RUSKE TRUPE IZVELE SU SERIJU UDARA Stigla neprijatna vest za Kijev iz Nemačke: Vreme ističe! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Veruje se da je Vladimir Putin održao hitan sastanak kako bi razgovarao o kontroli državne valute.

Očekuje se da će Putin juče čuti predloge svog ministarstva finansija koji bi od izvoznika zahtevali da zahtevaju deo svoje inostrane zarade u rubljama, izjavile su za Fajnenšel tajms dve osobe koje su upoznate sa razvojem događaja.

To je prvi takav predlog za pojačanu kontrolu valute o kojem se raspravlja u Kremlju od rata u Ukrajini u punom obimu.

Na bojnom polju, ukrajinske snage su juče zauzele selo Urožajne od ruskih trupa na jugoistoku, ali su upozorile da se situacija na severoistočnom frontu pogoršava usred ruskih kontranapada.

U kratkim crtama

  • Ukrajinska vojska saopštila je da je vratila selo Urožajne u istočnoj oblasti Donjecka, nakon intenzivnih borbi u okviru kontraofanzive protiv Rusije
  • Belorusija je kritikovala odluku Litvanije da privremeno obustavi operacije na dva granična prelaza između zemalja zbog zabrinutosti za Vagnerove snage 
  • Američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je telefonom u sredu sa Amerikancem Polom Vilanom, koji se nalazi u udaljenom zatvorskom logoru u Rusiji, rekao je za Si-En-En neimenovani izvor
  • Urožajne predstavlja prvo selo koje su kijevske snage ponovo zauzele od 27. jula, dok ukrajinske trupe napreduju kroz teško minirane ruske odbrambene linije

UKRAJINA UŽIVO

 

Stižu Mi-24

18.43 - Češka bi mogla da isporuči Ukrajini helikoptere sovjetske proizvodnje Mi-24, izjavila je češka ministarka odbrane Jana Černohova. 

Rusi zauzeli dva uporišta

18.05 - U blizini Kupjanska, pripadnici 6. kombinovane armije Oružanih snaga Rusije uspešno nastavljaju ofanzivu na ukrajinske položaje na liniji Sinkovka-Olšana.

 

"Bild": Ukrajina mora da ostvari neke uspehe do kraja jeseni

17.05 - Ukrajina mora da ostvari neke vojne uspehe do kraja jeseni, piše nemački "Bild".

- Ukrajinske snage imaju vremena do novembra da pređu u kontraofanzivu - navodi se u tekstu i dodaje da nakon toga dolazi zima i o novim ofanzivnim dejstvima moći će da se govori tek u februaru.

"Bild" piše i o značajnim gubicima ukrajinske vojske, bez obzira na informacije koje stižu iz Kijeva.

Šef NATO: Konačna odluka o slanju lovaca F-16 Kijevu još nije doneta

17.03 -  Konačna odluka o slanju lovačkih aviona Kijevu još nije doneta, ali takva mogućnost postoji, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za TV „Dagbladet“.

- To je sasvim moguće - rekao je šef NATO.

Podsetimo, ukrajinski lider Vladimir Zelenski je 2. avgusta rekao da će obuka ukrajinskih pilota početi već ovog meseca.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva odbrane, za obuku će biti potrebno šest meseci i ona bi mogla da se sprovodi u Danskoj ili Holandiji.

Očekuje se da bi piloti mogli na proleće 2024. godine da upravljaju avionima F-16.

HERŠ "Blinken je od CIA saznao da ukrajinska kontraofanziva ne daje rezultate"

16.37Herš je istakao da se bliži kraj sukoba

Uništen nemački tenk „Leopard 2A6“ u pravcu Zaporožja

16.33 -

 

 

 

EKSPLODIRALI DRAGOCENI VAGONI SA MUNICIJOM! Rusi izveli stravičan raketni udar (VIDEO)

16.05Direktan raketni pogodak u ukrajinske vagone sa municijom izazao je veliku eksploziju u Dnjepropetrovskoj oblasti

Uništena ukrajinska pozicija sa koje su lansirane bespilotne letelice (VIDEO)

15.40

 

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

15.27 - Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu tokom prethodnog dana više od 175 vojnika;

- Oružane snage Rusije odbile su šest napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska, a tokom prethodnog dana likvidirano je gotovo 125 ukrajinskih vojnika;

- Ruske snage likvidirale su tokom proteklog dana gotovo 55 vojnika i uništile samohodnu artiljerijsku haubicu „akacija“ Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;

- Ukrajinska vojska uništila je dva komandna punkta za dronove i skladište municije u DNR;

- Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile četiri napada ukrajinske vojske u blizini Zaliznjanskog, Staromihajlovke i Krasnogorovke;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 195 vojnika u zaporoškom pravcu; Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije izveli su uspešnu ofanzivu u donjeckom pravcu, poboljšali položaje duž prve linije fronta;

- Oružane snage Rusije su u raketnom napadu na stanici Meževa u Dnjepropetrovskoj oblasti uništile vojni ešalon sa municijom;

- Ruski sistemi PVO su prethodnog dana uništili 18 ukrajinskih dronova. Oružane snage Ukrajine su u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana izgubile gotovo 310 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 30 vojnika u hersonskom pravcu.

Brigada Azov vratila se na front 

15:01 - Ovo je saopštio predstavnik Nacionalne garde Ukrajine Uršalovič.

Prema rečima ukrajinskog zvaničnika, zatvorenici iz Mariupolja su se pojavili u šumarskoj oblasti Serebrjanski.

 

 

U DNR Nacionalna garda otkrila zalihe strane municije

14:21 - Iz njega je izvađeno pola tone municije američke, poljske i bugarske proizvodnje. Tu je bila smeštena i oprema Oružanih snaga Ukrajine i oprema za vezu.

 

 

Medvedev obišao zaplenjeno NATO naoružanje

13:40 - Dimitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, posetio je izložbu zapadnog oružja koje je ruska vojska zaplenila u ratu u Ukrajini.

 

 

Snimak sa prve linije fronta

12:56 - Uništena ukrajinska "Strela !0" udarom "Lanceta".

 

 

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

12:12 -  Ukrajinske snage nastavile su protivofanzivna dejstva na najmanje 3 sektora fronta.

▪️ Ukrajinski izveštaji i video snimci potvrđuju da su ukrajinske snage oslobodile Urožajne.

▪️ Ruski izvori tvrde da su ukrajinske snage poslale sve svoje „glavne rezerve“ za izvođenje kontraofanzivnih operacija u zapadnom delu Zaporoške oblasti.

▪️ Ruske trupe izvele su seriju udara dronova na Ukrajinu.

Oružane snage RF su izvele ofanzivne operacije duž linije Kupjansk-Svatovo, nedaleko od Artemovska, duž gradske linije Avdijevka-Donjeck, u blizini granice oblasti DNR-Zaporožje i u zapadnom delu Zaporoške oblasti.

 

 

Proteran iz Rusije na 30 godina

11:34 - FSB je u maju ove godine otkrio državljanina Ukrajine koji je pokušao da uđe u Pskovsku oblast kako bi prikupio informacije u interesu ukrajinskih specijalnih službi.

 

 

Čovek je zaustavljen na granici, priznao je da je radio za SBU od oktobra 2022. Izrečeno mu je upozorenje i zabranjen ulazak u Rusiju 30 godina.

Uništeni "leopardi"

11:00 - Dva uništena ukrajinska tenka Leopard 2A4 nemačke proizvodnje u zaporoškom pravcu.

 

 

Žestoko kod Zaporožja

10:11 - Snimci uništavanja oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja:

 

 

Dejstvo ruske artiljerije

09:25 - Artiljerci grupe Dnjepar uništili su u rejonu Novodmitrovka pikap Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Uhapšene dve osobe zbog planiranja sabotaže

08:29 - Na Krasnojarskoj teritoriji privedene su dve osobe koje su planirale da potkopaju bazne komunikacione stanice u zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj formaciji Zelenogorsk, saopštila je pres-služba regionalnog sedišta FSB.

- FSB Rusije za Krasnojarsku teritoriju, u saradnji sa FSB Rusije za Centralni vojni okrug, uz moćnu podršku SOBR-a Uprave ruske garde za Krasnojarsku teritoriju, na teritoriji ZATO Zelenogorsk, a teroristički akt je zaustavljen - navodi se u saopštenju.

Ukrajinski general: Komplikuje se

08:12 - Zapovednik ukrajinskih kopnenih snaga priznao je neke komplikacije oko severoistočnog grada Kupjanska, gde su ruske snage nedavno vršile napad.

"Zbog komplikovanja situacije u smeru Kupjansk, proveo sam veći deo dana radeći u jedinicama koje brane predgrađa grada", rekao je Oleksandr Sjirski u Telegram objavi u sredu.

"Neprijatelj pokušava da probije odbranu naših trupa jurišnim jedinicama, koje čine uglavnom zarobljenici, svaki dan, u različitim smerovima, s ciljem blokiranja, a zatim i zauzimanja Kupjanska."

Uprkos teškoj situaciji, ukrajinski general je rekao da će odbrana grada, koji se nalazi u regijonu Harkov, biti osigurana.

Granatirana DNR

07:26 - Oružane snage Ukrajine granatirale su teritoriju DNR 61 put tokom dana Štab komande DNR izvestio je da je neprijatelj ispalio 205 komada municije.

U Kirovskom okrugu u Donjecku jedan vojnik je poginuo, drugi je ranjen.

Takođe, u granatiranju Oružanih snaga Ukrajine ranjen je jedan borac u Jasinovataji.

Blinken razgovarao telefonom sa američkim marincem u ruskom zatvoru

07:15 - Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa Amerikancem Polom Velanom, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji.

Kako je preneo Si-En-En, pozivajući se na neimenovani izvor, Blinken je tom prilikom poručio Velanu da ''ostane snažnog duha, i da nastavi da veruje da SAD čine sve što je u njihovoj moći da ga vrate kući što pre''. Velan je bivši američki marinac, uhapšen 2018, nakon čega je proveo 18 meseci u zatvoru Leofrtovo u Moskvi.

On je 2020. osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže. SAD su Velana označile kao ''nepravedno pritvorenog'', odnosno, kako navodi Rojters, kao nekoga protiv koga su podignute lažne optužbe i proitv koga je vođen politički motivisan slučaj.

Ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi ga je posetila u maju u zatvoru na istoku Rusije u kojem je tada bio zatvoren.

Generalštab Ukrajine: Ruske snage bezuspešno napadale na nekoliko pravaca

07:00 - Ruske snage su proteklog dana bezuspešno izvodile napade u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti, ali su ih ukrajinske snage zadržavale, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Na Bahmutskom pravcu i u oblasti Avdejevke ruske snage su vodile neuspešne ofanzivne operacije i izvele vazdušne udare, prenosi Unian. Ukrajinski generalštab tvrdi da ni ruski napadi na pravcu Mariinke i Kupjanska nisu bili uspešni.

Istovremeno, Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da izvode ofanzivne operacije na pravcu Melitopolja i Berdjanska i da konsoliduju položaje, ističe generalštab ukrajinske vojske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading