NAJGORE VESTI ZA UKRAJINU USRED KONTRAOFANZIVE Zelenski naredio masovno otpuštanje vojnih zvaničnika: "To je veleizdaja!"
Foto: Printscreen/Ilustracija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je otpustio sve regionalne šefove za regrutovanje vojske zbog izveštaja o korupciji.

Otpuštene zvaničnike zameniće vojnici koji su bili na linijama fronta ili su povređeni u borbama, jer im se „može poveriti ovaj sistem regrutacije“, rekao je Zelenski.

„Ovim sistemom treba da upravljaju ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto cinizam i podmićivanje u vreme rata predstavljaju veleizdaju“, dodao je on, dok se Ukrajina kopa protiv ruske ofanzive na severoistoku istovremeno pokušavajući da povrati teritoriju koju su zauzele snage Moskve na jugu i istoku zemlje.

Ukrajinski predsednik je održao sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost i odbranu kako bi razgovarao o optužbama za korupciju u koje su umešani vojni zvaničnici. Protiv službenika za regrutaciju vojske već je otvoreno 112 krivičnih postupaka, rekao je on.

Zelenski

Tanjug/Ap

 

Zelenski je rekao da su mnogi zvaničnici iz više odeljenja i ukrajinskih regiona bili uključeni u nezakonite aktivnosti, uključujući nezakonito bogaćenje.

„Neki su uzeli gotovinu, neki kriptovalute. To je jedina razlika", rekao je on.

"Cinizam je svuda isti", dodao je.

Zelenski je rekao da će najviši ukrajinski general Valerij Zalužnji sprovesti ove poteze, a da će Služba bezbednosti Ukrajine proveriti sve kandidate. Ukrajinu su u januaru potresla dva velika korupcionaška skandala usredsređena na vladine nabavke vojnih ugostiteljskih usluga i električnih generatora.

Umesto da sumnjive poslove gurne pod tepih, Zelenski je pokrenuo veliku akciju, u pokušaju da pokaže saveznicima u SAD i EU da Ukrajina pravi raskid iz prošlosti.

Zelenski je u junu naredio Zalužnjem da otpusti šefa centra za zapošljavanje u Odesi, nakon što je Ukrainska pravda otkrila da poseduje nekretnine vredne milione dolara u Španiji.

Zelenski je takođe naredio stvaranje komisije koja bi radila sa organima za sprovođenje zakona i Nacionalnom agencijom za prevenciju korupcije kako bi proverila sve vojne komesare u Ukrajini.

Zapadni saveznici Kijeva uložili su milijarde vrednu vojnu podršku Ukrajini otkako je Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju u punom obimu u februaru 2022. godine, piše Politiko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading