Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute su posetili crnomorsku luku Odesa, i obećali da će poboljšati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Zelenski, koji se iz Odese obratio učesnicima sastanka Združenih ekspedicionih snaga održanom na švedskom ostrvu Gotland, upozorio je da Rusija pokušava da destabilizuje region Baltičkog mora.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je kao besmislene navode da je Rusija oštetila gasovod između Finske i Estonije, istakavši da su takve tvrdnje izmišljene kako bi skrenule pažnju sa napada na "Severni tok".

BLOG UŽIVO:

Nebenzja: Oružane snage Ukrajine imaju problema sa popunjavanjem redova

19.49- Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme sa popunjavanjem svojih redova, tako da se 60-70-godišnji Ukrajinci predaju ruskoj strani, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme sa popunjavanjem svojih redova. Kampanja mobilizacije je u zastoju", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Broj poginulih u ruskom napadu na Horzu povećao se na 59

19.16- Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Hroza na severoistoku Ukrajine povećao se na 59, nakon što je policija završila identifikaciju žrtava, rekao je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Ukrajina je saopštila da je ruska raketa pogodila kafić u selu u oblasti Harkova prošle sedmice, kada su se ljudi okupili povodom pogibije jednog ukrajinskog vojnika. Klimenko je napisao na Telegramu da su ruske snage ispalile raketu "iskander" na selo Horza i da je poginulo 59 ljudi.

Nemačka: Sve više muškaraca među izbeglicama iz Ukrajine

16.55- Udeo muškaraca u populaciji ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj je porastao na 21 odsto sa sedam odsto koliko je iznosio u maju i junu 2022. godine, pokazao je danas objavljeni izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

U istraživanju o Ukrajincima u Nemačkoj, sprovedenom u maju i julu 2023. godine, učestvovalo je 1.517 osoba, a udeo Ukrajinaca samaca je za godinu dana porastao na 24 odsto sa 16 odsto, navodi se na veb stranici ove organizacije.

Ukrajinski general:Situacija na frontu u pravcu Kupjanska znatno pogoršana

15.40- Situacija duž severnog dela ukrajinskog istočnog fronta se proteklih dana "znatno pogoršala", izjavio je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski.

Sirski, koji je posetio trupe u toj zoni, dodao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpele gubitke kao i da napadaju područje oko sela Makejevka i prema Kupiansku, preneo je Rojters.

Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake

14. 35 - Krimski most koji je oštećen u napadu ukrajinskih snaga u julu, otvoren je danas u sve četiri trake. Potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin rekao je da je most obnovljen 18 dana pre predviđenog roka, preneo je "Sputnjik".


"Dobre vesti od putara! Osamnaest dana pre roka u potpunosti su obnovili Krimski most i otvorili saobraćaj u sve četiri trake.

Čitav posao obavljen je za manje od tri meseca. Za to vreme demontirana su dva oštećena luka i podignuti novi. Za oba luka bilo je potrebno 534 tona metalnih konstrukcija. Za asfaltiranje je upotrebljeno više od 600 tona asfaltnog betona", napisao je Husnulin na Telegram kanalu.

Ukrajinski general: Situacija na frontu u pravcu Kupjanska znatno pogoršana

13.23 - Situacija duž severnog dela ukrajinskog istočnog fronta se proteklih dana "znatno pogoršala", izjavio je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski. Sirski, koji je posetio trupe u toj zoni, dodao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpele gubitke kao i da napadaju područje oko sela Makejevka i prema Kupiansku, preneo je Rojters. On je naveo da ruske snage svakog dana izvode desetine napada, ali da ukrajinske trupe drže položaje. Ovakav razvoj događaja usledio je dok istovremeno ruske snage napadaju strateški važan grad Avdejevku na drugom delu istočnog fronta. Kako navodi Rojters, ruski i zapadni zvaničnici ocenjuju da je reč o novoj ruskoj ofanzivi.

Četvoromesečna ukrajinska kontraofanziva postigla je određeni napredak na istoku kod Bahmuta, kao i na jugu gde se Kijev nada da će stići do Azovskog mora, ali je napredovanje usporeno.

Ukrajina napala dva ruska broda kod Sevastopolja

12.11 - Ukrajina je napala nosač krstarećih raketa "Bujan" i brod "Pavel Deržavin" zahvaljujući eksperimentalnom naoružanju pomorskih dronova, a iza napada stoje ukrajinska bezbednosna služba SBU i mornarica, piše ukrajinski Kanal 24 koji se poziva na dobro obaveštene izvore.

Rusi oborili dva drona kod Sočija

10.24

 

 

7.59 - Pripadnici desantnih snaga Rusije su uz pomoć FPV drona otkrili i likvidirali ukrajinske pešadince na artjomovskom pravcu koji su pokušali da se sakriju u rovovima, rekli su za Sputnjik u Ministarstvu odbrane Rusije.

7.15 - Ruska PVO je jutros uništila dva ukrajinska drona kod obala Кrasnodarske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zbog toga su privremeno bili ograničeni letovi na aerodromu u Sočiju. Aerodrom sada radi normalno.

7. 00 - Jedinice grupe "Centar" Oružanih snaga Rusije odbile su devet napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading