Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Ukrajina koristi rusku naftu, prerađenu u Mađarskoj i Turskoj, za svoje tenkove i dizel generatore, piše nemački list Handelsblat.

"To je paradoks rata: ukrajinski tenkovi sve više koriste naftu, poreklom iz Rusije. Prema podacima ukrajinske carine, Ukrajina sve više uvozi dizel gorivo iz Mađarske i Turske – obe zemlje u svojim rafinerijama prerađuju naftu koja uglavnom dolazi iz Rusije", navodi list.

Istovremeno, kompanije koje ne dobijaju sirovine iz Rusije gube deo tržišta u Ukrajini. To je zbog činjenice, piše Handelsblat, da mađarski MOL ima konkurentsku prednost u odnosu na druge evropske naftne i gasne kompanije, jer ima specijalnu dozvolu Evropske unije da nastavi da snabdeva svoje rafinerije ruskom naftom.

Početkom jula mađarski ministar spoljnih i ekonomskih odnosa Peter Sijarto saopštio je da je Budimpešta zatražila od EU da na godinu dana produži izuzeće od sankcija, na osnovu čega će Slovnaft, podružnica mađarske naftne i gasne kompanije MOL u Slovačkoj, moći da izvozi naftne derivate, napravljene od ruske nafte, prenosi Sputnjik.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading