Rat u Ukrajini
Foto: AP/LIBKOS (STR)

Nakon što je smenjen predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti, analitičari ocenjuju da bi najveća žrtva haosa na Kapitol hilu mogla da bude dalja pomoć Ukrajini.

"To me zabrinjava, ali znam da postoji većina članova Predstavničkog doma i Senata iz obe stranke koji su rekli da podržavaju slanje pomoći Ukrajini", rekao je Bajden.

 

Bivša novinarka Prvog kanala ruske televizije Marina Ovsjanikova, koja je privukla pažnju celog sveta kada je upala uživo u emitovanje večernjih vesti sa plakatom na kojem je pisalo "Zaustavite rat" i "Lažu te", osuđena je u odsustvu na osam i po godina zatvora.

Ruske snage su u sredu oborile 31 ukrajinski dron iznad Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti koje se graniče sa Ukrajinom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

CBS Njuz: "Severna Koreja šalje artiljeriju Rusiji"

23.05 - Severna Koreja je počela da prebacuje artiljeriju Rusiji jačajući snage predsednika Vladimira Putina u ratu u Ukrajini, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CBS Njuz.

On nije naveo da li je transfer deo novog, dugoročnog lanca snabdevanja ili je reč o ograničenoj pošiljci, niti šta Severna Koreja dobija zauzvrat za oružje.

Kim je Putinu tokom sastanka u Rusiji prošlog meseca rekao da može da računa na "punu i bezuslovnu podršku" Severne Koreje za "svetu borbu" Rusije u odbrani njenih bezbednosnih interesa, prenosi američki TV kanal.

Rusko MO: Ruska vojska je odbila neprijateljske napade u Belgorodskoj i Кurskoj oblasti

23.00 - Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu objekte na teritoriji Rusije, snage PVO su uništile 5 dronova iznad Belgorodske oblasti u 23:30 i 1 u 22:30 (po lokalnom vremenu), saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Još jedan UAV  uništen je iznad Кurske oblasti oko 20.30 časova, saopštio je vojni resor.

Borbe kod Artjemovska (VIDEO)

22.27 - Vojnici 137. puka 106. gardijske. Vazdušno-desantne divizije prate neprijatelja na pravcu Soledar-Artjemovsk i uništavaju neprijateljsku opremu u borbama.

 

 

"Oboren droni znad Kurske oblasti"

21.48 - Ruski sistemi PVO oborili su oko 20,30 ukrajinski dron iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

KAKVA ANALIZA ZAPADNIH MEDIJA: Zelenski u pat poziciji bez američke pomoći

21.21Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski našao se u pat poziciji zbog mogućeg smanjenja pomoći od SAD, napisao je istoričar Hal Brends u tekstu za Blumberg.

"Teškoće me ne plaše"! Medicinski instruktor sa pozivnim znakom „Mališ“ govorio je o svom radu u zoni Severnog vojnog okruga

20.49 -  „Lekar u ratu i lekar u mirnom životu su potpuno različite osobe“, kaže on i dodaje:

„Ovde morate da se naviknete na sve što se dešava, da se naviknete na prirodu povreda, jer su u civilnom životu povrede potpuno drugačije. Radimo sve što možemo. Teškoće me ne plaše: znao sam kuda idem i znao sam da ću ovde biti od koristi"

 

Putin otkrio detalje o pogibiji Prigožina

20.18 -  "U telima mrtvih pronađeni delovi ručne bombe"

Šolc obećao Zelenskom da će Nemačka ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine

19.59 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka dodatno ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu kako bi pomogao u zaštiti zemlje od ruskih raketnih napada ove zime.

"Vlada u Berlinu će isporučiti još jedan sistem protivvazdušne odbrane patriot kao pomoć u zaštiti ključne infrastrukture", rekao je Šolc novinarima nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi.

Šolc je naveo da bi paket trebalo da stigne tokom zimskih meseci i da će dati značajan doprinos jačanju bezbednosti Ukrajine, preneo je Blumberg.

"Patriot je jedini sistem koji može da se nosi sa svim tipovima ruskih projektila“, rekao je Zelenski novinarima posle sastanka sa Šolcom.

Ukrajinski predsednik je istakao da je protivvazdušna odbrana bila u fokusu svih njegovih bilateralnih susreta u Granadi.

Tri dana žalosti u Harkivskoj oblasti

19.20 - U Harkivskoj oblasti od sutra je proglašena trodnevna žalost.

"Bio je to najsmrtonosniiji zločin koji su počinili Rusi u Harkivskoj oblasti od početka invazije.Tri dana, od 6. do 8. oktobra, biće proglašeni danima žalosti u Harkivskoj oblasti", objavio je na Telegramu Oleh Sinehubov, regionalni guverner Harkivske oblasti.

Vazdušna uzbuna u delovima Ukrajine

18.53 - U tri regiona Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Signal za uzbunu u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine u 18.59 (poklapa se sa moskovskim vremenom).

Putin: Ukrajinci su usmereni na to da nanesu štetu „Turskom toku"

18.22 - Ukrajinci su usmereni na to da nanesu štetu „Turskom toku", pokušavaju da ga napadnu, a mi u tome vidimo engleske prste, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.

Timski rad: MLRS Grad nanosi vatrenu štetu položajima OSU (VIDEO)

18.08

 

 

Rusko MO: Oboren ukrajinski dron

17.59 - Ruska protivvazduhoplovna odbrana oborila je iznad Brjanske oblasti Rusije ukrajinsku bespilotnu letelicu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusija neće osvajati nove teritorije?

17.35Putin se oglasio o sukobu u Ukrajini i "novom svetskom poretku"

Putin: Кijev je izgubio 90.000 ljudi

17.20 - Od početka „kontraofanzive" 4. juna, Кijev je izgubio 90.000 ljudi, rekao je predesednik Rusije Vladimir Putin.

Borbe u pravcu Кupjanska: „Solncepok“ pali položaje OSU (VIDEO)

17.00 - Posade teških bacačkih sistema grupacije Zapad, podešene od strane operatera bespilotnih letelica, preciznim pogocima uništavaju uporišta, položaje i zemunice militanata.

 

 

Nema para

16:00 - Ukrajinski sukob iscrpeo je budžet Evropske unije, saopštila je Evropska komisija u objavi na društvenoj mreži "Iks".

Saopštenje ruskog Ministarstva odbrane

15:12 - Ruski sistemi PVO presreli su avionsku bombu JDAM i osam projektila "hajmars".

Uništeno je i 27 ukrajinskih dronova. Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada protivnika kod Krasnogorovke i Pervomajskog.

Ukrajinske snage su na tom pravcu izgubile do 210 ukrajinskih vojnika, a na južnodonjeckom – više od 80. Odbijeni su napadi u području Prijutnog.

Na zaporoškom pravcu likvidirano je više od 35 ukrajinskih vojnika, a na krasnolimanskom do 80. Odbijeni su napadi protivnika u području Červona Dibrova.

Ukrajinskim jedinicama je nanet poraz u području Kuzmina, Torskog i Grigorovke. Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 170 vojnika, a na hersonskom do 45.

Borelj: EU će povećati podršku Ukrajini, ali ne može da zameni SAD

14.40- Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da je Ukrajini potrebna podrška EU i da će je Brisel povećati, ali je naglasio da EU ne može da zameni SAD.

Borelj je rekao da "nije dobra vest" to što su sukobi u Vašingtonu doveli u sumnju nastavak podrške Ukrajini i nada se da to još nije konačan stav SAD.

Predsednica Slovačke protivi se slanju oružja Ukrajini

13.21- Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je da se protivi slanju novog paketa vojne pomoći Ukrajini zbog pobede stranke Roberta Fica na parlamentarnim izborima, koji je izrazio čvrst stav protiv daljeg snabdeva naoružanjem Kijeva.

Čaputova je rekla da se izborni rezultati moraju poštovati, a Fico je biračima obećao da Bratislava neće poslati "ni jedan metak više" u Kijev.

Uništeno ukrajinsko skladište municije

11.47- Artiljeristi brigade obalske odbrane ruske vojne grupe "Dnjepar" uništili su uporište ukrajinske vojske sa skladištem municije na području hersonskih ostrva, prenosi dopisnik Sputnjika.

Zelenski: Na samitu u Granadi posebna pažnja regionu Crnog mora

10.19- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je doputovao u španski grad Granadu kako bi učestvovao na Samitu Evropske političke zajednice i najavio neke od najvažnijih tema sa tog skupa.

Na taj skup pozvano je 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Bild: Nemačka ne planira da u skorije vreme pošalje rakete "taurus" Ukrajini

10.02-Nemačka vlada ne planira da u skorije vreme isporuči krstareće rakete "taurus" Ukrajini, objavio je "Bild", pozivajući se na izvore iz nemačke i ukrajinske vlade.

Nemačka nije zvanično odbila da pošalje rakete Ukrajini, ali je interno jasno stavila do znanja da se rakete trenutno neće slati, navode sagovornici lista.

SAD isporučuju Ukrajini zaplenjeno oružje iz Irana

09.44- Sjedinjene Američke Države isporučuju hiljade komada zaplenjenog iranskog oružja i municije Ukrajini, što je potez koji bi mogao da pomogne u ublažavanju nestašica sa kojima se ukrajinska vojska trenutno suočava, saopšteno je danas iz Centralne komande Oružanih snaga SAD (CENTCOM).,

Dodaje se da je ukrajinskim snagama već prebačeno više od milion komada zaplenjene iranske municije, prenosi CNN.

Ukrajina: PVO oborila 24 od 29 ruskih dronova

07.55- Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći 24 od 29 ruskih dronova lansiranih u napadima na njenu teritoriju, saopštio je danas ukrajinski generalštab.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su dronovi uništeni iznad Odeske i Nikolajevske oblasti, na jugu zemlje, kao i centralne oblasti Kirovograda, prenosi Rojters

Bajden: Sukobi u Kongresu bi mogli da naškode slanju pomoći Ukrajini

07.22- Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je zabrinut da bi sukobi republikanaca u Kongresu mogli da naškode slanju pomoći Ukrajini i obećao da će uskoro održati govor u kome će objasniti zašto SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije.

"To me zabrinjava, ali znam da postoji većina članova Predstavničkog doma i Senata iz obe stranke koji su rekli da podržavaju slanje pomoći Ukrajini", rekao je Bajden na pitanje novinara, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading