SERIJA EKSPLOZIJA ODJEKUJE UKRAJINOM Putin: SAD sve više uključene u rat (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruske snage oborile su projektil iznad Sevastopolja, gde se nalazi Crnomorska flota na poluostrvu Krim, naveo je regionalni guverner Mihail Razvožajev na Telegramu.

Donjeck i Gorlovka su ponovo bili na meti ukrajinske vojske.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potrdio je da Kijev koristi američke rakete dugog dometa.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da su SAD sve više uključene u rat u Ukrajini i da je greška što su Kijevu dali rakete dugog dometa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga:

Zelenski: Zahvalio sam Bajdenu na isporuci projektila

23.00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu za dostavljanje ATAKMS projektila Ukrajini, preneo je Rojters.

Zelenski je na Telegramu objavio da se Bajdenu tokom telefonskog razgovora zahvalio za "efikasnu implementaciju nedavnih dogovora o odbrani".

"Ukrajinci su veoma inspirisani dobijanjem ATAKMS projektila i naši vojnici ih uspešno koriste na bojnom polju", naveo je Zelenski.

Dodao je da su on i Bajden razgovarali o daljem jačanju sposobnosti ukrajinske vojske.

Isporuku je potvrdila i Bela kuća, a Njujork tajms saznaje da je dosad isporučeno oko 20 projektila

Francuska raketa pogodila štab Crnomorske flote

22.22 - Raketa koja je u septembru pogodila štab Crnomorske flote u Sevastopolju je bila francuska, rekao je gubernator grada Mihail Razvožajev.

"Francuska raketa se vraća kući. Ovog puta ona sa sobom ne nosi razaranje već istinu iz Sevastopolja", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski dron ušao u Rusiju, pa uništen

21.53 - Ruska PVO je uništila ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgoroda, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Obična svakodnevica na liniji fronta u pravcu Кremena (VIDEO)

20.59

 

 

Dejstvo Su-34 na frontu (VIDEO)

20.04 - Posada aviona Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka.

 

 

Rusi izdali uputstvo kako uništiti NATO "zver" (VIDEO)

19.35Ovo je ahilova peta moćnog Abramsa 

Ukrajinci: Vratili smo 400 metara svoje teritorije

19.00 - Ukrajina je danas saopštila da je vratila 400 metara svoje teritorije jugozapadno od Verbovea u regionu Zaporožja.


Portparol vojske Oleksandar Stupun izjavio je da je napredovanje prema jugu i dalje teško zbog ruskih minskih polja i snažno utvrđene odbrane, prenosi Gardijan (Guardian).

Verbove selo se nalazi nekoliko kilometara istočno od Robotina, sela koje je Ukrajina ponovo zauzela prošlog meseca dok pokušava da se gurne na jug prema Azovskom moru.

Regionalni načelnik: Oboren ukrajinski dron iznad Rostovske oblasti

18.12 - Ruska PVO uništila je dron na prilazu Rostovskoj oblasti, nije bilo razaranja i žrtava, rekao je regionalni načelnik Vasilij Golubjov.

"Danas u 10.10 jedinica PVO koja je pokrivala teritoriju Rostovske oblasti uništila je vazdušni cilj koji se približavao teritoriji regiona", napisao je Golubjov na svom Telegram kanalu.

Spremao da detonira bombu? 

17.35 - Ruske snage bezbednosti privele su u Zaporoškoj oblasti državljanina Ukrajine koji se kako se sumnja spremao da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu duž rute kretanja ruskog vojnog konvoja, saopštila je regionalna uprava Federalne službe bezbednosti (FSB). U saopštenju FSB se navodi da su pripadnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine koordinirali aktivnosti diverzanta i snabdevali ga komponentama za eksplozivnu napravu.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

17.04 - Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Verbovog u zaporoškom pravcu;

- Oružane snage Ukrajine su izgubile više od 260 vojnika i jedan tenk u donjeckom pravcu;

- Ruske oružane snage su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio preko 235 vojnika i 6 jedinica tehnike;

- Ruske oružane snage su odbile 11 napada Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su 190 vojnika;

- Ruske oružane snage su izvele napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u području Troickog, Jampolovka i Grigorovka;

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski lovac MiG-29 kod Torskog u DNR;

- Ruska PVO oborila je jurišni Su-25 i helikopter Mi-8 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva.

Nemačka priprema zimski paket pomoći Ukrajini

17.00 - Nemačka već priprema zimski paket vojne pomoći Ukrajini, čiji će ključni element biti oprema PVO, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc tokom govora u Bundestagu.

 

Dolazak "Leoparda" zabeležen je kod Avdijevke (VIDEO)

16.00 -

 

 

Oboreni ukrajinski MiG-29, Su-25 i Mi-8

 

14:54 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski lovac MiG-29 kod Torskog u DNR.

Ruska PVO oborila je jurišni Su-25 i helikopter Mi-8 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva.

Poginuo Kozak Babaj

14:15 - Kozak Babaj, heroj odbrane Slavjanska, poginuo je juče na zaporoškom pravcu.

"Aleksandar Možajev, poznat kao kozak Babaj, ratovao je u Donbasu protiv ukrajinskih neonacista od 2014. godine", preneo je Spunjtik.

Stekao je popularnost zahvaljujući svom izgledu i hrabrosti i postao je jedan od simbola „ruskog proleća“.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane

13:58 - Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Verbovog u zaporoškom pravcu;

-Oružane snage Ukrajine su izgubile više od 260 vojnika i jedan tenk u donjeckom pravcu;

-Ruske oružane snage su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio preko 235 vojnika i 6 jedinica tehnike;

-Ruske oružane snage su odbile 11 napada Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu;

-Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su 190 vojnika;

-Ruske oružane snage su izveli napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u području Torskog, Jampolovka i Grigorovka;

-Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski lovac MiG-29 kod Torskog u DNR;

-Ruska PVO oborila je jurišni Su-25 i helikopter Mi-8 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva.

Eksplozije u Dnjepropetrovsku i Zaporožju

13:25 - Šef Dnjepropetrovske regionalne administracije Sergej Lisak saopštio da je došlo do požara.

Prema rečima zvaničnika, povređenih i poginulih nije bilo.

Nije imenovao objekat koji je pogođen.

Ukrajinske snage se iskrcale na levoj obali Hersonsa

12:54 - Marinci Oružanih snaga Ukrajine iskrcali su se na levu obalu Hersonske oblasti.

Navodi se da su se dve jurišne grupe AFU iskrcale na istočnu obalu Dnjepra i probile odbranu, oslobodile selo Poima i severnu periferiju Piščenivka.

Ukrajinski parlament usvojio predlog zakona o zabrani UPC

12:30 - Ukrajinski parlament usvojio je, u prvom čitanju, predlog zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se nalazi pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, saopštio je poslanik Jaroslav Železnjak.

On je napisao na Telegramu da je u prvom čitanju usvojen predlog zakona o zabrani verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom, nakon što je za njega glasalo 267 poslanika od ukupno 450, dok je protiv bilo 15.

Oboren dron iznad Rostovske oblasti

11:55 - PVO je uništila vazdušni cilj na prilazu Rostovskoj oblasti, nije bilo razaranja i žrtava, rekao je regionalni gubernator Vasilij Golubjov.

Stanovnik Rostova na Donu, koji je bio svedok incidenta, rekao je za Sputnjik da je u četvrtak ujutru video otiske stopala na nebu iznad leve obale grada. Eksplozija se nije čula, ali "čulo se zujanje", pojasnio je sagovornik agencije.

 

Rusi napali balističkim raketama i dronovima "šahid"

11:25 - Ruske snage napale su Ukrajinu tokom protekle noći balističkim raketama i iranskim dronovima "šahid" u oblastima Donjecka, Nikolajeva, Sumija, Dnjepropetrovska i Zaporožja, saopštilo je danas ukrajinsko vazduhoplovstvo.

U saopštenju se navodi da su ruske snage izvele napade na industrijske, infrastrukturne, civilne i vojne ciljeve, kao i da je ukrajinska PVO uništila tri drona, prenela je ukrajinska agencija Unian.

Agencija je navela da je ukrajinska avijacija tokom protekla 24 sata izvela 15 udara na oblasti u kojima su koncentrisane ruske snage, naoružanje i vojna oprema.

Lavrov sa Kimom: Cenimo nepokolebljivu i principijelnu podršku Pjongjanga Rusiji

10:55 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom tokom njegove posete Pjongjangu, saopštilo je u rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo nije iznelo nikakve detalje sastanka, koji je, kako navodi državna novinska agencija Tas, trajao nešto više od sat vremena.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zahvalio je Severnoj Koreji na podršci vojnim akcijama njegove zemlje u Ukrajini i obećao "potpunu podršku i solidarnost" Moskve severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Regionalni gubernator: Oboren ukrajinski dron iznad Rostovske oblasti

10:20 - Ruska PVO uništila je dron na prilazu Rostovskoj oblasti, nije bilo razaranja i žrtava, rekao je regionalni gubernator Vasilij Golubjov.

"Danas u 10.10 jedinica PVO koja je pokrivala teritoriju Rostovske oblasti uništila je vazdušni cilj koji se približavao teritoriji regiona", napisao je Golubjov na svom Telegram kanalu.

Oboren dron

09:55 - PVO je uništila vazdušnu metu na prilazu Rostovskoj oblasti, rekao je šef regiona. Stanovnik Rostova na Donu, koji je bio svedok incidenta, rekao je za Sputnjik da je u četvrtak ujutru video otiske stopala na nebu iznad leve obale grada.

Eksplozija se nije čula, ali "čulo se zujanje", pojasnio je sagovornik agencije.

Dve osobe poginule u Mikolajevu

09:10 - Dve osobe su poginule, a jedna osoba povređena kada je ruski robot u sredu uveče udario u restoran u regionu Mikolajev na jugu Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinska spasilačka služba piše na Telegramu da su u napadu uništeni i stambeni objekti i poljoprivredno preduzeće.

Guverner Mikolajeva Vitalij Kim ranije je napisao na Telegramu da se robot srušio u Stepove, malom selu koje se nalazi oko 45 kilometara severozapadno od grada Mikolajeva.

Uništene dve izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine

08:25 - Ruska vojska uništila je dve izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, kod Novomihajlovke, saopštio je portparol grupe "Istok" Oleg Čehov.

On je dodao da je tokom kontrabaterijske bitke, Ukrajina je izgubila i jedan protivoklopni top "Rapir" i šest minobacačkih posada.

Ukrajinski mediji: Eksplozije u Nikolajevu, Krivom Rogu i Dnjepropretrovsku

07:45 - Tokom noći eksplozije su odjeknule u Nikolajevu, Krivom Rogu, Dnjepropretrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

U Pavlogradu, Dnjepropetrovska oblast Ukrajine, oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak.

Lavrov: Odnosi Rusije i Severne Koreje dostigli su novi, strateški nivo

 

07:04 - Odnosi između Rusije i Severne Koreje dostigli su kvalitativno novi, strateški nivo, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov po dolasku u tu zemlju.

Ruski ministar razgovara sa svojim severnokorejskim kolegom Čoe Song Huijaom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading