rat u ukrajini
Foto: EPA/EPA/GAVRIIL GRIGOROV - UKRAINIAN PPS- STRINGER- SERGEI ILNITSKY

Meta ukrajinskih dronova tokom jučerašnjeg dana bili su Kremen i Kursk, tvrdi Rusija.

Ukrajina je, s druge strane, optužila Moskvu za napad na Hersonsku oblast.

Blog uživo:

 

Velika prevara?

21.38 - Kubanski plaćenici idu u rat za Rusiju u Ukrajini kako bi dobili državljanstvo i imali bolji život.

Neki su dobro znali u šta se upuštaju, ali nekima su rekli da će raditi posao u građevini, a završili su na ratištu, piše Politiko.

Britanci tvrde: Rusi su izgubili kod Bahmuta

20.11 - Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je informaciju o situaciji u Bahmutu. Reč je o dnevnim informacijama koje se prikupljaju preko obaveštajnih službenika.

Britanci tvrde da su Ukrajinci odbili sve ruske kontranapade na Bahmutu i ​​zadržali kontrolu nad oslobođenom teritorijom.

Neke od žrtava ubijene pod teškom torturom

18.55 - Istražna komisija za Ukrajinu koja je obavljala rad pod mandatom UN saopštila da su neke od žrtava u Ukrajini ubijene pod teškom torturom.

Duda: Poljska bi Ukrajini mogla da pošalje starije oružje

16:37 - Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zameni za moderno.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Jedna osoba poginula, više povređenih

16:10 - Najmanje jedna osoba je poginula a bilo je više povređenih u napadu ruskih vazdušnih snaga na grad Berislav u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, prenosi Interfaks.

Prema preliminarnim podacima, u granatiranju je jedan muškarac poginuo, a još tri civila su povređena, saopštilo je tužilaštvo u Hersonu.

Mađarska ne podržava Ukrajinu, dok Kijev ne vrati prava

15:47 - Mađarska neće podržati stav Ukrajine ni na jednom međunarodnom forumu dok Kijev ne vrati prava zakarpatskim Mađarima, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Ukrajina se godinama protivi mađarskim školama. Oni žele da ih sve pretvore u ukrajinske škole ili, ako to ne uspe, da ih zatvore. Vlada Mađarske bori se na svakom međunarodnom forumu za prava zakarpatskih Mađara, posebno dece. Nećemo podržati Ukrajinu po bilo kom pitanju u međunarodnom životu dok se ne vrate raniji zakoni kojima su bila osigurana prava zakarpatskih Mađara", rekao je Orban mađarskim poslanicima.

Kijev: U napadu na Sevastopolj poginuo komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov

15:20 - Ukrajina tvrdi da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na svom nalogu na platformi X da je Sokolov poginuo u napadu ukrajinskih snaga na štab ruske Crnomorske flote sa još 34 ruska oficira.

"U udaru na štab ruske Crnomorske flote poginula su 34 oficira, uključujući i komandanta ruske Crnomorske flote. Još 105 okupatora je ranjeno. Zgrada štaba se ne može obnoviti", naveo je Geraščenko. On je na mestu komandanta Crnomorske flote od avgusta 2022, a čin admirala dobio je u junu ove godine.

Zelenski: Abramsi stigli u Ukrajinu

15.00 - Američki tenkovi Abrams stigli su u Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

"Dobre vesti od ministra (odbrane) Umerova. Tenkovi Abrams su već u Ukrajini i spremaju se da pojačaju naše jedinice" objavio je na savom Telegram kanalu Zelenski, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je prošle nedelje da će prvi američki tenkovi tipa Abrams ove nedelje biti isporučeni Ukrajini

MO Rusije: Uništene dve bespilotne letelice

13.48 - Ruski sistemi PVO uništili su oko 13 časova dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, a jednu iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tenkovi isporučeni Ukrajini

13.20 - Prva serija tenkova Abrams isporučena je Ukrajini u subotu. prenosi B92.

"Bojeva glava mi je u bašti"

12.50 Snažna eksplozija potresla selo Kickani, pronađen S-300

Putin izdao naređenje - Šojgu ima rok do oktobra!

12.48 Institut za proučavanje rata (ISW) izneo "insajderske informacije" o važnom planu Rusije na frontu

Ukrajinsko MO "Jadan pokušaj odmazde"

12.30 - Napad Rusije na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine bio je "jadan pokušaj odmazde", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na društvenim mrežama. Ministarstvo je tvrdilo da Kremlj odgovara na ukrajinski napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju u petak.

Ukrajinska vojska je tvrdila da je ruski napad na Odesu predstavljao kršenje međunarodnog humanitarnog prava, jer je ciljao i trupe i civilnu infrastrukturu, uključujući snabdevanje električnom energijom.

Ukrajinski ministar energetike rekao je u ponedeljak da je oko 1.000 potrošača ostalo bez struje. U toku je "kampanja velikih remonta", navodi ministarstvo, a inženjeri nastavljaju da pripremaju elektroenergetski sistem za zimsku grejnu sezonu.

Poljski predsednik ne vidi problem u ponovnom pokretanju isporuke oružja Ukrajini

11.55 - Javna i ogorčena svađa oko ugovora o žitu, paketa pomoći i izbeglica na kraju je dovela do toga da je Poljska izjavila da više neće isporučivati oružje Ukrajini, ostavljajući Kijev da se bori da popravi odnose. Sada je predsednik Andžej Duda priznao da su komentari predsednika Zelenskog na Generalnoj skupštini UN možda bili posledica stresa, i razgovarao je o mogućnosti obnavljanja isporuka oružja Kijevu.

"Ne zaboravimo da je Zelenski pod ogromnim pritiskom", rekao je on poljskom listu Super Ekspres u opširnom intervjuu. "On šalje ljude na front, često u smrt. Govoreći o potrošnji na odbranu, on je rekao da nova oprema „mora da služi za jačanje poljske vojske" pre nego što se više može poslati Ukrajini. "Ne trošimo milijarde da bismo ih dali sve odjednom", rekao je on. "Ali to ne znači da mi uopšte nećemo predati oružje Ukrajini".

U Pridnjestrovlju pronađeni ostaci rakete S-300

11.30 -U selu Kickani u Pridnjestrovlju otkriveni su ostaci rakete S-300, izjavio je za Sputnjik kopredsedavajući Zajedničke kontrolne komisije nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Oleg Beljakov.

„Dana 25. septembra u 00.54 čula se prilično ozbiljna eksplozija nad teritorijom Pridnjestrovlja. To je u velikoj meri uznemirilo stanovništvo koje živi u ataru sela Kickani. Fragmenti rakete pali su na teritoriju Pridnjestrovlja u zonu bezbednosti u selu Kickani“, rekao je Beljakov. Selo Kickani nalazi se 10 kilometara od Tiraspolja.

Rusi beže?

09.54 - Ukrajinski gerilski pokret "Ateš", saopštio je da Rusi napuštaju svoje stalne lokacije na Krimu zbog straha od udara Oružanih snaga Ukrajine.

Oglasilo se MO Rusije: Pokušali su da izvrše teroristički napad 

09.15 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao da izvrši teroristički napad na teritoriju zemlje bespilotnim letelicama avionskog tipa. Kako se navodi u saopštenju, tokom noći 25. septembra sistemi PVO oborili su dronove iznad severozapadnog dela Crnog mora, Krima, kao i iznad Kurske i Brjanske oblasti. Ministarstvo je kasnije dodalo da je oko 9 časova PVO oborio ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

"Ukrajina je drska prema Zapadu!"

08.27 - Puškov označio glavnog krivca za "grubo ponašanje Kijeva"

 

"Pet ruskih boraca odbilo je napad nadmoćnijih neprijateljskih snaga u oblasti Urožanja"

08.26 - Prema rečima ruskih vojnika, ukrajinski jurišnici su tokom dana dva puta pokušali da napadnu uporište nadmoćnijim snagama, ali nisu uspeli da probiju odbranu vojnika 37. gardijske motorizovane brigade.

Poljaci uklonili ukrajinsku zastavu

07.46 - Ambasada Poljske u Pekingu uklonila je ukrajinsku zastavu koju je prethodno okačila u znak podrške Ukrajini. Varšava je ranije uvela zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine na neodređeno vreme nakon čega je Ukrajina podnela tužbu STO, na šta je Poljska odgovorila obustavom isporuke novih tipova naoružanja, prenosi Sputnjik.

Zastava je stajala na zgradi ambasade u Pekingu od maja ove godine iako je kinesko ministarstvo spoljnih poslova uputilo zahtev da se zgrade ambasada ne koriste za „političku propagandu“.

Snažni udari na luku Odesa: Zabeležena serija eksplozija usled detonacije municije

07.00 - Peti talas eksplozija dogodio se u Odesi, javlja ukrajinski TV kanal "Public".

„Ponovo se čuju eksplozije u Odesi“, navodi se u porukama kanala Telegram.
„Ogledalo nedelje“ pojašnjava da je u Odesi izbio veliki požar i da gori zgrada.

„Public” prenosi i da je u Кrivom Rogu drugi talas eksplozija.

„U Кrivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti ponovo se čuju eksplozije“, prenosi TV kanal.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading