ZAŠTO JE VAŽAN KRIMSKI MOST? Dug 19 kilometara, otvorio ga Putin provozavši kamion preko njega
Foto: Tviter printskrin

Novinska agencija RBC-Ukrajina objavila je da su se na mostu čule eksplozije, a ruski vojni blogeri su izvestili o dva udara.

U oktobru je most oštećen u snažnoj eksploziji, a ruski zvaničnici kažu da je eksploziv bio postavljen u kamion koji je detoniran prilikom prelaska mosta, pri čemu su tri osobe poginule.

Predsednik Vladimir Putin označio je oktobarsku eksploziju kao "teroristički napad" koji su organizovale ukrajinske bezbednosne službe i naredio talas  osvetničkih udara na ukrajinske gradove, uključujući Kijev.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nekoliko meseci kasnije samo je indirektno tvrdio da je njegova zemlja odgovorna za napad, navodeći most kao jedan od "uspeha" u 2022. godini.

Zašto je most toliko važan

Most je bio jedan od najznačajnijih projekata za Putina, koji ga je sam otvorio za drumski saobraćaj provozavši kamion preko njega 2018. godine.

Sastoji se od odvojenog puta i železničke pruge, obe oslonjene na betonske stubove, koje ustupaju mesto širem rasponu koji drže čelični lukovi na mestu gde brodovi prolaze između Crnog mora i manjeg Azovskog mora.

Dug je 19 kilometara i jedina je direktna veza između transportne mreže Rusije i poluostrva Krim.

Most je ključan za snabdevanje Krima gorivom, hranom i drugim proizvodima.

Na Krimu se nalazi luka Sevastopolj, istorijska matična baza ruske Crnomorske flote.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading