F-16
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„Avion F-16 bio je u Ukrajini. Sleteo je na naše aerodrome, sproveli smo zajedničku obuku sa pilotima F-16… Pre dana dva moja pilota su testirali američki instruktori“, rekao je u subotu ukrajinskoj državnoj televiziji komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Oleksandr Oleščuk.

Oleščuk je dodao da, iako je ukupan period obuke bio 32 meseca, „odlučeno je da za ovu klasu pilota budu u stanju da savladaju avion F-16 za četiri meseca“, prenosi CNN.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov takođe je rekao da je obuka na mlaznjacima počela, rekavši u odvojenom intervjuu pred kamerama u subotu da su ukrajinski inženjeri i tehničari obučavali zajedno sa pilotima.

Reznikov je rekao da neće otkriti koliko će obuka trajati, ali je napomenuo da je „minimalni period obuke šest meseci“.

On je rekao da će instruktori objaviti završetak obuke kada budu zadovoljni da su piloti, inženjeri i tehničari savladali svoje nove veštine.

F-16 STIGLI U UKRAJINU Počela obuka pilota na američkim borbenim avionima

AP Petr David Josek

 

Polaznici će takođe dobiti obuku na engleskom jeziku iz tehničke terminologije, jer „osnovni nivo engleskog jezika nije dovoljan“, rekao je on.

Reznikov je rekao da je važno utvrditi kakvo će naoružanje letelica nositi. „Na kraju krajeva, bez radara, avion ne vidi, a bez mitraljeza, projektila i granata nije oružje, već samo nosač“, dodao je on.

Program obuke F-16 podržava koalicija 11 zemalja NATO-a i zahteva zvanično odobrenje SAD jer su avioni američka tehnologija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading