PUTINOV DUGOROČNI PLAN ZA POBEDU U RATU SE OSTVARUJE?! Američki mediji prenose užasavajuću vest za Kijev
Alo! Ilustracija A.V.

Vladimir Putin se dugo kladio da će podrška Zapada Ukrajini početi da slabi, prenosi američki list "Biznis insajder" (Business Insider) 

Američki Kongres je u previranju zbog protivljenja Republikanske stranke pomoći Ukrajini. Ali podrška javnosti na Zapadu i dalje je jaka.

Dok je desno krilo Republikanske partije dovodilo Kongres u haos zbog njegovog protivljenja da da više novca Ukrajini, Kremlj je uzeo krug pobede.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da su previranja predznak stvari koje dolaze — da će podrška Zapada Ukrajini početi da se urušava.

Analitičari su odavno zaključili da je to ključni deo plana predsednika Vladimira Putina: ostati u borbi toliko dugo da se Zapad umori od pomaganja Ukrajini.

„Umor od ovog sukoba — umor od potpuno apsurdnog sponzorstva režima u Kijevu — će rasti u raznim zemljama, uključujući SAD“, rekao je Peskov.

Spor američkog Kongresa usredsređen je na novi paket pomoći Ukrajini vredan više milijardi dolara, najnoviji u nizu ogromnih paketa gotovine i oružja koji su se pokazali vitalnim za Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije.

Krajnje desničarska frakcija Predstavničkog doma Republikanske stranke (GOP) usprotivila se paketu.

Pentagon je rekao da još treba da pruži milijarde unapred odobrene pomoći - ali će to u jednom trenutku prestati.

U međuvremenu, SAD nisu jedina nacija koja pokazuje umor.

Prošle nedelje, krajnje desničarska stranka pobedila je na izborima u Slovačkoj nakon što se kandidovala sa obećanjem da će prekinuti podršku Ukrajini, sa kojom deli kopnenu granicu.

U Nemačkoj, krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku, ili AfD, čiji lideri dugo neguju veze sa Rusijom i protive se pomoći Ukrajini, beleži porast u anketama.

Čak i ako evropska podrška ostane čvrsta, Volstrit džurnal je ove nedelje izvestio da će se evropski saveznici Ukrajine boriti da nadoknade bilo kakav nedostatak zbog presušivanja američke pomoći.

Nekoliko vesti ove nedelje prenelo je varijacije na jednu temu: Zapadni saveznici kažu da su već dali većinu onoga što su bili spremni da daju.

Putinova opklada

Analitičari kažu da se Putin dugo kladio na slabljenje zapadne podrške Ukrajini jer visoke cene goriva i inflacija izazvana ratom nastavljaju da oštećuju kućne budžete.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je predvideo da bi sukob mogao da potraje do 2025. godine, godinu dana nakon predsedničkih izbora u SAD.

Američki obaveštajni zvaničnici koje je ove nedelje citirao Njujork tajms rekli su da Putin čini sve što je u njegovoj moći da pojača antiukrajinsko raspoloženje, pripremajući široko rasprostranjenu kampanju dezinformacija usmerenu na SAD.

Džordž Bibi, bivši direktor CIA jedinice za analizu Rusije, rekao je za Insajder da se Putin kladio da Ukrajini nedostaju resursi i podrška da pobedi u ratu iscrpljivanja sa Rusijom.

"Sve je više znakova da je on u pravu. Ukrajina ne ispunjava svoje ciljeve za regrutaciju, njena ekonomija propada pod teretom rata, a entuzijazam u SAD i Evropi jenjava za održavanje visokog nivoa pomoći Ukrajini", rekao je.

On je u članku za Kvinsi institut opisao šta bi moglo biti sledeće.

On je rekao da bi nevoljnost SAD i Evrope mogla da naruši moral u Ukrajini i dodatno oteža podržavanje njene borbe.

„Kombinacija bi mogla da proizvede prekretnicu u kojoj se postepena erozija zapadne podrške Ukrajini preliva u naglo smanjenje ili kolaps“, napisao je on.

Drugi analitičari veruju da bi pobednički krug Kremlja mogao biti preran.

Nova anketa Čikaškog saveta za globalna pitanja pokazala je da većina Amerikanaca, oko šest od 10, i dalje podržava pomoć Ukrajini, iako podrška opada među republikancima.

Belgijski istrživači u junu utvrdili su da je popularna podrška Ukrajini u EU čvrsta uprkos blagom padu.

„Podrška Ukrajini je ostala snažna, što sugeriše da javnost u potpunosti razume šire implikacije ishoda rata za evropsku bezbednost“, rekli su istraživači.

Međutim, navodi se da su se u nestabilnoj i nepredvidivoj geopolitičkoj klimi zapadni lideri suočili sa teškim izazovima u održavanju podrške koja drži Ukrajinu u borbi, prenosi "Biznis insajder".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading