RUSI ISPALE 60.000 GRANATA DNEVNO "Zapad proizvede samo 5.000, front je dugačak hiljadu kilometara - To je nepremostiv zadatak!"
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ukrajinska kontraofanziva je u drugom mesecu, a napredak je spor. Izazovi su ogromni, jer se rat vodi na zemlji tradicionalnim oružjem poput tenkova i artiljerije, ali i na nebu sa novijim tehnologijama kao što su dronovi. Izveštaj iz maja otkrio je da Ukrajina gubi više od 10.000 dronova mesečno.

Šmit, koji je nakon povlačenja u Guglu godinama bio predsednik Odbora za inovacije pri američkom Ministarstvu odbrane, rekao je za CNN da su rojevi dronova budućnost rata Rusije i Ukrajine.

- Šokirala me je sama veličina tog rata. Front je dugačak hiljadu kilometara, a ruska strana se tu ukopavala od 2014. godine. Dakle, ukrajinski vojnik kojem komandant kaže da pređe sporno područje od pet kilometara, mora da prođe kroz tenkove, mine, mitraljeze, dronove... Dođe na drugu stranu, ubije, a onda njega ubije rusko pojačanje. To je nepremostiv zadatak - rekao je.

Šokantna statistika pokazuje da Rusi koriste 60.000 granata dnevno, dok Zapad ukupno može da proizvede oko 5.000 dnevno. Šmit primećuje da je to posledica decenijskog planiranja i ulaganja Moskve.

- Pretpostavljam da Rusi grade artiljeriju poslednjih 50 godina, a imaju beskonačne zalihe. To znači da je proizvedeno oko 20 miliona godišnje. Ovo je artiljerijski rat u stilu Prvog na primer, do Azovskog mora, onda morate da probijete ovu početnu liniju ispod Zaporožja i potom napravite koridor. Dok prolaze koridorom, bombarduju ih. A današnja tehnologija je omogućila precizno pogađanje ciljeva - rekao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading