rat u ukrajini
Foto: EPA/EPA/GAVRIIL GRIGOROV - UKRAINIAN PPS- STRINGER- SERGEI ILNITSKY

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu u Kijevu razgovarali su o mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja.

S druge strane, Kremlj je saopštio da je zbog hibridnog rata protiv Rusije neophodno povećanje rashoda za odbranu u budžetu za narednu godinu.

BLOG UŽIVO:

Jak udar, ispaljene rakete

22:46 - Ukrajinske snage raketirale su selo Novokazankovato u Zaporoškoj oblasti, saopštili su u hitnim službama oblasti. Kako se navodi u saopštenju, ispaljene su dve rakete.

Od siline udara polupani su prozori na dve kuće i oštećen je krov. Takođe su oštećeni prozori srednje škole i Doma kulture.

U napadu nije bilo žrtava, dodaje se u saopštenju.

Pušilin: Odbijeni napadi VSU kod Bahmuta

21:23 - Oružane snage Ukrajine su u artjomovskom pravcu pokušale da imitiraju ofanzivu, ali su pretrpele ozbiljne gubitke i potisnute su na početne položaje, saopštio je na svom Telegramu šef DNR Denis Pušilin.

Uzbuna

20:55 - Na celoj teritoriji Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Posade Su-25 napale su vojne ciljeve i opremu Oružanih snaga Ukrajine

20:10 - Kao rezultat borbene upotrebe, uništeni su kamuflirani utvrđeni terenski položaji i oklopna tehnika neprijatelja.

Stoltenberg uveren da će Poljska nastaviti da vojno podržava Ukrajinu

19:16 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da će Poljska pronaći načine da reši nesuglasice sa Ukrajinom bez uticaja na vojnu podršku svom susedu u ratu protiv Rusije.


"Očekujem i uveren sam da će Ukrajina i Poljska pronaći način da reše ta pitanja, a da to ne utiče negativno na vojnu podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Rojters.

Razvožajev: Proračunat teroristički napad na štab Crnomorske flote

18:42 - Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev komentarisao je za "Rusija 24" raketni napad ukrajinskih snaga na štab Crnomorske flote od 22. septembra.

Kako je rekao, radi se o proračunatom terorističkom napadu koji je predstavljao veliku opasnost za stanovništvo Sevastopolja.

Brifing MO Rusije: Strahoviti gubici VSU, stradalo više hiljada vojnika, uništeni tenkovi i transporteri

17:24 - Za nedelju dana Oružane snage Rusije izvele su devet napada na mesta obuke ukrajinskih diverzanata, baze vojnika i plaćenika;

Za nedelju dana ukrajinske snage su na kupjanskom pravcu izgubile preko 210 vojnika;

Na donjeckom pravcu odbijen je 31 napad ukrajinske vojske koja je pokušala da krene u ofanzivu kod Artjomovska, Avdejevke, Marinke;

U Harkovskoj oblasti ruska vojska je za sedmicu dana uništila četiri ukrajinska skladišta municije;

Ruski sistemi PVO su za sedmicu dana presreli 33 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“ i „oljha“, bombu JDAM, kao i četiri rakete „harm“;

Ukrajinska vojska je za nedelju dana na donjeckom pravcu izgubila preko 1.760 vojnika i 40 tenkova;

Ruski sistemi PVO za sedmicu su uništile 185 ukrajinskih dronova; Da bi nadoknadili gubitke nakon neuspelih juriša na Kleščejevku i Andrejevku, komanda ukrajinske vojske je prebacila sa drugih pravaca tri jedinice;

Oružane snage Ukrajine za nedelju dana na zaporoškom pravcu izgubile su preko 330 vojnika, kao i 25 oruđa artiljerije;

Na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je za sedmicu dana izgubila preko 750 vojnika;

Oružane snage Ukrajine povlače u pozadinu 47. mehanizovanu brigadu iz područja Rabotina jer vojska zbog gubitaka odbija da izvršava borbene zadatke;

Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska za nedelju je izgubila do 250 vojnika i 16 borbenih oklopnih vozila.

Putin potpisao: Od 1. oktobra...

17:13 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano na služenje vojnog roka 2023. godine.

IAEA zahteva od Rusije da odmah napusti nuklearku u Zaporožju

16:50 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz Nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP) u blizini linije fronta na jugu Ukrajine. Rezolucijom se takođe traži da posmatrači IAEA budu stalno stacionirani u objektu, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

Zemlje članice IAEA usvojile su na godišnjoj Generalnoj konferenciji u četvrtak rezoluciju koja poziva na „hitno povlačenje svog vojnog i drugog neovlašćenog osoblja iz ukrajinske ZNPP kako bi se osigurao bezbedan rad" i da se "postrojenje odmah vrati pod punu kontrolu nadležnih ukrajinskih vlasti“, prenosi Dojče vele.

 

Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu u blizini granice sa Ukrajinom

16:10 - Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu duž sela na Dunavu u blizini granice sa Ukrajinom, dodaje još vojnih osmatračnica i patrola u to područje, prenosi Rojters pozivajući se na dva visoka ukrajinska zvaničnika.

Mere, zajedno sa raspoređivanjem četiri dodatna američka borbena aviona F-16 i proširenom zonom zabrane letova, znak su sve veće zabrinutosti u Rumuniji i širem NATO savezu da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na njenu teritoriju, navodi agencija.

Zelenski odao poštu žrtvama nacističkih zločina u Babinom Jaru

15:33 - Na 82. godišnjicu tragedije u Babinom Jaru, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odao je počast žrtvama masovnih pogubljenja civila od strane nacista u okupiranom Kijevu tokom Drugog svetskog rata.

On je postavio svetiljku pored spomen-znaka Menora na teritoriji Nacionalnog istorijskog i memorijalnog parka Babin Jar, prenosi Ukrinform.

 

ŠOJGU NAGLASIO OBAVEZU ZEMLAJA ZND "Moraju da imaju jake oružane snage"

15.15 Neophodno je imati dobro opremljene i obučene oružane snage, rekao je Šojgu

Pogođen tenk Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledara (VIDEO)

14.30

 

 

 

"Zelenski počinje da nervira ljude"

13.40 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski počinje da nervira ljude i čak i najvatreniji "jastrebovi" počinju da razgovaraju s njim drugačije, smatra lider slovačke opozicione stranke "Smer" i bivši premijer Robert Fico.

Razvožajev: To je bio proračunat teroristički napad

13.20 - Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev komentarisao je za "Rusija 24" raketni napad ukrajinskih snaga na štab Crnomorske flote od 22. septembra.
Kako je rekao, radi se o proračunatom terorističkom napadu koji je predstavljao veliku opasnost za stanovništvo Sevastopolja. "Zgrada štaba nalazi se u centru grada. Udar je izveden dalju u vreme kad je najveća gužva. To je proračunat i bezočan teroristički napad sa velikim rizikom po stanovništvo", rekao je on.

Bitke kod Verbovoja: Snimak uništene NATO opreme (VIDEO)

12.18

 

 

 

PUTIN I BIVŠI KOMANDANT "VAGNERA" KUJU RATNI PLAN "Znate šta je to, kako se to radi..." (VIDEO)

11.46Kremlj je saopštio nakon sastanka da bivši komandant "Vagnera", Trošev, sada radi za Ministarstvo odbrane Rusije.

ORBAN OGOLIO ZAPAD "Hoće da prošire rat u Ukrajini"

11.15Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini.

Borbe u pravcu Hersona: Ruski borci uništavaju militante OSU na desnoj obali Dnjepra (VIDEO)

10.35 -

 

 

U Nikolajevu u raketnom napadu oštećen infrastrukturni objekat

09.48 - U gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, u raketnom napadu oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je danas načelnik oblasne vojne uprave Vitalij Kim.

"Ujutro 29. septembra, oko 04.13 časova grad Nikolajev je bio izložen raketnom napadu. Pogođen je infrastrukturni objekat na periferiji grada", napisao je Kim na Telegramu, prenosi Rojters.

Serija eksplozija čula se jutros u regionima Sumi i Nikolajev, preneli su ukrajinski mediji.

LAVROV NIKAD OŠTRIJI I JASNIJI NATO i SAD da priznaju odgovornost

09.00Rusija očekuje da Sjedinjene Američke Države i NATO priznaju odgovornost za situaciju u Avganistanu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Češka označila Rusiju kao glavnu pretnju po zemlju

08.35 - Češka je u novoj odbrambenoj strategiji označila Rusiju kao najozbiljniju pretnju po zemlju, piše list "Seznam Zpravi".

Dokument je već odobrio Savet bezbednosti republike, a u oktobru se očekuje glasanje u vladi.

"U novoj odbrambenoj strategiji Rusija je označena kao najozbiljnija pretnja po Češku. Kako se navodi, u slučaju sukoba treba imati u vidu da će Češka biti važna transportna arterija za savezničke trupe", navodi se u saopštenju.

Rusko MO: Sistemi PVO noćas uništili 11 ukrajinskih dronova

08.00 - Ruski sistemi PVO uništili su noćas 11 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske i Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, piše Tanjug

„U noći 29. septembra zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Rusije. Dežurni sistemi PVO uništili su 11 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih jednu iznad teritorije Kaluške oblasti i 10 iznad Kurske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo na Telegramu. Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sabotaže, navodi agencija RIA Novosti.

Eksplozija u Kijevu

07.15-- U Кijevu se dogodila eksplozija, prenosi ukrajinsko izdanje Strana.ua .

Zelenskom iz amerike stigle katastrofalne vesti 

07.14 - Ako se ovo bude desilo, Ukrajina će biti u problemu

Ruske snage uništile švedski tenk „Stridsvagn 122“ u blizini Svatova, LNR

07.00

 

 

Rusija prosledila SB UN nacrt izjave o terorističkom napadu na Severni tok

06.52 - Rusija je uputila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt predsedničke izjave o terorističkom napadu na gasovode Severni tok, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Kao što smo najavili na zasedanju Saveta bezbednosti UN 26. septembra o eksplozijama na gasovodima Severni tok, objavili smo nacrt predsedničke izjave o ovom terorističkom napadu", naveo je Poljanski na Telegamu, prenela je agencija RIA Novosti.

On je istakao da će ruske vlasti videti koje će manevre njihove zapadne kolege preduzeti kako bi izbegli da Savet izrazi jasan stav u vezi sa tim. Eksplozije na dva ruska gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 dogodile su se 26. septembra 2022. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading