Rat u Ukrajini
Foto: AP/LIBKOS (STR)

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jedna osoba stradala, a 16 njih povređeno u ruskim napadima na Herson i Dnjepar.

Kijev je, istovremeno, naveo da su ukrajinska mornarica i vojna obaveštajna služba izvele "specijalnu operaciju" iskrcavanja trupa na Krim, te da su "svi ciljevi" postignuti, kao i da su "neprijatelju naneseni gubici". Rusija se o tim tvrdnjama Ukrajine zasad nije oglašavala.

Norveška je treća zemlja, pored Danske i Holandije, koja je najavila da će Kijevu isporučiti borbene avioni F-16. Pentagon je, takođe, saopštio, da će se ukrajinski piloti na lovcima obučavati i u SAD.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Pregrupisavanje ruske vojske u toku

23.59 - Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske, tvrdi da se ruske snage pregrupisavaju u okupiranim delovima istočne Ukrajine uoči nove ofanzive.


"Posle mesec dana žestokih borbi i značajnih gubitaka u pravcu Kupjanska i Limana, neprijatelj vrši pregrupisavanje svojih snaga i sredstava, istovremeno proterujući novoformirane brigade i divizije sa teritorije Ruske Federacije“, napisao je on u Telegramu.

On smatra da je glavni cilj tih ruskih poteza "povećanje nivoa borbenog potencijala i nastavak aktivnih ofanzivnih operacija“. Iako nije izneo dalje detalje o pregrupisavanju, on je potvrdio da Rusi nastavljaju sa artiljerijskim i vazdušnim udarima i minobacačkim granatiranjem.

U takvim uslovima moramo odmah preduzeti sve mere da ojačamo odbranu na ugroženim linijama i napredujemo tamo gde je to moguće“, istakao je on. Ranije ovog meseca, regionalne vlasti u Ukrajini najavile su obaveznu evakuaciju civila iz oblasti u blizini Kupjanska zbog svakodnevnog ruskog granatiranja.

Artiljerci 7. brigade grupacije Jug uništili položaje OSU (VIDEO)

23.00 - Ruska strana objacila je snimak na kojem kao se navodo artiljerci 7. brigade grupacije Jug uništili položaje Oružanih snaga Ukrajine na belogorivskom pravcu.

 

 

UKRAJINCI NAJVIŠE PLAĆAJU GREŠKE ZAPADA Brutalan stav Orbana: Ovo je politička i strateška greška!

22.37Strategija zapadnih zemalja u odnosu na sukob u Ukrajini je duboko pogrešna, a tu grešku pre svega plaćaju sami Ukrajinci, rekao je mađarski premijer Viktor Orban

Bivši agent MI6 "Napravili su očajnički korak"

22.05 - Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da probiju rusku odbrambenu liniju kako bi se opravdale u očima saveznika, izjavio je bivši agent MI6 Alaster Kruk na YouTube-kanala Judging Freedom.


"Napravili su očajnički korak da pokušaju da postignu bar nešto na frontu, ali gube, ništa nisu mogli da postignu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici više neće moći da prenose nove vojne zalihe u istom obimu. Za Oružane snage Ukrajine ovo je bila poslednja šansa da naprave iskorak, objasnio je on.

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napreduju u Rabotinu (VIDEO)

21.18

 

 

Gagin: Sprečena je ofanziva neprijatelja

20.49 - Zahvaljujući udaru ruske avijacije na Oružane snage Ukrajine u blizini naselja Rabotino kod Zaporoške oblasti sprečena je ofanziva neprijatelja, koja se očekivala sinoć u ovom pravcu, rekao je savetnik lidera DNR Jan Gagin, prenose "RIA Novosti".

Ukrajinske snage su u blizini Rabotina koncentrisale "oko 100 komada tehnike i veliku količinu žive sile", rekao je Gagin.

"Nedavno je naša avijacija i artiljerija u ovoj oblasti zadala ozbiljan udarac i ohladila žar napadača. Očekivali smo da će ove noći doći do ofanzive u ovom pravcu, ali, po svemu sudeći, posle vazdušnog udara previjaju rane i bar privremeno su odustali od ovih planova", rekao je Gagin.

Uništenje minobacačke posade Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

20.32

 

 

Uništen ukrajinski BMP, 21. avgusta 2023. godine (VIDEO)

19.56 -

 

 

"Grupa Vagner je potrošena snaga"

19.25 - Ruska paravojna grupa Vagner je potrošena snaga, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov u intervjuu nemačkom listu Velt am zontag. "U stvari, više ne postoji grupa Vagner koja je postojala pre godinu dana, kao ozbiljna borbena snaga. One su razbijene", naglasio je on.

Reznikov takođe smatra da je Prigožinova smrt oslabila ruskog predsednika Vladimira Putina. "Zato što je pokazao svetu: ako Putin sklopi dogovor sa nekim i prekrši dogovor, onda to znači da mu se ne može verovati“, rekao je on.

Rusko MO: PVO uništila 42 ukrajinske bespilotne letelice iznad Krima

19.01 - Ruska protivvazdušna odbrana uništila je 42 ukrajinske bespilotne letelice iznad Krima rano u petak, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 9 dronova je oboreno, a 33 ostale su ometene opremom za elektronsko ratovanje i srušile su se a da nisu dostigle svoje ciljeve, saopštilo je ministarstvo.

„Preko noći sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede terorističke napade dronovima na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva. U međuvremenu, ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je Ukrajina lansirala unapređenu raketu protivvazdušnog sistema S-200 koju su otkrile i oborile ruske snage iznad Kaluške oblasti jugozapadno od Moskve.

Dron uništio ukrajinsku radarsku stanicu na desnoj obali Dnjepra (VIDEO)

18.35

 

 

Alam u Ukrajini

18.05 - Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.

NOVI USLOVI ZA ISPORUKU F-16 KIJEVU Osim obuke pilota, moraju se urediti i mnoge druge stvari

17.38 - Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je danas da će biti potrebno najmanje šest do osam meseci da prvi ukrajinski piloti završe obuku za letenje F-16.

Hitac uništio je američki „Bredli“ u Rabotinu na Zaporoškom frontu (VIDEO)

17.07

 

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

16.30 - Ratna mornarica Rusije je visokopreciznim oružjem velikog dometa izvršila napad na infrastrukturni objekat u luci koji pripada Oružanim snagama Ukrajine;

 - Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su u rejonu naselja Semjonovka u DNR-u oborili ukrajinski avion Su-25;

- Neprijatelj je na Donjeckom pravcu izgubio 260 vojnika, uništen je tenk, samohodno artiljerijsko oružje „krab“ poljske proizvodnje i dve haubice D-20;

- Na Kupjanskom pravcu ubijeno oko 50 ukrajinskih vojnika, uništeno dva tenka, tri borbena vozila pešadije, i haubica D-20;

- Ruska vojska je u Zaporoškom pravcu odbila pet napada neprijatelja koji je izgubio 110 vojnika, dva oklopna borbena vozila „bredli“ i dva oklopna vozila „strajker“ američke proizvodnje, tri sistema M777, kao i dva oruđa FH-70 Velike Britanije;

- Za 24 sata je oboreno pet raketa „hajmars“ i protivradarska raketa „harm“ američke proizvodnje.

 

 

Kremlj: Nemoguće je reći hoće li Putin doći na Prigožinovu sahranu

15:19 - Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednikva Vladimira Putina, danas nije želeo da potvrdi je li Moskva imala potvrdu da je Jevgenij Prigožin bio u srušenom avionu.

Umesto toga, ponovio je da će rezultati istrage biti objavljeni kada budu spremni za javnost.

Peskov je takođe rekao da je nemoguće reći hoće li Vladimir Putin prisustvovati Prigožinovoj sahrani jer "predsednik ima vrlo gust raspored".

Slovenija se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

14.55- Slovenija se pridružila Deklaraciji Grupe sedam (G7) o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, objavio je predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru 25. avgusta.

Bezbednosne garancije G7 treba da budu međunarodni okvir koji ima za cilj jačanje dugoročne bezbednosti Ukrajine i sposobnosti zemlje da se odbrani od ruske agresije.

Smenjen načelnik ukrajinske Državne službe za vanredne situacije

13.20- Kabinet ministara Ukrajine razrešio je danas Sergija Kruka sa mesta načelnika Državne službe za vanredne situacije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

"Vlada je odlučila da razreši Sergija Kruka sa mesta načelnika Državne službe za vanredne situacije", navodi se u saopštenju, prenosi ukrajinska agencija TSN. Njegove dužnosti poverene su dosadašnjem zameniku Državne službe za vanredne situacije Volodimiru Demčuku. Prema rečima ministra, ova služba radi uobičajeno.

Holandska ministarka: Obuka ukrajinskih pilota za F-16 će ​​trajati 6 do 8 mesec

12.57- Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je danas da će biti potrebno najmanje šest do osam meseci da prvi ukrajinski piloti završe obuku za letenje F-16. To bi značilo da će prva grupa koja je ovog meseca počela da trenira u Danskoj biti gotova najranije u februaru, prenosi NL tajms. "Ukrajinci su nas do sada pozitivno iznenadili.

Oni su 'supermotivisani' i povrh svega tehnički dobri. Zato se usuđujem da budem toliko optimistična da bi bi obuka trebalo da se završi u tih šest do osam meseci", rekla je Olongren.

Mili: Prerano je reći da je ukrajinska kontraofanziva propala

12.18- Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Mark Mili izjavio je da se ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije odvija sporo i da je imala samo delimičan uspeh, ali je istakao da je prerano reći da je propala. "Ukrajincima je preostala značajna borbena moć, ovo još nije gotovo", rekao je Mili za jordanski javni TV kanal.

Mili je istakao da je Rusija imala mnogo meseci da se pripremi za ofanzivu, tokom kojih je postavila minska polja, izgradila rovove i prepreke za tenkove, objavio je BBC.

Ukrajinci gomilaju snage u Harkovu

10.14  - U Harkov je stigao konvoj ukrajinske vojne tehnike odakle snage Kijeva nameravaju da forsiraju reke, saopštio je potpukovnik u ostavci iz Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Među njima su i inženjeri koji nameravaju da postave pontone kako bi se omogućio prelazak ukrajinske vojne tehnike preko vode, naveo je. Maročko je preiczirao i da su ti pontoni u stanju da izdrže teret od oko 60 tona u dužini od 50 metara.

Zelenski: Holandija, Danska i Norveška će poslati avione F-16 u Ukrajinu

09.53- Do danas su tri zemlje - Holandija, Danska i Norveška, potvrdile da će poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu nakon obuke pilota i inženjera, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom u Kijevu.

„Imamo tri zemlje koje su se složile da prebace F-16 u Ukrajinu nakon obuke - Dansku, Holandiju i Norvešku. Veoma smo zahvalni ovim zemljama“, rekao je Zelenski.

Jermak o kontraofanzivi Ukrajine: Možemo iznenaditi svet

08.43- Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je da niko ne može da predvidi dešavanja na frontu, posebno ona u vezi sa kontraofanzivom, ali da je uveren da ukrajinska vojska može da iznenadi svet. "Verujem da se kontraofanziva nastavlja.

Svaki dan ima bar nekog pomaka, a svakako neke stvari se menjaju, jer svaki dan se nešto dešava. I nadam se da ćemo ovog puta iznenaditi svet“, rekao je Jermak u intervjuu za Dojče vele. On je dodao da danas niko ne može 100 odsto da predvidi kako će se stvari razvijati.

Litvanija će izdvojiti 41 milion evra za vojnu pomoć Ukrajini

07.20- Ministarstvo odbrane Litvanije najavilo je danas još jedan paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 41 milion evra (oko 44 miliona dolara), povodom Dan nezavisnosti Ukrajine.

Paket uključuje municiju za ručne bacače granata Karl Gustaf, puške, pomorske radare za nadzor, municiju kalibra 5,56 mm, generatore, sisteme protiv bespilotnih letelica i drugu opremu, prenosi Kijev independent.

Ukrajina će, takođe, dobiti lansere za norveški napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS), navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading