Rat u Ukrajini
Foto: AP/Iryna Rybakova (UGC)

Glavni udar ukrajinske kontraofanzive, koja je trajala skoro dva meseca, sada je u toku na jugoistoku zemlje, izjavila su u sredu dvojica zvaničnika Pentagona, prenosi Njujork Tajms.

Navodno stiže pojačanje u hiljadama, koji se priključuju žestokim bitkama, od kojih su mnogi obučeni i opremljeni od Zapada i do sada su "držani u rezervi".

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti, a prema pisanju američkog lista, njihovi komentari poklapaju se sa izveštajima sa bojnog polja u sredu, gde su se rasplamsale artiljerijske borbe duž južne linije fronta u regionu Zaporožja.

Igor Konašenkov, glavni portparol ruskog ministarstva odbrane, izvestio je o "masovnom" napadu i žestokim borbama južno od Orihiva, grada koji Ukrajina drži oko 60 milja severno od Azovskog mora.

Vladimir Rogov, zvaničnik kojeg je imenovala Moskva u južnoj Ukrajini, rekao je da su u napadu učestvovale ukrajinske trupe koje su bile obučene u inostranstvu i koje su bile opremljene sa oko 100 oklopnih vozila, uključujući leoparde nemačke proizvodnje i borbena vozila Bredli američke proizvodnje.

 

 

Drugi ruski zvaničnik u Zaporožju, Jevgenij Balicki, rekao je da je Ukrajina od utorka napravila 36 pokušaja granatiranja naselja u regionu. Ruske tvrdnje da su ukrajinski napadi odbijeni nisu se mogle odmah proveriti.

Ukrajinske trupe duž južnog fronta rekle su u sredu da neprestano potiskuju ruske trupe, ali da je njihov napredak bio postepen bez većih prodora. Usporila su ih minska polja, a neki su rekli da su najveće prepreke ruska artiljerijska vatra i vazdušni udari.

Ukrajinski zvaničnici rekli su američkim kolegama da će proširene ukrajinske snage pokušati da napreduju na jug kroz ruska minska polja i druga utvrđenja prema gradu Tokmak, i, ako uspeju, do Melitopolja, blizu obale.

Njihov cilj je da preseku takozvani kopneni most između Ukrajine pod ruskom okupacijom i poluostrva Krim, ili barem napreduju dovoljno daleko da strateški važno poluostrvo stave u domet ukrajinske artiljerije.

Rusija je anektirala Krim 2014. i koristi ga kao bazu za svoju Crnomosku flotu, kao i za snabdevanje svojih snaga na jugu.

Nova operacija, ako bude uspešna, mogla bi da potraje od jedne do tri nedelje, rekli su ukrajinski zvaničnici zvaničnicima u Vašingtonu.

Međutim, malo toga je išlo po planu otkako je kontraofanziva počela početkom juna, a zvaničnici Bele kuće i Pentagona rekli su u sredu da sa velikim interesovanjem posmatraju pojačanu aktivnost, prenosi Telegraf.

"Ovo je veliki test", rekao je jedan visoki zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading