UKRAJINA POJAČAVA NAPADE Moćne rakete stavljene u borbenu pripravnost (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Vlasti Kijeva saopštile su da ukrajinska prestonica planira da izgradi još utvrđenja zbog rizika od ruskog napada.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad stao na put žitnom sporazumu, potvrđujući da će se ruski i turski predsednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, uskoro sastati.

BLOG UŽIVO

Zelenski na sednici SB UN o Ukrajini

22:59 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će prisustvovati na predstojećem sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini kasnije ovog meseca, najavili su ukrajinski izvori.

Snimljeno dejstvo ruske artiljerije

22:39 - Artiljerijski udari Oružanih snaga RF po položajima Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Uništen ukrajinski dron

22:21 - Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


Time je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice na teritoriji Rusije, prenosi Sputnjik.

Juriš na ukrajinske položaje

21:49 - Snimak juriša na neprijateljske položaje između naselja Sinkovka i Olšani na Kupjanskom pravcu.

 

 

Rusi zapalili UKR vojnu opremu

20:01 - Oprema gori u pravcu Zaporožja. Na zaporoškom pravcu, kao i poslednja dva meseca, glavne borbe su se odvijale južno od Orehova, gde su se Oružane snage Ukrajine, posle neuspešnog juriša na Rabotino, koncentrisale na Verbovoje-desantne brigade i 46. brigade marinaca napale su selo uz podršku artiljerije.

U nekom trenutku su čak uspeli da se približe zapadnoj periferiji, gde ih je pokrila artiljerija Oružanih snaga RF.

Ukrajinski padobranci su se povukli, a jedinica koja je učestvovala u borbama odbila je da ide u još jedan juriš i napustila je svoje položaje.

 

 

Snimci uništenja sa ratišta

19:19 - Borci 4. brigade uništavaju militante Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć dronova u pravcu Artjomovska.

 

 

Ukrajinci pojačavaju napade

18:59 - Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da će broj napada ukrajinskim bespilotnim letelicama na teritoriju Rusije biti povećan.

On je ujedno i ponovio stav ukrajinskih vlasti da trenutno nije moguće voditi mirovne pregovore sa Rusijom objasnišvi da bi to predstavljalo kapitulaciju Ukrajine.

Uništena danska haubica

18:19 - Prvo potvrđeno uništenje samohodne haubice Caesar kal. 155mm na šasiji Tatra T815 (8x8) koja je ukrajinskoj armiji isporučena iz Danske.

 

 

Objavljen novi snimak Prigožina

17:00 - Juče objavljeni video snimak nedavno poginulog šefa ruskog Vagnera Jevgenija Prigožina navodno ga prikazuje u Africi samo nekoliko dana pre njegove smrti.

Ukrajinci pokušali da uđu u Rabotino

16:24 - Ukrajinske jedinice pokušale su jutros da iz pravca severa uđu u Rabotino, ali su pretrpeli velike gubitke i odustali od ofanzive, rekao je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Erdogan stiže u posetu Putinu

15:50 - Kremlj je objavio da će ruski predsednik Vladimir Putin u ponedjeljak u Sočiju primiti turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana s kojim će, kako se očekuje, razgovarati o obnovi sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

POČINJE! Minsk šalje 2.500 vojnika na granicu 

15.00 Oglasilo se Ministarstvo odbrane Belorusije

"Zapadni objekti za proizvodnju oružja u Ukrajini biće meta ruske vojske"

 

14.29 - "Raspoređivanje na teritoriji Ukrajine zapadnih objekata za proizvodnju naoružanja, naravno, neće smanjiti napetosti niti rešiti sukob oko Ukrajine“, rekao je portparol Кremlja Dmitrij Peskov.

Ranije se Vladimir Zelenski sastao sa generalnim direktorom najveće britanske korporacije za odbrambeni sektor „BAE Sistems“ Čarlsom Vudburnom i najavio da će kompanija početi da radi u Ukrajini.

ISPUNJEN PUTINOV ZAVET!

14.00 - Od danas smrt lebdi u vazduhu, "satana" je zapeta

Moćne rakete stavljene u borbenu pripravnost

13.24 - Čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos rekao je danas da su interkontinentalne balističke rakete Sarmat, koje mogu nositi deset ili više nuklearnih bojevih glava, stavljene u borbenu pripravnost.

Uništena vozila kod naselja  Rabotino 

13.20 - Na snimku iz naselja Rabotino prikazani su uništeni oklopni automobil Britanski  "Wolfhound" i američki oklopni transporteri "Stryker".

 

"UPLAŠILI SU SE" 

12.58Kijev isprozivao Berlin, Ukrajina ostavljena bez ključne prednosti

Škole zatvorene: Svi u strahu

12.12 - Policija u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, pručila je da su primili dojavu da su sve srednje škole u gradu u opasnosti od bombardiranja.

"Odluku o evakuaciji dece i nastavnika iz prostorija škola će donijeti uprava obrazovnih ustanova i policija", poručili su. Danas je u Ukrajini prvi dan nove školske godine.

Kijev dobija nove tenkove

11.12 - Kijev će dobiti deset američkih tenkova "ejbrams" sredinom septembra, piše "Politiko" pozivajući se na neimenovanog predstavnika Pentagona.

Tenkovi se trenutno nalaze u Nemačkoj i kada se završi remont biće prebačeni u Ukrajinu.

Kako se navodi, zapadni zvaničnici se nadaju da će im ta tehnika omogućiti da steknu prednost u kontraofanzivi.

SAD su Ukrajini obećale ukupno 31 tenk "ejbrams", prenosi Sputnjik.

 

Zelenski: Nema održivog mira ako Ukrajina ne povrati kontrolu nad Krimom


09.59 - U Ukrajini ne može biti „održivog mira“ ako Kijev ne povrati kontrolu nad Krimom, Donbasom i drugim teritorijama koje je okupirala Rusija, saopštio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je to rekao na poslovnom forumu Evropske kuće Ambrozeti u Italiji, prenosi Gardijan.

List dodaje da su ruski i međunarodni zvaničnici saopštili da trenutno nema izgleda za direktne mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, jer rat i dalje besni, a Kijev pokušava da povrati teritoriju kroz kontraofanzivu.
 

Odjeknule su eksplozije

09.05 - U Vinickoj i Žitomirskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, preneli su ukrajinski mediji. Prethodno je gotovo na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

Hitac iz ATGM-a uništio je ukrajinski tenk (VIDEO)

08.35

 

 

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata(ISW):

08.14 - - Ukrajinske snage nastavile su protivofanzivne operacije kod Artjemovska DNR i na zapadu Zaporoške oblasti.


- Andrej Кuršin, priveden je u Moskvi zbog diskreditacije ruske vojske.

- Igor Strelkov, koji se nalazi u pritvoru, rekao je da namerava da učestvuje na predsedničkim izborima 2024. godine.

- Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije duž linije Кupjansk-Svatovo-Кremenaja, kod Artemovska, duž gradske linije Avdijevka-Donjeck.

 

 

„Solncepek“ prži na vremejevskom pravcu (VIDEO)

07.05 - TOS-1A „Solncepek“ udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine na vremejevskom pravcu.

 

 

Ukrajinski dronovi napali Kurčatov u Rusiji, u blizini nuklearna elektrana Kursk

07.00 - Dve ukrajinske bespilotne letelice napale su ruski grad Kurčatov u Kurskoj oblasti, oštetivši administrativnu i stambenu zgradu, rekao je guverner regiona Roman Starovojt.

"Kurčatov su napale dve ukrajinske bespilotne letelice, utvrđuje se šteta", napisao je guverner na Telegramu.

Grad Kurčatov u Kurskoj oblasti, gde se nalazi Kurska nuklearna elektrana već je bio meta napada ukrajinskih dronova, poslednji put 14. jula kada je na grad pala i eksplodirala bespilotna letelica, pišu RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading