NATO UPOZORIO UKRAJINCE Veliki problem sa nestankom municije - "Dno bureta je sada vidljivo"
Foto: AP/Yoan Valat

„Dno bureta je sada vidljivo“, rekao je adm. Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO-a i najviši vojni zvaničnik alijanse, u utorak tokom diskusije na Varšavskom bezbednosnom forumu. „Potrebna nam je industrija da poveća proizvodnju u mnogo većem tempu“, rekao je on.

Pentagon je takođe upozorio na iscrpljivanje sredstava.

U međuvremenu, Bela kuća je ponovila svoje uverenje da će Kongres odobriti novu pomoć Ukrajini nakon što finansiranje Kijeva nije bilo uključeno u dogovor u poslednjem trenutku kako bi se izbeglo zatvaranje vlade.

Evo šta još treba da znate:

Jak istok

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Harkov od ključnog značaja za održavanje „celog našeg istoka jakim“ nakon njegove najdalje posete istočnoj liniji fronta od početka ruske invazije. „Posebno imajući u vidu stalni ruski teror protiv Harkova, regiona i pokušaje okupatora da pojačaju napade na naše položaje“, rekao je Zelenski posle sastanka sa regionalnim zvaničnicima.

Kretanje žitarica

Ukrajina, Poljska i Litvanija su se složile da prebace neke granične provere za ukrajinsko žito sa poljske granice u litvansku luku kako bi se ubrzao izvoz, saopštio je Kijev. U međuvremenu, više brodova koristilo je samoproglašeni humanitarni koridor Ukrajine kroz Crno more, rekli su ukrajinski i američki zvaničnici. Kijev je postavio rutu nakon što se Moskva povukla iz sporazuma o žitu uz posredovanje UN u julu.

Projektil Krim

Ruska protivbrodska odbrana uništila je ukrajinsku protivbrodsku raketu Neptun u blizini Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo nije dalo dodatne detalje. Ukrajina je poslednjih nedelja pojačala udare na okupiranom poluostrvu.

Južni špijunski lanac

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) tvrdi da je razbila veliki ruski špijunski lanac na jugu zemlje. SBU je navela da je 13 doušnika privedeno u Mikolajevskoj oblasti, svi lokalni stanovnici. Četiri od 13 već su proglašeni krivima i osuđeni na zatvorsku kaznu, navodi se u saopštenju.

Evropska pomoć

Poslanici EU odobrili su četvorogodišnji budžet kojim bi se Ukrajini obezbedilo do 50 milijardi evra (52,3 milijarde dolara) za rešavanje krize izazvane ruskim ratom, saopštio je Evropski parlament. Finansiranje, odvojeno od finansiranja vojne pomoći, obezbediće direktnu budžetsku podršku Kijevu za podršku reformama, stvaranje povoljne investicione klime i uslove za privlačenje privatnih investitora u oporavak zemlje, navodi se u saopštenju.

Zabrinutost oko korupcije

SAD sve više pozivaju Ukrajinu da učini više u borbi protiv korupcije, rekli su za CNN više američkih zvaničnika. Američki zvaničnici su nedavno jasno stavili do znanja da su neki oblici nevojne pomoći potencijalno ugroženi ako Kijev ne učini više u borbi protiv korupcija.

Crna lista Kijeva

Ukrajina je dodala tri kineske naftne i gasne kompanije na svoju listu međunarodnih kompanija koje sponzorišu ruski rat. Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NAZK) saopštila je da kompanije „nastavljaju da razvijaju zajedničke projekte sa Rusijom i da finansiraju rusku stratešku industriju plaćajući znatne poreze“.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading