NATO POTVRDIO NASTAVAK VOJNE POMOĆI KIJEVU Inicijativa ruskih snaga na frontu kod Avdejevke
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage ojačale svoju poziciju na liniji fronta u blizini Avdejevke.

Taj grad je simbolički i strateški važan za Kijev, koji se nalazi severno od Donjecka koji Moskva kontroliše od 2014. godine.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da su četiri osobe poginule u ruskom raketnom udaru na školu u gradu Nikopolju u centralnoj ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk.

BLOG UŽIVO:

Zelenski: Digitalizacija snabdevanja vojske naoružanjem glavni zadatak

22.10 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je trenutno glavni zadatak digitalizacija isporuke municije jedinicama ukrajinske vojske.

"Digitalizacija će dati jasno razumevanje kako se naši vojnici snabdevaju i gde tačno nastaju deficiti i kako se popunjavaju. Konkretno, kako bismo svakom od naših partnera mogli da pokažemo informacije o svakom isporučenom oružju što je pre moguće", naveo je Zelenski.

Dodao je da je digitalizaciju potrebno obaviti tako da se izveštaji u Kijevu ne razlikuju od činjenica na prvim linijama fronta.

Zelenski je naveo da je posebna pažnja vojske posvećena borbama Harkovskoj i Donjeckoj oblasti, kao i na jugu zemlje.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

19.58 - Oružane snage Rusije likvidirale su gotovo 105 ukrajinskih vojnika na kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su napadima borbene avijacije uništile ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod Avdejevke, Belogorovke, Kurdjumovke i Marjinke;

Oružane snage Rusije odbile su sedam kontranapada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana presrela šest raketa "hajmars" i uništila 39 ukrajinskih dronova;

Oružane snage Rusije su na zaporoškom pravcu odbile dva napada borbenih aviona ukrajinske vojske na području Rabotina;

Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su na donjeckom pravcu tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 340 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su skladišta avijacionog naoružanja Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti;

Oružane snage Rusije gađale su ukrajinsku vojsku na području Urožajnog i Novomihajlovke, protivnik je na južnodonjeckom pravcu izgubio gotovo 165 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su stanicu za radioelektronsku borbu i skladište municije na području grada Berislava u Hersonskoj oblasti;

Na području grada Izmaila u Odeskoj oblasti uništeno je skladište vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine;

Na području naselja Solončaki u Nikolajevskoj oblasti uništen je hangar sa desantnim čamcima Oružanih snaga Ukrajine.

Duma odobrila Zakon kojim se ukida obaveza obaveštavanja SE o vanrednom stanju

17.57 - Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrila je savezni ustavni zakon kojim se ukida obaveza zvaničnog obaveštavanja generalnog sekretara Saveta Evrope (SE) o uvođenju ili ukidanju vanrednog stanja u Rusiji.

Prema važećem zakonodavstvu, ako je u Ruskoj Federaciji na nacionalnom ili regionalnom nivou proglašeno vanredno stanje, predsednik je dužan da o tome obavesti generalne sekretare Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, odnosno s tim u vezi, o odstupanju Rusije od svojih međunarodnih obaveza u pogledu ograničenja građanskih prava i sloboda, navodi agencija TASS.

Prema postojećem zakonu, u slučaju vanrednog stanja, takvo obaveštenje je odgovornost ruskog ministra spoljnih poslova, a UN i Savet Evrope moraju biti obavešteni i o ukidanju vanrednog stanja.

Zakon koji je upravo usvojila Duma menja postojeće propise o vanrednom stanju kako bi se uklonile relevantne klauzule koje propisuju obavezu obaveštavanja generalnog sekretara Saveta Evrope, zadržavajući samo odredbu koja zahteva da se obavesti generalni sekretar UN.

Ukrajinske granate u Gorloviku

17.08 - Ukrajinske snage ispalile su četiri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Nebenzja: Ukrajina koristi skladišta žita za skrivanje oružja

16.47- Rusija će uništiti skladišta žita i lučku infrastrukturu Ukrajine ako se tamo nalaze vojna oprema i municija, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

„Ako Ukrajina koristi žitnice i lučku infrastrukturu za skladištenje municije i zapadne vojne opreme, to znači da će ta skladišta biti uništena“, rekao je Nebenzja.

Broj poginulih u ruskom napadu na Horzu povećao se na 59

15.48- Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Hroza na severoistoku Ukrajine povećao se na 59, nakon što je policija završila identifikaciju žrtava, rekao je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. Ukrajina je saopštila da je ruska raketa pogodila kafić u selu u oblasti Harkova prošle sedmice, kada su se ljudi okupili povodom pogibije jednog ukrajinskog vojnika.

Jelen: Apsolutni prioritet SAD je pomoć Izraelu i Ukrajini

14.22- Podrška Izraelu i Ukrajini apsolutni je i glavni prioritet za SAD, izjavila je danas američka minsitarka finansija Dženet Jelen i navela da očekuje dvostranačku podršku tome uproks političkim nesuglasicama u Kongresu. Vojna i ekonomska podrška Ukrajini ''zajedno sa resursima za Izrael su naši apsolutni prioriteti za Bajdenovu administraciju.

To smo potpuno jasno stavili do znanja Kongresu i verujemo da postoji značajna dvostranačka podrška, rekla je Jelen na konferenciji za štampu nakon sastanaka MMF-a i Svetske banke u Marakešu u Maroku, prenosi Si-En-En.

Češka i Danska će isporučivati Ukrajini tešku vojnu opremu u narednim mesecima

12.39- Češka i Danska će zajedno isporučivati tešku vojnu opremu Ukrajini u narednim mesecima, saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane. Navedeno je da će snabdevanje biti iz čeških odbrambenih kompanija, a finansiraće se iz danskog budžeta, preneo je Rojters.

Zajednički plan je prvi put objavljen prošlog meseca.

Zelenski: Ukrajinske snage odbijaju ruske napade u Avdijivki

10.46 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je danas da ukrajinske trupe odbijaju napade u istočnom gradu Avdijivki, gde su se ove nedelje intenzivirale borbe protiv ruskih snaga. "Avdijevka.

Držimo se. Ukrajinska hrabrost i jedinstvo će odrediti kako će se ovaj rat završiti", napisao je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters.

SAD rešenje sukoba?

09.57-Ruski ambasador u Vašingtonu, Antolij Antonov izjavio je da bi SAD mogle da budu rešenje oružanog sukoba tako što će zaustaviti isporuku vojne pomoći Kijevu.


Komentarišući novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, on je saopštio da se SAD i dalje oslanja na vojno rešenje situacije u Ukrajini, kao i na pokušaje iscrpljivanja Rusije.

Stoltenberg najavio novu pomoć članica NATO Ukrajini

09.29- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da se ruski predsednik Vladimir Putin "ponovo priprema da iskoristi zimu kao oružje u ratu" tako što će napasti energetsku infratstrukturu u Ukrajini.

Stoltenberg je to rekao u obraćanju nakon 16. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu u Briselu.

Broj poginulih u Nikopolju porastao na četiri

07.05 - Ukrajinski zvaničnici revidirali su broj poginulih u ruskom raketnom udaru na školu u gradu Nikopolju u centralnoj ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk sa tri na četiri, navodi Gardijan.

Moskva: Ojačan položaj naših snaga kod Avdejevke

07.04 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage ojačale svoju poziciju na liniji fronta u blizini Avdejevke, prenosi Gardijan.

Avdejevka je simbolički i strateški važna za Kijev, severno od grada Donjecka koji kontroliše Moskva od 2014. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading