NEMAČKA IZNELA PORAŽAVAJUĆU VEST O UKRAJINSKIM MUŠKARCIMA! Zelenski optužio Ruse za pakleni plan (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Rat u Ukrajini ušao je u 596. dan. Nastavljaju se napadi dronovima sa obe strane, a borbe se vode na istoku zemlje.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je trenutno glavni zadatak digitalizacija isporuke municije jedinicama ukrajinske vojske. Naveo je da je posebna pažnja vojske posvećena borbama Harkovskoj i Donjeckoj oblasti, kao i na jugu zemlje.

BLOG UŽIVO: 

RUSI NAPUŠTAJU PLANINSKI FRONT

23.00 - ​Demontriraju osmatračnice i punktove, jedinice se povlače u Rusiju

 

Zelenski: Rusija pokušava da destabilizuje region Baltičkog mora

22.50 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je, u večerašnjem obraćanju, da Rusija pokušava da destabilizuje region Baltičkog mora.

Zelenski je preneo da se iz Odese obratio učesnicima sastanka Združenih ekspedicionih snaga – formata regionalne saradnje u severnoj Evropi, u kojem učestvuju Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Danska, Estonija, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Holandija i Norveška.

"Sastanak je održan na švedskom ostrvu Gotland. Ovo je snažan signal, veoma simbolično mesto da lideri razgovaraju o bezbednosti Evrope i dugoročnoj pouzdanoj zaštiti naših zemalja, našeg naroda. Ako pogledate kartu, odmah možete razumeti zašto su ruski državni propagandisti pozivali na zauzimanje ovog ostrva. Gotland znači kontrolu nad celim regionom. Rusija takođe pokušava da destabilizuje ovaj region", naglasio je Zelenski.

"Kijev je dobio od Zapada 165 milijardi evra"

22.15 - Od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, Kijev je dobio od Zapada 165 milijardi evra, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN.


"Obim finansijske pomoći koju SAD i njeni saveznici pružaju zemljama Globalnog juga nikako se ne može porediti sa onim što je Zapad za manje od dve godine izdvojio za oružje za rat protiv Rusije. U te svrhe Ukrajina je dobila preko 80 milijardi evra, dok ukupna suma sredstava koja su izdvojena za Kijev iznosi 165 milijardi evra", rekao je Nebenzja.

2S4 Tulpan neutrališu utvrđene položaje OSU  u pravcu Кupjanska (VIDEO)

21.23

Nebenzja: Oružane snage Ukrajine imaju problema sa popunjavanjem redova

21.02 -

Nebenzja: Oružane snage Ukrajine imaju problema sa popunjavanjem redova

Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme sa popunjavanjem svojih redova, tako da se šezdesetogodišnji i sedamdesetogodišnji Ukrajinci predaju ruskoj strani, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme sa popunjavanjem svojih redova. Kampanja mobilizacije je u zastoju", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je Vrhovna rada počela da raspravlja o predlogu zakona o ukidanju starosnih ograničenja za starije vojnike, prenose RIA Novosti.

"Ukrajinske 'sluge naroda', kako sebe nazivaju, žele da uklone gornju starosnu granicu za regrutaciju - služe do smrti. U isto vreme, u Kijevu su sve glasniji zahtevi da se regrutuje još mladih ljudi", dodao je Nebenzja. Međutim, kako je naveo, "Kijevu ponestaje 25-godišnjaka, baš kao i 45-godišnjaka”.

HAMAS PRETI DA SRUŠI UKRAJINSKI PLAN

19.55Putin bi ostvario cilj, Zapad "sačuvao obraz", a Zelenski...

34. brigada uništava oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na spoju Zaporožja i DNR (VIDEO)

19.06

 

 

Nemačka: Sve više muškaraca među izbeglicama iz Ukrajine

18.08 - Udeo muškaraca u populaciji ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj je porastao na 21 odsto sa sedam odsto koliko je iznosio u maju i junu 2022. godine, pokazao je izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO u Minhenu.

U istraživanju o Ukrajincima u Nemačkoj, sprovedenom u maju i julu 2023. godine, učestvovalo je 1.517 osoba, a udeo Ukrajinaca samaca je za godinu dana porastao na 24 odsto sa 16 odsto.

"Žene sa decom koje su pobegle u Nemačku na početku rata vraćaju se svojim porodicama, ako je to moguće", komentarisala je istraživač IFO Tetjana Pančenko.

Ukrajinci iz regiona koji su teško pogođeni ratom sada češće dolaze u Nemačku nego na početku rata, što je malo smanjilo prosečan nivo obrazovanja i bogatstva među ukrajinskim izbeglicama.

Ukrajinci koji su izbegli u Nemačku i našli zaposlenje, uglavnom su zadovoljni svojom finansijskom situacijom, ali smatraju da je ona gora nego što je bila u Ukrajini pre rata. 

"Rezultati pokazuju da su Ukrajinci primljeni veoma ljubazno u Nemačkoj", istakla je Pančenkova. 

Izbeglice iz Ukrajine trenutno ne moraju da prolaze kroz procedure za dobijanje azila. U Evropskoj uniji su pod privremenom zaštitom do marta 2025. godine.

Borelj traži od Kine da utiče na Rusiju

17.32 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je tokom posete Kini da je zatražio od Pekinga da iskoristi „svoj uticaj na Rusiju“ za prekid sukoba u Ukrajini i obnavljanje prehrambenog sporazuma.

Borelj je takođe ponovio stav EU da bi „vojna pomoć Pekinga Moskvi izazvala ozbiljnu zabrinutost u EU“.

On je dodao da se sukob u Ukrajini „mora okončati i da su za to potrebni mirovni pregovori“. Borelj je istakao i da Brisel „želeo da se oni odvijaju u skladu sa mirovnom formulom (ukrajinskog lidera Vladimira) Zelenskog“.

Putin negira da je Rusija oštetila gasovod u Baltičkom moru

17.00 - Predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio je kao besmislene navode da je Rusija oštetila gasovod između Finske i Estonije, istakavši da su takve tvrdnje izmišljene kako bi skrenule pažnju sa napada na Severni tok.

Putin je rekao da ranije nije čuo za gasovod između Finske i Estonije.

Oštećenje cevovoda Baltikkonektor i telekomunikacionog kabla potvrđeno je u utorak, nakon što je jedan od dva operatera gasovoda, finski Gasgrid, u nedelju primetio pad u pritisku.

Rusi onesposobili haubicu Cezar

16:00 - Rusi su onesposobili samohodnu haubicu Cezar koju su koristili Ukrajinci u okpoljavanju ruskih trupa kod Avdijevke.

 

 

Riter: Rusi saterali VSU u zamku

15:25 - Oružane snage Ukrajine našle su se u užasnoj situaciji u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, izjavio je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter na Jutjub kanalu „Through the eyes of“.

Prema njegovim rečima, sukob će se veoma brzo okončati potpunim slomom ukrajinske vojske, jer im ponestaje ljudstva i oružja.

- Rusi su ih saterali u zamku. Uskoro će se ukrajinski vojnici naći u kotlu. Kijev umesto povlačenja sa položaja šalje pojačanja, što situaciju čini mnogo gorom. Ruske snage ih jednostavno uništavaju - ocenio je Riter.

Nastavljena jaka ofanziva ka Melitopolju i Bahmutu

12.33 - Ruske snage nastavljaju napade na više pravaca fronta, a tokom jučerašnjeg dana zabeležena su 64 sukoba, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske odbrambene snage nastavljaju odbranu na istoku i jugu zemlje, kao i ofanzivna dejstva u pravcu Melitopolja i Bahmuta, prenosi Unian.

145 ukrajinskih projektila

11.46 - U prethodna 24 sata, Ukrajinske snage bacile su 145 projektila na levu obalu Hersona, saopštio je gubernator regiona Vladimir Saljdo.

Ukrajina napala dva ruska broda kod Sevastopolja

10.22 - Ukrajina je napala nosač krstarećih raketa "Bujan" i brod "Pavel Deržavin" zahvaljujući eksperimentalnom naoružanju pomorskih dronova.

Iza napada stoje ukrajinska bezbednosna služba SBU i mornarica, piše ukrajinski Kanal 24.

Pet napada na kupjanskom pravcu

09.50 - Lovci bombarderi SU–34 grupe snaga "Zapad" izveli su pet napada na objekte oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, uključujući i skladište sa municijom, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski. On je napomenuo i da su ukrajinske snage izgubile dve čete vojnika, tenk, dron, minibus i kamionet.

 

UKR: Nastavljamo odbranu na jugu i ofanzivu ka Melitopolju i Bahmutu

08.33 - Ruske snage nastavljaju napade na više pravaca fronta, a tokom dana zabeležena su 64 sukoba, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Sprečena rotacija ukrajinske vojske

08.10 - Ruska vojska sprečila je četiri pokušaja ukrajinske vojske da rotira jedinice na južnodonjeckom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Istok" Oleg Čehov.

Rusi ispalili raketu i usmrtili 59 ljudi

07.13 - "Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Hroza na severoistoku Ukrajine povećao se na 59, nakon što je policija završila identifikaciju žrtava", rekao je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Kijev: Rusija noćas napala dronovima "šahed", uništeno 28 letelica

07.12 - Ruske snage su tokom noći napale Ukrajinu dronovima. Lansirano je više od 30 dronova "šahed", od kojih je protivvazduhoplovna odbrana oborila 28, tvrdi Kijev.

Prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ruske snage su izvele napad jurišnim bespilotnim letelicama tipa "šahed" iz severnog i južnog pravca – Belgorodske oblasti i sa rta Čauda na Krimu, preneo je Unijan.

Moskva: Oborena dva drona kod Brjanske i Belgorodske oblasti

07.12 - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na Telegramu da su večeras oborena dva drona iznad Brjanske i Belgorodske oblasti.

Kako su naveli, protivvazdušna odbrana oborila je "dva ukrajinska drona" oko 22 časa po lokalnom vremenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading