Zelenski
Foto: EPA/Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će biti "apsurdno" ako Ukrajina ne bude pozvana da postane članica NATO-a i da je nesigurnost oko njenog članstva motivacija za Rusiju da "nastavi svoj teror".

"Mi cenimo naše saveznike. Cenimo našu zajedničku sigurnost. I uvek cenimo otvoren razgovor. Ukrajina će biti predstavljena na samitu NATO-a u Viljnusu. Jer se radi o poštovanju", napisao je Zelenski na Tviteru.

„Ali Ukrajina takođe zaslužuje poštovanje. Sada, na putu za Vilnjus, dobili smo signale da se o određenim formulacijama razgovara bez Ukrajine.

On ističe da se u ovoj formulaciji radi o "pozivu da postane članica NATO-a, a ne o članstvu Ukrajine".

"Neviđeno je i apsurdno kada nije određen vremenski okvir ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o „uslovima“ čak i za pozivanje Ukrajine", napisao je.

„Izgleda da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da je postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror.".

"Neizvesnost je slabost. I o tome ću otvoreno razgovarati na NATO samitu“, napisao je Zelenski.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading