ZELENSKI MENJA TAKTIKU NATO nezadovoljan, Putin merka rezultate izbora u SAD (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Predsednik te zemlje Volodimir Zelenski izjavio je juče da ruske trupe svim silama pokušavaju da zaustave odbrambene snage Ukrajine, ali da ukrajinski branioci dominiraju. 

U Džedi počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini na kome će prisustvovati predstavnici iz oko 40 zemalja. Na sastanku neće prisustvovati predstavnik Rusije. Saudijska Arabija je spremna da doprinese postizanju rešenja koje će rezultirati trajnim mirom u Ukrajini, saopštila je vlada te zemlje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Šumski pojas nije spasio ukrajinski tenk od Korneta

23:20 - Još jedno neprijateljsko lako oklopno vozilo koje je pogodila grupa Blade, zvana Putinova braća, u oblasti Rabotina. Po svemu sudeći, vozač je primetio raketu koja se približavala i požurio da se sakrije u šumski pojas.

Ali "Kornet" je stvoren da bi se ispravio let municije za pogotke na manevarske opreme.

Kao rezultat - pogodak direktno u bok ukrajinskog borbenog vozila pešadije.

Putin čeka rezultate američkih izbora

22:21 - Najviši američki i evropski zvaničnici zabrinuti su što ruski predsednik Vladimir Putin uključuje američke predsedničke izbore 2024. u svoje ratno planiranje u Ukrajini, u nadi da će gubitak Džoa Bajdena sledeće godine navesti SAD da smanje svoju podršku Ukrajini i poboljšaju pregovaračku poziciju Rusije.

Borci grupe "O" zarobili su kanadsko oklopno vozilo "Roshel Senator"

21:22 - Tokom kontraofanzive trupa kod Karmazinovke, pogođeno je kanadsko oklopno vozilo sa militantima koji su se povlačili sa svojih položaja. Njena posada je brzo nestala, a vojnici su odvukli auto.

 

 

Snimak borbe na prvoj liniji fronta 

20:20 - Pripadnici Grupe snaga Zapad oslobađaju Novosjolovskoe u Luganskoj Narodnoj Republici.

 

 

Zelenski menja taktiku, NATO nezadovoljan

19:13 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uputio je jasan signal NATO-u posle ograničenih rezultata ukrajinskih snaga u kontraofanzivi, piše analitičar časopisa „Vor zon“ Hauard Altman.

- Bez obzira na milijarde dolara vredne isporuke oružja Ukrajini i obuku vojnika u kampovima u SAD i NATO u kontraofanzivi je ostvareno slabo napredovanje. Sada Kijev menja taktiku, navodi se u članku.

Prema rečima autora, drastična promena planova komande ukrajinske vojske je jasan signal NATO da su snovi o velikog napredovanju pretrpeli krah.

Sada ukrajinski generali nameravaju da odustanu od pogubnih pokušaja da se probiju po minskim poljima i ograničiće se na artiljerijske napade, naveo je Altman.

Drama nad Crnim morem

18:14 - Ruski lovac Su-30 podignut je nakon što je otkrivena izviđačka bespilotna letelica MK-9A "riper" američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Objavljen snimak napada na ruski brod

17:40 - Rusko Ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju navelo da je ukrajinski napad s dva pomorska drona odbijen u vodama van baze i da su dronovi uništeni.

Rusi uništili vodeni dron

17:18 - Bespilotni ploveći dron je detektovan i uništen u vodama nadomak Sevastopolja, nakon čega je normalizovan pomorski saobraćaj, izjavio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

"Ploveći dron su uništile ruske pomorske snage na velikoj udaljenosti od obale u morskoj zoni Sevastopolja. Nakon toga su ukinuta sva ograničenja u pomorskom saobraćaju i transportu", napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Guverner Sevastopolja je ranije upozorio da je ploveći dron otkriven na otvorenom moru kod Sevastopolja i saopštio da je zbog toga doneta odluka da se ograniči kretanje malih čamaca. Prema njegovim rečima evakuacije nije bilo jer je situacija bila pod potpunom kontrolom ruske ratne mornarice.

Rusi udarili u pravcu Ugledara (VIDEO)

14.48 

 

 

Žestoko dejstvo "Grada" sprečilo napredovanje ukrajinskih snaga (VIDEO)

13.40 - 

 

 

Litvanija šalje NASAMS Lancer

13.15 - Ministarstvo odbrane Litvanije saopštilo je 8. 4 da će „uskoro“ prebaciti lansere za sisteme PVO NASAMS u Ukrajinu.

Ministarstvo nije preciziralo broj lansera, ali je navelo da će Ukrajini takođe obezbediti kontra-dronove, neku logističku opremu i još mnogo toga.

Kako se navodi u saopštenju, Litvanija je za prvih sedam meseci 2023. godine obezbedila Ukrajini „helikoptere Mi-8, protivvazdušne avione L-70 sa patronama, oklopne transportere M113, milione artiljerijskih oruđa, patrone sa granatama“.

"Dejli ekspres": Uspešno se suprotstavljaju NATO oružju

12.35 - Ruska sredstva radio-elektronske borbe uspešno se suprotstavljaju oružju NATO koje je isporučeno Ukrajini, piše britanski "Dejli ekspres" i dodaje da se to odnosi i na projektile "hajmars".

U članku se navodi da ruski sistemi "polje-21" i "žitelj" efikasno ometaju dži-pi-es signale i satelitske veze u zoni specijalne operacije, kao i da ometaju dronove-kamikaze, prenosi Sputnjik.

Uništena oklopna vozila ukrajinskih formacija (VIDEO)

12.06 - Na snimku se vide: oklopni automobil Кozak-2M1, dva oklopna transportera M113, četiri oklopna transportera-4E.

 

 

Jezivo otkriće sa prve linije fronta

11.39U Ukrajini i mrtvi ubijaju

Rusi izvestili o stanju kod Donjecka (VIDEO) 

11.12 - Rakete 152 mm SAU 2S5 „Giacint-S“ VVO VS Rusija nastavljaju da pogađaju neprijateljske položaje u pravcu južno-Donjeck.

 

 

Putin neće promeniti kurs rata sa Ukrajinom pre američkih predsedničkih izbora?

10. 48 - Visoki američki i evropski zvaničnici zabrinuti su što Vladimir Putin računa da će na američkim predsedničkim izborima 2024. planirati rat u Ukrajini.

On se nada da će poraz predsednika Džozefa Bajdena sledeće godine primorati SAD da smanje podršku Ukrajini i poboljšaju pregovaračku poziciju Rusije, izjavila su četiri američka zvaničnika za Si-En-En.

Predsednički izbori u SAD zakazani su za 5. novembar 2024. Donald Tramp i Džo Bajden su već izjavili da nameravaju da se kandiduju za predsednika, prenosi B92.

Ruska artiljerija uništava tenkove (VIDEO)

10.16 - Artiljerija uništava tenkove: Ruska armija efikasno je zaustavila napad "oklopnjaka" ukrajinske vojske na Zaporožskom pravcu.

 

 

Alarm u Ukrajini!

09.38 - Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Ukrajina priznala napad!

09.18Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije „Sig“, rekli su izvori u SBU za ukrajinske medije.

"Trpe velike gubitke"

08.40 - Ahmat specijalci o stanju na frontu

Danilov: Kijev neće tražiti dozvoli da uništi neprijateljske vojne ciljeve

08.32 - Ukrajina ne namerava da traži ničiju dozvolu da uništi neprijateljske vojne ciljeve, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, u ekskluzivnom intervjuu za Ukrajinski radio, komentarišući napad dronom na ruski desantni brod Olenegorskij Gornjak kod obala ruske Novorosije.

- Postupaćemo onako kako smatramo da je potrebno, prvo, da obezbedimo svet prehrambenim proizvodima, a drugo, da obezbedimo ekonomsku komponentu za naše poljoprivredne proizvođače - rekao je Danilov, prenosi Ukrinform.

Kako je prethodno saopšteno, bespilotne letelice kamikaze na moru napale su desantni brod ruske mornarice Olenegorskij Gornjak, koji se nalazio u ruskom gradu Novorosijsk. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad odbijen, a u medijima su se pojavili snimci na kojima se vidi kako brod vuče sa jasnim znacima pričinjene štete.

Snimak napada površinskog drona na tanker Sig (VIDEO)

08.01 - Ruski tanker "Sig" oštećen je na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, verovatno u napadu pomorskog drona, saopštila je danas pres-služba ruske federalne agencije za pomorski i rečni saobraćaj  (Rosmorrečflot).

Ukrajinska strana nije se još uvek oglasila o ovim navodima.

 

 

Da li se nemački leopardi pojavljuju

07.41 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je sa vojskom: pitao je da li se nemački leopardi pojavljuju u njihovoj zoni odgovornosti. Prema rečima komandanta, tenkovi nikada nisu stigli do linije dodira.

 

 

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

07.35 - Ukrajinske snage izvele su seriju vazdušnih i morskih udara bespilotnih letelica na rusku logistiku i lučku infrastrukturu na okupiranom Кrimu i Кrasnodarskoj teritoriji.

- Кijev je vodio protivofanzivne operacije na najmanje 3 sektora fronta.

- Кremlj nastavlja da izražava nespremnost da se vrati Crnomorskoj inicijativi za žito u odsustvu velikih ustupaka Zapada.

- Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije duž linije Кupjansk-Svatovo-Кremenaja, kod Artemovska, u pograničnoj oblasti Zaporoške oblasti i DNR i u zapadnom delu Zaporoške oblasti i postigle uspehe u pojedinim oblastima.

 

 

 

Ruski tanker oštećen verovatno u napadu pomorskog drona na ulazu u Kerčki moreuz

07.00 - Ruski tanker "Sig" oštećen je na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, verovatno u napadu pomorskog drona, saopštila je danas pres-služba ruske federalne agencije za pomorski i rečni saobraćaj  (Rosmorrečflot).

U saopštenju se navodi da je tanker oštećen u petak, da nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povređen.

Ističe se da je spasilački tegljač "Merkur" privezan za tanker na kojem će biti sanirano oštećenje, preneo je Interfaks.

Prolazak automobila na Krimskom mostu nastavljen je nakon tročasovnog zaustavljanja saobraćaja, navodi se na Telegram kanalu sa zvaničnim informacijama o situaciji na prilazima.

Savetnik šefa Krima Oleg Ključkov prethodno je rekao da je do zaustavljanja saobraćaja došlo zbog "pretnje napadom".

Saobraćaj na Krimskom mostu bio je blokiran svakodnevno tokom ove sedmice, ponekad i po nekoliko puta. 

Na Krimskom mostu jedna traka je otvorena za saobraćaj nakon što su most 17. jula napala dva ukrajinska drona kada je oštećena deonica puta.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading