RUSI KRENULI U ŽESTOK KONTRANAPAD! Specijalne snage otkrile bazu Oružanih snaga Ukrajine  (FOTO/VIDEO)
Foto: AP/AP Photo/LIBKOS, File

Na samitu NATO-a u Litvaniji najavljeno je da će Pariz poslati Kijevu rakete dugog dometa, kao i da će obuka ukrajinskih pilota na borbenim lovcima F-16 početi u avgustu u Rumuniji.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Rusiji Sergej Lavrov upozorio je da će ta zemlja preduzeti bezbednosne mere nakon pridruživanja Švedske i Finske NATO-u. Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je Ukrajini potreban mir, a ne oružje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Neće nas podržavati decenijama

22:24 - Partneri neće decenijama podržavati Ukrajinu, ako Oružane snage Ukrajine na frontu budu stajale u mestu, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Sve zavisi od toga kakva će biti naša dejstva na frontu, to nije samo važno da bi nas saveznici podržali, već i za nas, kako bismo bili motivisani. Ne možemo samo da stojimo u mestu, jasno nam je da nas neće decenijama podržavati - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Vilnjusu, a prenela TV „Rada“.

Prema njegovim rečima, dok Ukrajina ne uđe u NATO, Kijev nije zainteresovan za raspoređivanje u zemlji bilo kakvih stranih oružanih snaga.

Ivanovski padobranci čiste naseljena mesta u blizini Artjomovska

21:55 - Severno od Artjomovska, jurišna avijacija Vazdušno-desantnih trupa Ivanovo uspešno izvršava zadatke uništavanja ukrajinskih formacija koje pokušavaju da zaobiđu grad sa severa.

 

 

Uništena NATO tehnika ispred ambasada?

20:36 - Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

- Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv, rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje, preneo je Rojters.

Specijalci DPR uništili pešadiju Oružanih snaga Ukrajine

19:13 - Pokušavajući da tajno napreduju i napadnu ruske položaje, militante Oružanih snaga Ukrajine su blagovremeno identifikovali izviđači 58. odvojenog bataljona specijalnih snaga (ranije 3 specijalne jedinice NM DNR). Protivnici su uništeni minobacačkom vatrom dok su se prilagođavali iz UAV-a. Takođe, ruski dron je snimio mnoga tela uništenih ukrajinskih militanata, koja su ostala da leže na tlu Donjecka.

 

 

Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajina blizu zapadnih ambasada

17:54 - Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv", rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje, preneo je Rojters.

Ruski zvaničnici su više puta kritikovali zapadne zemlje za isporuku oružja Ukrajini, tvrdeći da rizikuju produžavanje sukoba i izazivanje dalje eskalacije, navela je agencija.

Ukrajina je tražila oružje da se odbrani i povrati teritoriju koju su okupirale ruske snage posle napada Moskve u februaru 2022, dodao je Rojters.

Stižu lovci

16:40 - Kijev će, najverovatnije, dobiti lovce F-16 od evropskih zemalja koje imaju pomenute letelice, saopštio je savetnik američkog lidera za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Međutim, nije precizirao kada je konkretno planirano da počne obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima. Salivan je dodao da će Bajden danas na marginama samita NATO u Vilnjusu razgovarati sa Zelenskim o izgledima za isporuku Ukrajini raketa dugog dometa.

"Lancet-3" Oružanih snaga Rusije uništava ukrajinski BMP-2 (VIDEO)

16.05

 

 

Lideri G7 objavili bezbednosni okvir za Ukrajinu

16.00 - Zemlje G7 objavile su danas bezbednosni okvir kojim se otvara put ka dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja odbranila od Rusije i odvratila je od eventualne buduće agresije.


Okvir uključuju slanje savremene napredne vojne opreme, obuku, razmenu obaveštajnih podataka i odbranu u sajber prostoru, navodi se u zajedničkoj deklaraciji SAD, Nemačke, Japana, Francuske, Kanada, Italije, Velike Britanije i Evropske unije, prenosi Rojters.

"Lideri G7 će biti uz Ukrajinu, dok se ona brani od ruske agresije, koliko god bude bilo potrebno", poručuju iz G7. Zauzvrat, Ukrajina će se obavezati na sprovođenje reforme pravosuđa, ekonomskog sektora i više transparetnosti.

Stiže PVO iz Berlina

15.48 - Kijev će iz Berlina dobiti dodatne protivvazdušne raketne sisteme Patriot i rakete za njih, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na marginama samita NATO-a u Viljnusu.

"Postoji dogovor o dodatnim lanserima i projektilima "Patriot" za njih iz Nemačke", napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa Šolcom razgovarano je i o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu na putu ka NATO.

Ranije se Zelenski požalio da je Ukrajina u redu za PVO sistem Patriot.

Stoltenberg otkrio plan za Ukrajinu - Zelenski nije zadovoljan

15.00Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i šef NATO-a Jens Stoltenberg držali su brifing za novinare

Specijalne snage grupe „Dnjepar“ otkrile su bazu Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

14.32 - Obaveštajci su otkrili klaster militanata i opreme Oružanih snaga Ukrajine, a u hangarima su otvorena i mesta skladištenja vojne imovine, opreme i naoružanja.
Prilikom interakcije sa artiljerijom, nanet je vatreni poraz. Objekat je uništen.

 

 

Šta znači za NATO pobeda Rusije?

13.35 - Pobeda Rusije u sukobu sa Ukrajinom biće tragedija za Кijev i učiniće NATO ranjivijim, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu sa Vladimirom Zelenskim u Vilnjusu, prenosi Sputnjik.

"Davanje Ukrajini bilo kakvih bezbednosnih garancija pogrešno i opasno"

13.00 -  Davanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini je krajnje pogrešno i veoma opasno, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije", rekao je portparol Kremlja komentarišući izjavu Direktorke za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Amande Sloat da će lideri G7 objaviti dugoročne bezbednosne garancije za Ukrajinu.

Dokument predviđa dodelu vojne opreme Kijevu, jačanje razmene obaveštajnih podataka, proširenje programa obuke za Oružane snage Ukrajine , kao i razvoj industrijskih objekata, prenosi Ria novosti.

Peskov je dodao da snabdevanje Ukrajini kasetnom municijom menja situaciju i primorava Rusiju da preduzme kontramere.

Šojgu brutalno zapretio

12.33 -  Ako SAD nastave sa planovima, Rusija će odgovoriti!

Kuleba: Sledeće godine bi mogli dobiti prvu pošiljku F-16

12.00 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kazao je da bi Ukrajina prvu pošiljku aviona F-16 mogla dobiti do kraja marta 2024. godine.

Rad ruske artiljerije i proračun AGS-a (VIDEO)

11.42

 

Ukrajinski gubici tehnike od početka kontraofanzive

11.12 - Od početka kontraofanzive Oružaane snage Ukrajine su izgubile 21 avion, 5 helikoptera, 1.244 tenka i druga borbena oklopna vozila, saopštio je ministar odbrane RF Sergej Šojgu.

Među njima je 17 nemačkih tenkova Leopard, pet francuskih AMKS lakih tenkova na točkovima i 12 američkih borbenih vozila pešadije Bredli;

Takođe, uništeno je 914 jedinica specijalnih vojnih vozila, 2 protivvazdušna raketna sistema, 25 MLRS (VBR), 403 oruđa poljske artiljerije i minobacača;

Među 403 uništena komada artiljerije nalaze se 43 američka artiljerijska sistema M777 i 46 samohodnih topova iz Poljske, SAD i Francuske;

Ruski PVO sistemi oborili su: 176 raketa HIMARS, 27 krstarećih raketa Storm šedou i 483 bespilotne letelice.

Rusi krenuli u kontranapad

10.50 - Oružane snage Rusije krenule su u kontranapad u krasnolimanskom pravcu, rekao je jutjub-kanalu "Solovjov lajv" vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

"Krasnolimanski pravac. Tu su momci zaista krenuli u kontranapad, ubacili su dosta rezervi", rekao je on.

Ruska avijacija je izvela napad na osmatračnicu i privremenu bazu ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu. Ruski artiljerci su uz pomoć precizno navođene municije "Krasnopolj" uništili komandni centar ukrajinske vojske.

Situacija na pravcu Orehov-Rabotino (VIDEO)

10.28 -  Ruski izvor prenosi:

U protekla 24 sata na ovom pravcu redovno su se odvijali lokalni sukobi uz upotrebu artiljerije i oklopne tehnike, ali neprijatelj nije preduzimao veće ofanzivne akcije.

Naše trupe pokušavaju da izbace Ukrajince sa položaja, na nekim mestima dolazi do napredovanja. Operateri dronova prate opremu, vatrene tačke i koncentracije neprijateljskog ljudstva, nakon čega artiljerija pogađa ova mesta. Sličnu taktiku primenjuju i Oružane snage Ukrajine.

Neprijateljska pešadija povremeno pokušava da u manjim grupama zauzme neke šumske plantaže, ali najčešće ne postižu uspeh, a ako i uspe, ne zadugo. Narednim pokušajima transporta ili evakuacije ljudstva naša artiljerija pokriva neprijatelja. Кao primer, video objektivnog praćenja zajedničkog rada marinaca 810. brigade i boraca 58. armije.

Izvori sa terena javljaju da je situacija potpuno pod našom kontrolom. Zahvaljujući herojstvu i nepokolebljivosti naših boraca, linija fronta na ovom pravcu ostaje nepromenjena.

 

 

SKOT RITER: Alijansa poručuje Ukrajini - nastavite da umirete!

10.27Bivši obaveštajac američkih marinaca, vojni ekspert Skot Riter sumirao je rezultate samita NATO-a u Viljnusu.

 

Zelenski stigao na samit NATO-a

09:53 - Vladimir Zelenski stigao na samit NATO-a u Viljnusu.

Ukrajinska vojska: Napadi kamikazama širom Ukrajine, meta i Kijev

09:40 - Rusija je tokom noći izvršila napad kamikaza dronovima na Kijev i druge gradove u Ukrajini, saopštila je ukrajinska vojska.

Rusija je noćas lansirala ukupno 15 iranskih dronova “šahed“ na Ukrajinu, a ukrajinske odbrambene snage su oborile njih 11, saopštilo je ratno vazduhoplovstvo Ukrajine na Telegramu.

Britanija šalje odbrambeni paket od 65 miliona dolara

09:10 -  Velika Britanija će Ukrajini obezbediti paket vojne pomoći od 65 miliona dolara za potrebe popravke opreme i uspostavljanja vojnog rehabilitacionog centra, prenosi Kijev indipendent.

Paket podrške predstavlja najnoviji doprinos Britanije sveobuhvatnom paketu pomoći NATO- a Ukrajini, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji.

Velika Britanija će se pridružiti drugim zemljama članicama u obezbeđivanju ukrajinskih odbrambenih snaga sa više metaka municije Čelendžer 2 i dodatnim zalihama borbenih i logističkih vozila.

 

Jutarnji pozdrav uz zarobljeno ameeričko borbeno vozilo (VIDEO)

07.58 - Pozdrav od boraca iz sastava posebne jurišne grupe ruske armije koja je u cik zore na Zaporoškom pravcu (Orehovo/Rabotino) zaplenila američko borbeno vozilo pešadije M2A2 Bradley ODS-SA.

 

 

Maročko je izvestio o specijalnim grupama stranih plaćenika kod Kupjanska

07.27 - Kijev šalje odvojene grupe stranih plaćenika u pravcu Kupjana, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Zabeležen je dolazak manjeg broja odvojenih grupa stranih plaćenika sa opremom i naoružanjem. Prema primarnim informacijama, strani borci imaju usku specijalizaciju. Većina njih su inžinjerijske i saperske jedinice - rekao je Maročko za RIA Novosti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading