POLJSKA VIŠE NE ŠALJE ORUŽJE UKRAJINI Hladan tuš za Kijev
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Poljska bi Ukrajini mogla da isporuči dodatno, zastarelo oružje, kaže predsednik Andžej Duda. Ova izjava usledila je posle ranije izjave premijera Mateuša Moravjeckog da je Varšava završila isporuke oružja Kijevu.

U intervjuu poljskom TVN kanalu u četvrtak, Duda je pojasnio da zemlja „ne može da prenese [svoje] novo oružje koje [oni] kupuju da bi ojačala bezbednost Poljske ili modernizovala poljsku vojsku“. Međutim, on je sugerisao da bi sistemi naoružanja koji se trenutno stavljaju iz upotrebe mogli na kraju naći put do Ukrajine.

Duda je takođe primetio da su primedbe Moravjeckog od prethodnog dana „protumačene na najgori mogući način“. Potonji je u sredu rekao novinarima da Poljska „više ne prenosi oružje Ukrajini jer sada naoružavamo Poljsku modernijim oružjem“.

Portparol vlade Pjotr Miler je kasnije pojasnio da će Poljska nastaviti da isporučuje Ukrajini oružje iz prethodno dogovorenih paketa.

Ova kontroverza je nastala nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao neke evropske nacije tokom njegovog govora na Generalnoj skupštini UN. Zelenski je optužio ove zemlje da samo „igraju solidarnost u političkom teatru“ i „prave triler za žito“, misleći na tekući spor oko ukrajinskog izvoza na tržište EU.

Ukrajina i Poljska su upletene u eskalirajući trgovinski spor u vezi sa ukrajinskim žitom. Zbog zatvaranja glavnih crnomorskih brodskih puteva usred sukoba sa Rusijom, ukrajinski poljoprivredni proizvodi preplavili su evropska tržišta, uzrokujući nagli pad cena i negativno utičući na lokalne proizvođače.

Kao odgovor, pet zemalja članica EU – Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka – uvele su zabrane uvoza kako bi zaštitile svoje domaće poljoprivrednike. Kijev je osporio zakonitost ovih ograničenja i podneo sporove Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Poljska je jedna od najčvršćih pristalica Ukrajine od početka njenog sukoba sa Rusijom u februaru. Zemlja je Ukrajini obezbedila značajnu količinu teškog naoružanja.

Duda je nedavno pozvao Kijev da "zapamti" ulogu svoje zemlje kao logističkog centra za isporuke oružja. On je napravio analogiju, uporedivši Ukrajinu sa davljenikom koji bi mogao nehotice da povuče svoje spasioce.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading