Kijev tvrdi da je izvršen desant na Krim
Foto: Printscreen/Printscreen

Nastavljeni su sukobi na jugu i istoku zemlje. Kijev je optužio Moskvu za jučerašnje granatiranje Hersonske oblasti, u kojem je kako tvrde, povređeno na desetine ljudi.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruski PVO sistemi oborili tri rakete "točka U" iznad Belgorodske oblasti i jednu S-200 koju je ukrajinska vojska nameravala da ispali na Krim.

Saopštio je i da očekuje rekordan broj ruskih napada dronovima.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da rat između Izraela i Hamasa ide u korist Rusiji, jer se odvlači pažnja međunarodne zajednice sa Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na solidarnost sa Izraelom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga:

Kuleba: Evropa ne može dozvoliti da Ukrajina izgubi u vojnom sukobu sa Rusijom

23.00 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zjavio je da u tom duhu govore i šef evropske diplomatije Žozep Borelj i evropski ministri spoljnih poslova.

- Ako Ukrajina izgubi, to će biti kraj Evrope - ocenio je Kuleba.

On je dodao da bi se zbog približavanja predsedničkih izbora u SAD mogli uvećati teški momenti u odnosima Kijeva i Vašingtona.

- Odluka Kongresa je pre icident, nego sistemski neuspeh. To je bio upečatljiv trenutak političke borbe. To je lekcija svima. Ali, treba da shvatimo da što se više bliže predsednički izbori u Americi, više će biti teških trenutaka - ocenio je Kuleba.

Ruska vojska "namamila" Ukrajince

22.04 - Ruska vojska namamila je Oružane snage Ukrajine u kotao u području Kupjanska, izjavio je bivši analitičar CIA Lari Džonson za Jutjub kanal "Dijalog vorks" .


"Prema dostupnim informacijama, Rusija je namamila u kotao ogroman broj ukrajinskih vojnika", rekao je Džonson. Kako je objasnio, ukrajinska vojska koja se nalazi u području Kupjanska nema mogućnost da dopuni zalihe i ima samo dva izlaza iz te teške situacije.

"Kada se taj kotao zatvori, vojnici će biti ili likvidirani ili će morati da se predaju. Mislim da će to biti jedan od najvećih poraza Ukrajine", zaključio je stručnjak.

Podsećanja radi, komandant odreda "Bars 9" Zapadne grupe trupa ruske vojske saopštio je da je kontraofanziva ukrajinske vojske u području Kupjanska završena, te da ukrajinska komanda priprema grad za odbranu.

Po rečima vojnika, protivnik ne ide u ofanzivu, a u tom području više nema civilnog stanovništva.

Dva uništena oklopna vozila MaxxPro i jedan oklopni transporter M113 na frontu (VIDEO) 

21.30

 

Nebenzja: Ukrajina koristi skladišta žita za skrivanje oružja

20.41 - Rusija će uništiti skladišta žita i lučku infrastrukturu Ukrajine ako se tamo nalaze vojna oprema i municija, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Ako Ukrajina koristi žitnice i lučku infrastrukturu za skladištenje municije i zapadne vojne opreme, to znači da će ta skladišta biti uništena", rekao je Nebenzja.

Napomenuo je da ako kijevski režim koncentriše vojno osoblje na određenom mestu, ono postaje legitimna meta za napad, čak i sa stanovišta međunarodnog humanitarnog prava.

Istakao je i da je postavljanje teške opreme i sistema protivvazdušne odbrane u stambenim područjima grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da vodi do tragedija.

"Ponovo naglašavamo da Rusija ne gađa civilne ciljeve i ne gađa civile. Naše visokoprecizno oružje se koristi isključivo za uništavanje vojnog potencijala režima Zelenskog", rekao je Nebenzja.

 

Američki mediji: Bajden već potvrdio slanje dalekometnih raketa Kijevu

19.51 - Američki list „Njujorker“ tvrdi da je predsednik SAD Džozef Bajden još u septembru potvrdio da će Ukrajini biti predate operativno-taktičke rakete ATACMS.

Rusija: Odbili smo pet ukrajinskih napada

19.06 - Rusija tvrdi da je odbila pet napada ukrajinskih oružanih snaga, u blizini Limana i Torska.

Zelenski u utorak u Rumuniji

17.46 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće u utorak susednu Rumuniju, što će biti njegovo prvo putovanje u tu zemlju od početka rata, saopštilo je rumunsko predsedništvo.

Rumunska luka Konstanca glavni je alternativni put Kijeva za izvoz žitarica otkako je Rusija sredinom jula napustila sporazum o žitu.

Smenjen komandant Ukrajinskih snaga teritorijalne odbrane

17.30 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je komandanta Ukrajinskih snaga teritorijalne odbrane.

Žestoko kod Artmovska

16.37

 

 

Zelenski uporedio Hamas sa Rusijom: Isto zlo

13.24- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski povukao je danas paralelu između ruskog napada na njegovu zemlju i upada militantne grupe Hamas u Izrael, rekavši da samo "pravila (i) međunarodno pravo" mogu da obezbede mir širom sveta.

"Isto zlo, a jedina razlika je što postoji teroristička organizacija koja je napala Izrael i teroristička država koja je napala Ukrajinu", rekao je Zelenski u video obraćanju na parlamentarnoj skupštini NATO u Kopenhagenu, javlja "Tajms of Izrael".

Odbijena dva ukrajinska napada

12.44- Kod sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti odbijena su dva nova napada ukrajinskih snaga, saopštio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, trenutno se na orehovskom pravcu vode borbe na dve deonice: Rabotino-Verbovo i Rabotino-Kopani.

Odjekuju eksplozije u Hersonu

12.05- Suspilne javlja da su se čule eksplozije u Hersonu. To nije neobično, budući da se grad nalazi nasuprot ruskom okupiranom delu regiona Herson i često je pod vatrom.

U ranim jutarnjim satima upaljene su sirene za vazdušnu opasnost, ali su one za par sati ugašene.

Zauzet položaj Ukrajinaca kod Bahmuta

11.14- Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su njihove snage zauzele porište Oružanih snaga Ukrajine kod Bahmuta i zarobili pet ukrajinskih vojnika, koji su primarnu vojnu obuku prošli u Velikoj Britaniji.

Precizira se da su, nakon što je ruska artiljerija gađala položaje ukrajinskih snaga, jurišno-desantne grupe ruske vojske prešle na ovo područje.

Rat u Ukrajini

Alex Babenko (STR)

 

 

Zvaničnik Jedinstvene Rusije poginuo u eksploziji automobila bombe

09.59- Zvaničnik stranke Jedinstvena Rusija u gradu Nova Kahovka u ukrajinskoj provinciji Herson, koji je pod ruskom kontrolom, ubijen je danas u eksploziji automobila bombe, saopštio je guverner pokrajine Vladimir Saldo.

"Vladimir Malov, izvršni sekretar gradskog ogranka ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija, preminuo je u bolnici", napisao je Saldo u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

 Vojnicima Oružanih snaga Ukrajine zabranjeno je povlačenje u pravcu Kupjanska, rekao je Maročko

 08.48--Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uprkos velikim gubicima, ne dozvoljava ukrajinskim vojnicima da se povuku na Kupjansku oblast fronta, gde ruske trupe napreduju, rekao je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Tokom naših manevarskih odbrambenih i protivnapadnih dejstava u rejonima naselja Novoselovskoe, Sinkovka, Petropavlovka, Oružane snage Rusije su uspele da delimično probiju odbranu neprijatelja i zauzmu niz ukrajinskih položaja - rekao je Maročko.

 Na donjeckom pravcu jedinice grupe snaga "Jug"odbile su dva napada

7.15-Na donjeckom pravcu jedinice grupe snaga "Jug"odbile su dva napada jurišnih grupa kod Andrejevke i Neveljskog u DNR. Кod Andrejevke i Кurdjumovke sprečeno je dejstvo dve diverzantske grupe ukrajinskih snaga;

 Odbijeno devet protivnapada ukrajinskih snaga

07.00- U kupjanskom pravcu odbijeno je devet protivnapada ukrajinskih snaga kod naselja Novosjolovsko i Makejevka u LNR i Orljanka u Harkovskoj oblasti.

Gubici protivnika u ovom pravcu iznose do 170 ukrjainskih vojnika, tenk, dva oklopna vozila i tri kamioneta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading