje „mirovne trupe” u Ukrajinu nakon završetka sukoba.

Sve će zavisiti od toga kakvi dogovori budu postignuti tokom mirovnih pregovora, ako Kijev odluči da ih vodi, objasnio je Duda.

- Ukoliko alijansa donese kolektivnu odluku o slanju trupa koje bi sprovele prekid vatre, onda ćemo mi, kao odgovorna članica NATO-a, sigurno podržati ovu odluku - istakao je on.

PUTIN NAPRAVIO TRI STRATEŠKE GREŠKE U UKRAJINI? NATO je i dalje na oprezu!

11.48 -  Jens Stoltenberg smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin napravio tri strateške greške kada je napao Ukrajinu

Stoltenberg: NATO će reći da Ukrajina može da bude član u budućnosti

11.07 - Zemlje članice NATO-a jasno će reći na samitu Alijanse u Viljnusu da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao po dolasku na samit da očekuje da će saveznici poslati jasnu, jedinstvenu i pozitivnu poruku o putu ka članstvu Ukrajine u NATO-u. On je rekao da očekuje saglasnost zemalja NATO-a da se usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) ukloni kao zahtev za ulazak Ukrajine u Alijansu.

Time bi se, kako je istakao, pridruživanje Ukrajine NATO-u odvijalo u jednom, umesto u dva koraka. Stoltenberg je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio tri strateške greške kada je napao Ukrajinu.

Prva greška, prema njegovom mišljenju, je ta što je potcenio Ukrajince, druga što je potcenio jedinstvo NATO-a i treća što je potcenio političke posledice te agresije. Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije, uprkos tome što će ona nuklearno oružje rasporediti na tlu Belorusije, i ocenio da je "nuklearna retorika Rusije neopromišnjena i opasna".

Prema njegovim rečima, članice NATO-a dosad nisu videle nikakve promene u ruskom nuklearnom stavu koje bi od njih zahtevale promenu, ali će ostati na oprezu, piše B92-.

Ukrajisnske snage napale kod Avdijevke

10.45 - Sinoć su Oružane snage Ukrajine napale na Vodjane kod Avdijevke, ali su bile pokrivene artiljerijom, rekao je vojni dopisnik Andrej Rudenko.

„Za napad su koristili tri komada opreme i tridesetak militanata. Naša vojska je na vreme primetila kretanje. Neprijatelj je pretrpeo gubitke i pobegao“, rekao je on.

 

 

Oborena dva ukrajinska aviona?

10.16 - Jedinice grupe "Dnjepar" oborila su kod Hersona dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 sa posadama, rekao je Sputnjiku izvor sa terena.

Prema njegovim rečima, u zoni Antonovskog mosta kod Hersona ruski artiljerci su likvidirali 10 ukrajinskih vojnika, dok je 8 povređeno.

Ispručena borbena vozila BMP-3

09.50 - Kurganmašzavod je pre roka isporučio ruskom Ministarstvu odbrane nova, kao i remontovana borbena vozila BMP-3.

Takođe, krajem juna isporučena je prva serija modernizovanih borbenih vozila pešadije BMP-2 sa borbenim modulom Berežok.

„Proizvodni program za drugu polovinu godine biće još teži. Moramo da proizvedemo 30% više proizvoda nego u proteklih šest meseci. Čini se nerealno, ali osoblje fabrike će učiniti sve da nemoguće učini mogućim“, rekao je Petr Tjukov, izvršni direktor Кurganmašzavoda.

 

 

NATO ŠALJE UKRAJINI POZITIVAN SIGNAL Oglasio se Saliven

09.21NATO će Ukrajini poslati jedinstveni "pozitivan signal" povodom nastojanja Kijeva da se pridruži Alijansi na današnjem samitu u Litvaniji, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Ukrajinske vlasti zauzimaju objekte Ukrajinske pravoslavne crkve (VIDEO)

08.51 - Ukrajinske vlasti, uz pomoć policije, u jutarnjim satima zauzimaju objekte manastira kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na teritoriji Кijevsko-pečerske lavre, saopštio je advokat Nikita Čekman, koji brani interese UPC.

„Upravo je saopšteno da je u toku zauzimanje 54. korpusa“, napisao je on na Telegram kanalu.

Кomisija Ministarstva kulture Ukrajine želela je da 10. jula zauzme još dva objekta manastira UPC – 58. i 59. korpus, ali im to nije pošlo za rukom.

 

 

 

OSU krenula u ofanzivu u Zaporožju

08.46 - Ruski izvori prenose;

- Ukrajinske snage krenule su u ofanzivu na Vremevski izbok na spoju Zaporoškog fronta i DPR: ruska pešadija, vazdušno-desantne trupe i artiljerija odbijaju napade

- Borbe se vode u oblasti sela Prijutnoje, Makarovka i Staromajorskoe u nekoliko pravaca.

-Neprijatelj napada duž šumskih pojaseva.

 

 

 

Ukrajinske snage tvrde da su ukhvatile Ruse "u zamku"

08.18 - Ukrajina je saopštila da su ukrajinske snage uhvatile  "u zamku" ruske trupe u okolini Bahmuta, gde ukrajinske trupe osvajaju položaje u sklopu kontraofanzive. 

Prema ruskim izveštajima, moskovske snage su odbile i zaustavile ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu zemlje. 

"Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku", napisao je na Telegramu komandant kopnene vojske Ukrajine general Oleksandr Sirski.
Sirski je naveo da je Bahmut potpuno pod ukrajinskom vatrom i da se ruske snage potiskuju sa svojih položaja, preneo je Rojters.

Ukrajinski brigadni general Oleksandr Tarnavski napisao je da su ruske snage na južnom frontu izgubile oko stotinu vojnika tokom 24 sata. 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prethodno da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo. 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage odbile ukrajinske napade u tri dela Donjecke oblasti, uključujući Kliščivku, žarište sukoba poslednjih dana u blizini Bahmuta. 

Ministarstvo je takođe navelo da su ruske snage osujetile ukrajinske napade na jugu, uključujući u blizini sela Rivnopil, za koje su ukrajinske snage rekle da su ga zauzele pre dve sedmice, piše Tanjug.

Кa-52 "Aligator" u Berdjansku (VIDEO)

07.54 - Borbeno-izviđački helikopter Кa-52 "Aligator" sa svojim koaksijalnim elisama "rashladio" kupače u Berdjansku.

 

 

Ukrajinci zauzeli Kijevsko-pečersku lavru

07.30 - Ukrajinske vlasti, uz pomoć policije, u jutarnjim satima zauzimaju objekte manastira kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, saopštio je advokat Nikita Čekman koji brani interese UPC.

- Upravo je saopšteno da je u toku zauzimanje 54. korpusa - ​​napisao je on na Telegram kanalu.

On je objavio fotografije na kojima se vidi da je policija blokirala objekte. Uključeni su i specijalci sa crvenim beretkama.

Na teritoriju manastira je 10. jula došla i komisija Ministarstva kulture Ukrajine da zauzme još dva objekta manastira UPC - 58 i 59 korpus. Međutim, snage bezbednosti nisu bile prisutne, a parohijani, koji su se postrojili na ulazu u prostorije, uspeli su da odbrane zgrade.

 

Uništene rakete dugog dometa

07.15 - U napadu ruske vojske uništeno je u Nikolajevu skladište Oružanih snaga Ukrajine sa raketama dugog dometa, zapadne proizvodnje koje se koriste na avionima, saopštio je izvor Sputnjika iz ovog grada.

Tim raketama su naoružavani ukrajinski avioni na obližnjem aerodromu Nikolajevskog avio-remontnog preduzeća – NARP.

 

Ukrajinski mediji: Eksplozije u Odeskoj oblasti

07.06 - U Odeskoj oblasti, na jugu Ukrajine, noćas su se čule eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

U Odeskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj, Čerkaškoj, Poltavskoj i Donjeckoj oblasti na snazi je opasnost od vazdušnih napada.

Prema najnovijim izveštajima Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, u tim oblastima postoji opasnost od napada jurišnih dronova ruskih snaga.

Ukrajinska vojska: Rusija dronovima "šahid" napala Kijev, svi su oboreni

06.55 - Rusija je protekle noći pokrenula vazdušni udar na Kijev, a, prema preliminarnim informacijama, ukrajinska PVO oborila je sve dronove iranske proizvodnje "šahid" koje je lansirala ruska strana, saopštila je ukrajinska vojska.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko napisao je na Telegramu da su ruske snage napale Kijev iz vazduha drugi put od početka ovoga meseca.

Trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama ili šteti.

Upozorenje o vazdušnom napadu na Kijev i druge delove na istoku Ukrajine trajalo je više od sat.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading