UKRAJINA IMA RAZLOGA DA BRINE Dan odluke je sve bliže
Foto: Printscreen/Tanjug/AP/Joe Rondone

Prošlomesečna republikanska debata je ilustrovala unutarstranačke razlike u perspektivi rata u Ukrajini i kako se od kandidata može očekivati da se pozabave tim pitanjem kada bi bili na funkciji, navodi se u tekstu.

Većina je izrazila snažnu podršku posvećenosti Sjedinjenih Država da pomognu Ukrajini, ali u tekstu se izdvaja dvojac - guverner Floride Ron Desantis, koji je prethodno nazvao rat u Ukrajini samo graničnom kontroverzom, koji se usprotivio daljoj bezuslovnoj pomoći i preduzetnik Vivek Ramasvami koji kaže da Ukrajina nije prioritet za Sjedinjene Države i da Vašington treba da usmeri svoje resurse „kako bi sprečio invaziju na južnu granicu“. Ramasvami je Kinu proglasio „bezbednosnom pretnjom broj jedan za Sjedinjene Države“.

Ali najzabrinjavajuća izjava o posvećenosti Amerike odbrani Ukrajine – a na kraju i Tajvana – došla je nedeljama pre debate od čoveka koji je odlučio da ne učestvuje u njoj, ali će najverovatnije pobediti na nominaciji: bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u tekstu.

Bajdenovo kontinuirano poricanje da Ukrajini obezbedi oružje koje joj je potrebno da odlučno pobedi Rusiju i "oslobodi Ukrajinu" iz straha da ne izazove Putinovu dalju eskalaciju, postavlja veoma loš presedan za dugoročnu bezbednost Tajvana, piše Hil.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading