Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Oružane snage Ukrajine preuzele su odgovornost za raketne udare na mostove između Krima i Hersonske oblasti.

Međunarodni samit u Saudijskoj Arabiji završio se bez konkretnih rešenja, sa obećanjem o nastavku pregovora. Protest u Njujorku protiv nastavka pružanja vojne i finansijske podrške Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenjuje da će budući vazdušni štit Ukrajine postati baza vazdušnog štita u Evropi. 

Međunarodni samit u Džedi bez konkretnih rešenja, učesnici se složili o važnosti nastavka konsultacija kako bi se otvorio put miru.

Kraj bloga

Javio se Kadirov: 29 hiljada vojnika poslato je iz Čečenije

23.30 - Više od 29 hiljada vojnika poslato je iz Čečenije u zonu borbenih dejstava od početka specijalne vojne operacije, a trenutno se na frontu nalazi više od sedam hiljada boraca, izjavio je lider republike Ramzan Kadirov.

Dolasci TOS-a Ugledara (VIDEO)

23.00

 

 

Oboren dron sa oznakom puka Azov (FOTO)

22.13 -- Dva drona Oružanih snaga Ukrajine oborena su danas u Кurskoj oblasti, saopštile su vlasti regiona.

Na jednom od njih bila je simbol Azova zabranjenog u Ruskoj Federaciji.

 

 

Ruski vojni satelit je lansiran u orbitu (VIDEO)

22.30 - Vojni satelit je lansiran u orbitu i primljen je za kontrolu nad zemaljskim objektima Vazdušno-kosmičkih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Kijev tvrdi da će im Berlin isporučiti krstareću raketu "Taurus"

21.05 -Šef ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jehor Černjev, izjavio je danas da su ključne parlamentarne frakcije u Nemačkoj postigle konsenzus o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama "Taurus", dometa 500 kilometara, ali da formalno odobrenje tek treba da bude objavljeno.

Prekid vatre značiće Putinov trijumf?

20.30 - "Svaki scenario prekida vatre i zamrzavanja rata u Ukrajini u ovom trenku značiće samo jedno - pobedu Rusije"

 

SAD: Produktivo prisustvo Kine samitu u Džedi

20.05 - Portparol Stejt departmenta Metju Miler naveo je da Vašington smatra da je produktivno to što je Kina prisustvovala samitu u Saudijskoj Arabiji.

Miler izjavio da su savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan i zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland održali u Džedi sastanak sa specijalnim izaslanikom Kine za evroazijska pitanja i bivšim ambasadorom u Rusiji Li Huijem.

Kuleba: Tražili smo rakete dugog dometa

19.48 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je danas da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio da SAD pošalju Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS.


"Sekretar Blinken i ja smo razgovarali o daljim koracima za proširenje globalne podrške Formuli mira i rešenjima za proširenje izvoza žitarica", napisao je Kuleba na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Dodao je da se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pruženoj pomoći.

"Naglasio sam da je potrebno unaprediti kapacitete Ukrajine kada je reč o raketama dugog dometa, obezbeđivanjem ATACMS-a", naveo je Kuleba.

Kako probiti rusku odbranu? 

19.18 -Nemački oficir savetuje posebnu taktiku

Ruski vojnici zarobili su ukrajinski tenk T-72 kod Artjeomovska (FOTO)

18.50

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

18.27-  Oružane snage Rusije napredovale su na kupjanskom pravcu, na sektoru 11 kilometra duž linije fronta i više od tri kilometra u dubinu odbrane ukrajinske vojske. Кako se ističe, jurišni odredi grupe "Zapad" ruske vojske tokom ofanzive na širokom frontu poboljšali su svoje položaje u području sela Oljšana i Peršotravnjeva u Harkovskoj oblasti. Ukrajinci su izgubili 110 vojnika;

▪️ Ruska vojska je odbila tri napada na zaporoškom pravcu u području Uspenovke i Rabotina;

▪️ U donjeckom pravcu, uspešnpo je odbijen napad jurišnih grupa aeromobilne brigade ukrajinske vojske u području Belovgorovke u DNR.

▪️ Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu iznosili su 135 boraca;

▪️ Ukrajinske snage su odbile napad ukrajinskih snaga u području Urožajnog;

▪️Oružane snage Ukrajine uništile su skladišta municije tri brigade ukrajinske vojske u Sumskoj  i Harkovskoj oblasti;

▪️U zaporoškom pravcu poginulo je 80 ukrajinskih vojnika, i uništena jedna haubica D-30.

▪️ U južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 225 vojnika.

Rusi krenuli u napad

18.02 - Ruska vojska pokrenula je ofanzivu u Harkovskoj oblasti, preuzimajući kontrolu nad nekoliko naselja, piše "Gardijan“.

"Poslednjih nedelja pojačan je intenzitet jurišnih operacija. Ruske snage gađale su Harkovsku oblast kako bi preuzele kontrolu nad severoistočnim regionom“, navodi se u članku.

Kako navodi list, operacija ruskih snaga počela je posle serije poraza ukrajinske vojske u zaporoškom pravcu. Nakon ofanzivnih akcija Moskva je uspela da oslobodi nekoliko naselja na ovom mestu, precizira "Gardijan“.

Rusija: Napredovali smo tri kilometra u dubinu

17.49 - Rusija je danas saopštila da su njene trupe napredovale tri kilometra na frontu Kupjansk na severoistoku Ukrajine u protekla tri dana. Ukrajinske snage su prošlog septembra oslobodile grad Kupjansk i okolna područja Harkovske oblasti, ali je Moskva sada obnovila napade.

"Tokom protekla tri dana napredovanje ruskih trupa iznosilo je 11 kilometara duž fronta i više od tri kilometra duboko u odbranu neprijatelja", navodi se u saopštenju Rusa. Oni tvrde da su poboljšali svoju poziciju duž linije fronta u toj oblasti i nastavili da odbijaju ukrajinske kontranapade.

Devet Slovaka je dobilo dozvolu da ratuje na ukrajinskoj strani

17.00 - Devet slovačkih državljana dobiće dozvolu da se bore uz ukrajinsku vojsku, nakon što je slovački predsednik odustao od efektivne zabrane.

Prema postojećim zakonima, slovački državljani mogu se pridružiti oružanim snagama druge zemlje samo uz dozvolu predsednika, inače rizikuju krivično gonjenje.

Slovački mediji prenose da je podneto ukupno 35 prijava, ali slovačka vlada nije objasnila zašto su neke prihvaćene, a druge ne. Slovačka predsednica Zuzana Caputova aktivno je podržavala Ukrajinu tokom rata, a zemlje su se prošlog meseca dogovorile da zajedno rade na novom artiljerijskom sistemu.

Međutim, ti planovi i saradnja dve zemlje mogli bi biti ugroženi na vanrednim parlamentarnim izborima kasnije ove godine. Ankete pokazuju da se očekuje da prokremljanski Robert Fico postane premijer.

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo rad jurišnog helikoptera ruske vojske Кa-52

16.40

 

 

Putin krajem meseca u Turskoj

15:50 - Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj očekuje se poslednje nedelje avgusta, tvrdi provladin list Hurijet, pozivajući se na svoje izvore.

Kako se navodi, na dnevnom redu razgovora ruskog lidera i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana biće obnavljanje sporazuma o žitu, bilateralni odnosi, odnosi Turske, Azerbejdžana i Jermenije, kao i normalizacija odnosa između Turske i Jermenije. 

 

Baden-Baden moguće mesto mirovnih pregovora

15:15 - Gradonačelnik Baden-Badena Ditmar Špet poslaće nemačkoj vladi zvaničan predlog da ovo svetski poznato nemačko odmaralište postane mesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

On je u intervjuu za nemački list Badische Neueste Nachrichten izjavio da je "Baden-Baden najbolji primer kako ruski i ukrajinski narodi mogu da žive zajedno u miru".

On planira da „krajem avgusta – početkom septembra” pošalje pismo ovim povodom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ministarki spoljnih poslova Analeni Burbok.

 

Ukrajina: 22 vojnika vraćena u zemlju nakon razmene sa Rusijom

14.44- Rusija i Ukrajina razmenile su danas zarobljenike, nakon čega su se 22 ukrajinska vojnika vratila kući, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Jermak je rekao da su među puštenim vojnicima dvojica oficira, narednici i redovi koji su se borili na različitim delovima fronta. Neki od njih su ranjeni u sukobima, naveo je Jermak, a prenosi Rojters. "Danas smo iz zarobljeništva vratili 22 ukrajinska borca", rekao je Jermak i dodao da najstariji ima 54 godine, a najmlađi 23 godine.

Kijev: Rusi pojačavaju svoje napade na istočnom frontu

11.14- Zamenica ministra odbrane Hana Maliar saopštila je danas da je istočni front tokom protekle nedelje postao epicentar napada. Ona je izvestila da ruske snage očajnički pokušavaju da opkole Avdivku u Donjeckoj oblasti i povrate položaje oko grada Kupjanska u Harkovu, koje su izgubile prošle jeseni tokom iznenadne kontraofanzive Ukrajine.

Jedna žena poginula prilikom ruskog granatiranja Hersona

09.27- Jedna žena je poginula prilikom ruskog granatiranja grada Herson na jugu Ukrajine, koje je trajalo nekoliko sati, saopštio je danas načelnik oblasti Oleksandar Prokudin.

''Teška noć za Herson. Ruska vojska je nastavila da granatira domove stanovnika Hersona u centralnom delu grada", napisao je Prokudin na svom nalogu na platformi Telegram. Rojters podseća da je u ruskom granatiranju bolnice u Hersonu ranije ovog meseca poginuo lekar i ranjena medicinska sestra.

Zelenski: Ukrajina postigla značajne rezultate sistemima patriot i IRIS-T

08.10- Ukrajina je postigla značajne rezultate zahvaljujući odbrambenom američkom sistemu "patriot" i nemačkom IRIS-T uprkos desetinama ruskih napada tokom protekle sedmice, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Snažne eksplozije kod mosta na Krimu

07.52- Ruski mediji javljaju o tri ili četiri eksplozije na mostu Čongar na Krimu

U Džedi predstavljen alternativni plan za Ukrajinu 

07.25- Učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, javljaju ruski i ukrajinski mediji. Precizira se da su projekat osmislile saudijske vlasti i „još jedan broj zemalja“, a da je o inicijativi obaveštena i Rusija.

Kako prenose RIA Novosti, deo alternativnog plana, koji se razlikuje mirovne formule ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, podrazumeva integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, kao i početak mirovnih pregovora pod okriljem UN i razmenu zarobljenika Ukrajinska agencija Ukrinform navodi da je sastanak o miru u Ukrajini završen bez konačne deklaracije, ali uz „oprezno pozitivne signale iz Kine“.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading