Ukrajina
Foto: Printscreen/Printscreen

U Kijevsko-pečerskoj lavri nalazi se veliki broj pripadnika policije koji ne dozvoljavaju nikom da uđe na teritoriju manastira, prenose "RIA Novosti", pozivajući se na ukrajinske medije.

Sud u Kijevu doneo je juče odluku u korist Ministarstva kulture Ukrajine, a koja omogućava da se monasi isele iz Lavre.

Odluka suda u Kijevu, kojom se dozvoljava da monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) budu iseljeni iz ćelija Kijevsko-pečerske lavre, najteže je nasilje nad savesti stotina hiljada vernika, saopštio je zamenik predsednika Sinodalnog odeljenja Moskovske Patrijaršije za odnose između Crkve, društva i medija Vahtang Kipšidze.

- Vidimo još jedan korak u cilju konačnog i potpunog proterivanja monaha Kijevsko-pečerske lavre van zidina manastira, koji su nekoliko decenija obnavljali, čuvali, gde su se molili, i koji je postao njihov dom - rekao je Kipšidze za "RIA Novosti".

 

 

On je dodao da je to najteže nasilje protiv savesti stotina ljudi, "onih koji žive tamo, i stotina hiljada vernika".

Na snimcima koje je objavio Savez pravoslavnih novinara na svom Telegram kanalu vide se pripadnici Crvenih beretki koji blokiraju ulaz vernicima u objekte Lavre, a pojedini vernici su ostali u objektima, dok su spolja predstavnici organa vlasti pečatili vrata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading