MOSKVA POZIVA UKRAJINSKE VOJNIKE NA KAPITULACIJU "Okrenite oružje protiv bandita u Kijevu i živećete"
Foto: EPA

- Ukrajinskim vojnicima koji, sigurni smo, shvataju svu zločinačku suštinu banditske hunte koja je zaposela njihovu zemlju, usrdno savetujemo da okrenu oružje protiv nje ili kapituliraju pred našim snagama. U tom slučaju, dostojan humani odnos zagarantovan je svima - istakla je Zaharova.

Ona je takođe ocenila da su pokušaj ukrajinskog drona da tokom noći napadne objekte u Moskvi još jedna potvrda zločinačke prirode režima lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Portparol se još osvrnula na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Ukrajini, rekavši da ukrajinske vlasti izvršavaju naloge Anglosaksonaca za uništenje pravoslavne kulture, proterujući kanonsku crkvu iz Kijevsko-pečerske lavre.

Zaharova je dodala da nije slučajno što Zapad nastavlja da cinično izbegava da osudi delovanje svojih štićenika.

- Međunarodna zajednica i stručne organizacije takođe sramno ćute - ocenila je diplomata.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading