Rat u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

Nastavlja se borba Kijeva i Moskve. Ruske snage napale su Odesku oblast supersoničnim protivbrodskim raketama tipa "oniks", dok su ukrajinske trupe pokušale da napadnu Krim raketom kompleksa S-200 pretvorenom u udarnu verziju.

Tehnička vlada u Slovačkoj saopštila je da obustavlja slanje dalje vojne pomoći Ukrajini do formiranja nove vlade. SAD spremaju novi paket pomoći Kijevu.

Kijev je optužio Moskvu za jučerašnji napad na Odesku oblast supersoničnim protivbrodskim raketama tipa "oniks".

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske trupe pokušale da napadnu Krim raketom kompleksa S-200 pretvorenom u udarnu verziju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Ukrajinci se spremaju za odbranu Kupjanska

22.28 - Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema grad Kupjansk za odbranu, ukrajinska ofanziva na okolnoj teritoriji i na prilazima gradu je završena, rekao je Sputnjiku komandant odreda "Bars 9“ vojne grupe "Zapad“. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage ne preduzimaju ofanzivna dejstva, a na tom području više nema civila.


Komandant je precizirao da su uz pomoć vazdušnog izviđanja uočene osmatračnice ukrajinskih snaga u stambenim zgradama i mesta za lansiranje bespilotnih letelica i dronova-kamikaza.

"Protivnik pokušava da se učvrsti, da gradi i dograđuje, priprema se za odbranu", rekao je komandant i dodao da ruska vojska uništava ukrajinske položaje tamo gde uoči pokušaje učvršćivanja.

Moskva: Oborena ukrajinska raketa iznad Krima

21.15 - Ruski PVO sistemi oborili su tri rakete "točka U" iznad Belgorodske oblasti i jednu S-200 koju je ukrajinska vojska nameravala da ispali na Krim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski artiljerci uništili oklopna vozila i pripadnike Oružanih snaga Ukrajine

19.30

 

 

U ostrvskoj zoni uništen raketni sistem "grad“

18.15 - Jedinice grupe "Dnjepar“ uništile su kod ostrva Aleksejevski kod Hersona mesto koncentrisanja ukrajinskih snaga, saopštili su u hitnim službama regiona.


U ostrvskoj zoni uništen je raketni sistem "grad“, a na kahovskom pravcu – privremena baza jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina na zimu očekuje rekordan broj ruskih napada dronovima

16.35 - Ukrajinske vazduhoplovne snage očekuju rekordan broj ruskih napada dronovima, izjavio je portparol Jurij Ignjat, dok se Kijev sprema za drugu zimu masovnog bombardovanja svojih energetskih objekata.

"Ova jesen i zima... je već rekordna po broju dronova ‘šahid’. Preko 500 (upotrebljenih) u septembru", rekao je Ignjat.

Ignjat je naveo da je prošle zime bilo oko 1.000 ruskih napada dronovima za šest meseci.

Matarela: Poraz Ukrajine bi doveo do razornog sukoba, što pre stvoriti uslove za mir

14.28- Predsednik Italije Serđo Matarela izjavio je danas da bi poraz Ukrajine doveo do široko rasprostranjenog i razornog sukoba, dodavši da što pre treba stvoriti uslove za postizanje mira.

"Podržavanjem Ukrajine sprečavamo opasnost od sukoba na nestabilnim granicama", rekao je Matarela na sastanku grupe "Arajoluš" u Portu, prenosi ANSA.

Lukašenko: EU i SAD nisu jedinstvene po pitanju sukoba u Ukrajini

12.26- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da EU i SAD nisu jedinstvene u vezi sa sukobom u Ukrajini, objasnivši da Evropljani "ne žele da se bore". "Evropa i Amerika, ma kako da demonstriraju da su ujedinjene, nisu jedinstvene. To vam kažem, ne samo na osnovu moje analize, već i na osnovu kontakata koje sam lično imao.

I ne samo ja - već i naša vojna i državna bezbednost", rekao je Lukašenko, prenosi novinska agencija Belta. Beloruski predsednik je istakao da Evropa "ne želi da se bori: u njenom je interesu da sukob u Ukrajini ne eskalira, jer se rat vodi u zajedničkom domu“.

Ruska avijacija izvela 12 raketnih napada na ukrajinske snage

12.00- Udarni helikopteri Ka-52, Mi-28 i avioni jurišne avijacije Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije u protekla 24 sata izveli su 12 raketno-bombaških napada na koncentrisanja ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

Ukrajinske oružane snage pokušale da napadnu Krim

09.42- Ukrajinske trupe pokušale su da napadnu Krim raketom kompleksa S-200 pretvorenom u udarnu verziju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane . „Oko 18 časova po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao teroristički napad protivvazdušnom raketom S-200 pretvorenom u udarnu verziju na teritoriji Krima“, navodi se u saopštenju.

Sistemi protivvazdušne odbrane su blagovremeno otkrili i uništili metu u vazduhu, napominje se u saopštenju ministarstva, prenosi RIA Novosti.

Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini do formiranja nove vlade

07.39- Tehnička vlada u Slovačkoj saopštila je da obustavlja slanje dalje vojne pomoći Ukrajini, jer političke stranke koje se protive takvoj podršci vode pregovore o formiranju koalicije nakon izbora održanih prošlog vikenda. "Odlazeća tehnička vlada u Slovačkoj neće više slati nikakav vojni materijal Ukrajini", saopštio je portparol vlade, prenosi Politiko.

On je objasnio da odluka o ovom pitanju treba da odražava ishod nedavnih parlamentarnih izbora i da prati ishod pregovora o formiranju vlade koji se vode ovih dana.

Bajden će tražiti od Kongresa finansijsku pomoć Ukrajini od 100 mlrd dolara

07.17- Predsednik SAD Džozef Bajden zatražiće od Kongresa najveći paket vojne i humanitarne pomoći Ukrajini u iznosu od 100 milijardi dolara, što bi trebalo da bude dovoljno za oko dve godine, piše britanski ''Telegraf''.

Bela kuća sastavlja planove da od Kongresa zatraži najveći paket sredstava za oružje i humanitarnu pomoć zbog zabrinutosti da bi tekući sporovi sa republikancima oko potrošnje mogli da naškode predsedniku na izborima sledeće godine, piše londonski list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading