MOSKVA NA UDARU SAVREMENOG ORUŽJA! Pritisak na Putina raste da povuče nemili potez!
Shutterstock

Aerodromi u okolini Moskve su poslednjih dana nekoliko puta zatvarani zbog ukrajinskih napada dronovima

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je uništilo 42 ukrajinske bespilotne letelice iznad Krima za nedelju dana kada je došlo do višestrukih napada dronova na Moskvu. Devet letelica je oboreno raketama, tvrde, dok su ostale 33 oborene elektronskim putem. Osim bespilotnih letelica, Ukrajinci već mesecima koriste i rakete iz modifikovanog sovjetskog protivvazdušnog sistema S-200. Moskva je saopštila da su Ukrajinci pokušali da napadnu civilne ciljeve na ruskom tlu raketnim sistemom S-200, ali da su oboreni od protivvazdušne odbrane.

Uglavnom kineski

Posle ukrajinskog napada dronovima u utorak i sredu, letovi sa moskovskih aerodroma Vnukovo i Domodedovo ponovo su obustavljeni u petak. Napadi dronova oko Moskve takođe su zabeleženi tokom vikenda, prema ruskim izvorima.

Aerodromi u okolini Moskve su poslednjih dana nekoliko puta zatvarani zbog ukrajinskih napada dronovima.

Ruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da je uništeno nekoliko dronova iznad rta Hersones kod Sevastopolja, sedišta ruske Crnomorske flote. Ukrajinci su u četvrtak saopštili da su se specijalne snage iskrcale na Krim i podigle ukrajinsku zastavu kako bi obeležile drugi Dan nezavisnosti u ratu.

U ovom sukobu zabeležena je rekordna upotreba dronova u istoriji, što je označilo promenu u taktici i tehnologiji ratovanja, prema mišljenju istraživačkog centra Evropskog saveta za spoljne odnose. Već su korišćeni u Vijetnamu, na Kosovu i Metohiji, Avganistanu, Iraku i drugde, ali nikada u ovoj meri. Dronovi su neophodni jer sofisticirani sistemi protivvazdušne odbrane uspešno neutrališu avijaciju sa posadom. Prestižni britanski "Royal United Services Institute" procenjuje da Ukrajina gubi 10.000 dronova mesečno.

Ukrajinci koriste mnoge vrste dronova, od malih poput Crnog stršljena sa rasponom krila od 12 centimetara, do onih sa rasponom krila većim od 15 metara. Posebno važnu ulogu imaju manji, najčešće rotirajući dronovi. Vojne bespilotne letelice, kao što su turski Bajraktar ​​TB2 ili ruski Orion, nose rakete za napad na trupe na zemlji. Takozvane kamikaze bespilotne letelice, bespilotne letelice za jednokratnu upotrebu koje eksplodiraju kada stignu do cilja, široko se koriste. Ukrajinci ih u poslednje vreme koriste za napade na Moskvu.

Specifičnost ovog rata je veliki broj civilnih dronova, među kojima je verovatno i većina ukrajinskih dronova, jer su jeftini, dostupni i laki za upotrebu. Većinu njih proizvodi kineski DJI. Kompanija je zvanično obustavila prodaju Ukrajini i Rusiji nekoliko nedelja nakon početka rata, ali su njihovi dronovi, uglavnom tipa Mavic, i dalje među najtraženijim.

Stalni napadi šalju poruku Kremlju i Rusima da bi se rat mogao vratiti tamo odakle je počeo, u Rusiju. Ruska vojska je već pod pritiskom jer ne može da zaštiti prestonicu, a ako se napadi intenziviraju, možda će morati da pojača zaštitu Moskve i drugih gradova, čime će eventualno oslabiti svoje snage u Ukrajini.

SAD se približavaju

Bespilotne letelice su lake mete, jer lete nisko i sporo i obično nisu napravljene da izbegnu vazdušnu odbranu. Obaraju se mecima i raketama, ali i elektronski, narušavanjem i kidanjem veze između drona i njegovog operatera. Ili hakovanjem i preuzimanjem funkcije upravljanja. Pored vazdušnih dronova, u Ukrajini se prvi put koriste bespilotni čamci i podvodni bespilotni sistemi, kao i kopneni dronovi, koje mnogi ne zovu dronovi, već roboti.

Vazdušni udari bespilotnih letelica duboko unutar ruske teritorije intenzivirani su otkako je bespilotna letelica uništena iznad Kremlja početkom maja. Tokom maja, Ukrajinci su gađali stambena područja prestonice, dok je u avgustu tri dana bio gađan poslovni kvart Moskve. Ukrajinci obično ne preuzimaju odgovornost za napade na rusku teritoriju, a Stejt department je saopštio da ih ne podržava, prenosi Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading