POZNATO KADA F-16 STIŽE U KIJEV "Pitanje podrške Ukrajini narušilo odnose unutar SAD"
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je da mu je Zelenski obećao da Ukrajina neće napasti nuklearku u Zaporožju. Parlamentarna skupština NATO-a poziva države članice da nastave podršku Kijevu - do pobede nad Rusijom.

BLOG UŽIVO: 

Snimljeno dejstvo ruskih tenkista

22:39 - Tenkovske posade Južne grupe snaga uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Belogorovke.

Koksara Avdejevka i ukrajinski voz sa gorivom i mazivima gore

22:00 - Požar još nije ugašen. Dim je stigao do Donjecka i Makejevke.

 

 

Ivanovski padobranci bruse svoje borbene veštine u zoni Severnog vojnog okruga

21:10 - Vojna lica padobranskih bataljona usavršavaju svoje veštine u vođenju odbrambenih i ofanzivnih operacija. Nastava se odvija u intenzivnom režimu pod vođstvom iskusnih instruktora koji pomažu padobrancima da izbruse svoje akcije do automatizma. Tokom obuke vojna lica pucaju iz AGS-17 i mitraljeza.

 

 

Stoltenberg najavio novu pomoć članica NATO Ukrajini

20:25 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da se ruski predsednik Vladimir Putin "ponovo priprema da iskoristi zimu kao oružje u ratu" tako što će napasti energetsku infratstrukturu u Ukrajini.

Stoltenberg je to rekao u obraćanju nakon 16. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu u Briselu. On je istakao da se to mora sprečiti, kao i da bi jačanje kapaciteta Ukrajine u sferi protivvazdušne odbrane mnogo značilo u tom smislu, preneo je Rojters.

On je dodao da će NATO pružiti još pomoći Ukrajini u vidu zimske odeće, goriva, medicinske opreme i instrumenata, opreme za deminiranje, kako bi se stanovništvu pomoglo da izdrži još jednu tešku zimu, objavljeno je na sajtu Alijanse.

Jens Stoltenberg

Foto: Youtube Printscreen/Kosovo Online

 


Saveznici su na sastanku razmotrili i prioritete Ukrajine na njenom putu ka članstvu u NATO, uključujući dugoročnu interoperabilnost sa Alijansom i nabavku opreme za odbranu.

Stoltenberg je pozdravio najave saveznika da će dati dodatnu pomoć Ukrajini, uključujući lovce F-16, kao i municiju za protivvazdušnu odbranu.

U međuvremenu je saopšteno da SAD izdvajaju sredstva za novi paket pomoći Ukrajini. Ministar odbrane Lojd Ostin najavio je da će SAD izdvojiti 200 miliona dolara pomoći.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije danas je od NATO saveznika zatražio još oružja kako bi njegova zemlja prebrodila još jednu ratnu zimu.

F-16 u Kijevu na proleće

19:03 - Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će Ukrajini biti isporučeni lovci F-16 najkasnije u proleće 2024. godine.

Sjedinjene Države će predvoditi koaliciju država koje rade sa Ukrajinom na razvoju njenih vazdušnih snaga, sa fokusom na razvijanju kompatibilnosti sa lovcima F-16, najavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

Stan Olene Zelenski na aukciji

18:02 - Ruske vlasti na Krimu stavile su na aukciju ranije "nacionalizovani”"stan supruge ukrajinskog predsednika Olene Zelenske na Jalti, procenjujući ga na 24,6 miliona rubalja (oko 2,5 miliona evra).

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

17:31 - Na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen je borbeni avion Su-25 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 41 ukrajinski dron;

Oružane snage Rusije odbile su na kupjanskom pravcu 10 napada ukrajinske vojske; Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu poboljšale položaj duž linije fronta na području Avdejevke;

Grupa "Centar“ odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, poražene su specijalne snage "Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji);

Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su rezerve ukrajinske vojske na području Očeretina u DNR, protivnik je izgubio gotovo 90 vojnika;PVO Rusije je tokom proteklog dana presrela tri bombe "jdam“, sedam raketa "harm“ i četiri projektila sistema "hajmars“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 330 vojnika; Oružane snage Ukrajine izgubile su na kupjanskom pravcu gotovo 280 vojnika; Ukrajinska vojska izgubila je na južnodonjeckom pravcu gotovo 155 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod Ugljedara i Vodjanog u DNR,Oružane snage Rusije uništile su skladište municije jedinice stranih plaćenika ukrajinske vojske na području Volčanska u Harkovskoj oblasti.

Nariškin: Pitanje podrške Ukrajini narušilo odnose unutar SAD

16.01- Šef Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin, izjavio je danas da je pitanje podrške Ukrajini narušilo odnose unutar SAD i da će se podele produbiti uoči američkih predsedničkih izbora iduće godine.

Nariškin je, tokom posete azerbejdžanskoj prestonici Bakuu, rekao da će se podele u SAD povodom slanja pomoći Ukrajini produbiti pred izbore između onih koji se zalažu za poboljšanje života Amerikanaca i onih koji su, kako je naveo, obuzeti mržnjom prema Rusima.

Stoltenberg: Svi saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a

15.19- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da se svi saveznici slažu da će Ukrajina postati članica NATO-a i pozvao na pojačane napore da se Kijevu pruži vojna pomoć.

Stoltenberg je na 16. sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu u Briselu naglasio da "što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će jača biti za pregovaračkim stolom i to će se pre ovaj rat završiti", prenosi Interfaks Ukrajina.

Hrvatska daje još 5 miliona za razminiranje Ukrajine

14.02- Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska osigurati još pet miliona evra za razminiranje Ukrajine, obzirom da je premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao da je potencijalno 30 posto pod minama.

"Sutra će vlada donijeti odluku o dodatnih pet miliona evra, što je doprinos Hrvatske kao domaćina Međunarodne konferencije o razminiranju Ukrajine", rekao je Plenković.

Zelenski: Svet mora da osudi teror i sve one koji mu pomažu

13.34- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas, tokom posete Rumuniji, da ceo svet mora da osudi teror i sve one koji mu pomažu i pozvao da se ne dozvoli Rusiji ili bilo kome drugom da podstiče konfrontaciju. „Kao i Ukrajina, Rumunija je suštinski osudila teroristički napad na Izrael.

Veoma je važno i neophodno da ceo svet reaguje na isti način, suštinski osuđujući teror i sve one koji pomažu ili mogu pomoći terorističkim napadima", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom u Bukureštu.

SAD će sutra objaviti novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona dolara

12.49- Sjedinjene Američke Države objaviće sutra novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati granate za HIMARS i oružje za protivvazdušnu odbranu. SAD će Ukrajini pružiti dodatnu vojnu pomoć u iznosu do 200 miliona dolara u paketu koji se očekuje već u sredu, prenosi Glas Amerike. Kako se navodi, Pentagon nastavlja da širi svoj arsenal pomoći Ukrajini, uprkos činjenici da je Kongres isključio novu pomoć Ukrajini.

Zelenski na samitu NATO-a, traži nastavak podrške

11.40- U Briselu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara odbrana država članica NATO-a, čija je glavna tema nastavak podrške Ukrajini u njenom nastojanju da se odbrani od ruskog napada.

Na samom početku skupa, medijima su se obratili generalni sekretar severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski i Johanis potvrdili podršku suverenitetu Ukrajine u priznatim granicama

10.26- Predsednici Ukrajine i Rumunije Volodimir Zelenski i Klaus Johanis potvrdili su bezuslovnu podršku i privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su dvojica lidera potpisala nakon sastanka u Bukureštu.

''Ukrajina je zahvalna Rumuniji na značajnom paketu pomoći odbrani koji je obezbeđen od početka invazije velikih razmera'', navodi se u izjavi, prenosi Ukrinform.

Rusija nije izabrana u Savet UN za ljudska prava za 2024-2026.

08.05 - Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je 15 članova Saveta za ljudska prava za period 2024-2026, među kojima nije Ruska Federacija, prenosi pres-služba Saveta.

Uništena letelica iznad Brjanske oblasti

07.22 - Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.

Ukrajinci kopaju rovove

07.21 - Ukrajinska vojska kopa rovove za odbrambena utvrđenja u velikim naseljima u Harkovskoj oblasti, uništavajući podzemnu komunikaciju, saopštio je šef regionalne administracije Vitalij Gančev.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage su granatirale sela Bogdanovsko, Novojegorovka i Tavolžanka koja su pod kontrolom ruske vojske. Žrtava nema, ali je oštećena civilna infrastruktura.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading