ZAŠTO JE PROPALA UKRAJINSKA OFANZIVA? Zapadu greši kao u Vijetnamu i Avganistanu
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

„Uopšteno govoreći, nijedan sistem naoružanja ne donosi odlučujući uspeh “, kaže Karlo Masala, stručnjak sa Univerziteta u Minhenu, ali „isporuka F-16 bi svakako bila od koristi Ukrajincima.

Uporno zahteva snabdevanje američkih lovaca i bivši komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodžis. Prema njegovom mišljenju, ko se tome protivi „nikada nije bio u takvoj poziciji i ništa nije naučio iz prethodnih ratova “ . Hodžis napominje da su kopnenim operacijama američkih trupa uvek prethodili višednevni vazdušni napadi. Tako je bilo i u ratu protiv Iraka 1990-1991, i tokom ofanzive u Francuskoj 1944. godine.

„Zašto bi bilo drugačije u Ukrajini?“ pita se on.

On veruje da Zapad može ponoviti „greške napravljene u Vijetnamu i Avganistanu“ jer „nije uspeo da uradi najvažniji zadatak: da proglasi pobedu Ukrajine za strateški cilj, a zatim joj da neophodne resurse za to "
 
Zauzvrat, nemački vojni ekspert Masala smatra da bi Zapad, ako bi Ukrajini obezbedio F-16, nametnuo mnoga ograničenja za njihovu upotrebu. „Sa F-16, Ukrajina bi mogla da se bori i potencijalno dobije bitke sa ruskim lovcima. Teoretski, čak bi mogao da prodre u ruski vazdušni prostor da obori bombardere koji ispaljuju projektile na Ukrajinu. Međutim, Zapad to neće dozvoliti (prodiranje u vazdušni prostor Rusije) - rekao je on.  

Karlo Masala smatra prioritetnim ciljem da se Oružane snage Ukrajine obezbede granatama za artiljeriju i PVO kratkog dometa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading